Boskovické náměstí provoněla zelňačka

Boskovice - Více než tisíc porcí zelňačky rozlili kuchaři při tradiční Polévce pro chudé i bohaté v Boskovicích. Akce už poosmnácté na náměstí přilákala stovky lidí. Výtěžek z prodeje polévky tradičně putuje na pomoc potřebným.

Po loňské cibulačce letos organizátoři připravili 300 litrů zelňačky, tedy tisíc porcí. Každý, kdo dnes před polednem přišel na Masarykovo náměstí, dostal misku vonící polévky zdarma. Do připravené pokladničky pak může přispět jakoukoliv částkou. „Já jsem tady každoročně a myslím, že je to perfektní akce. I finanční prostředky, které se vyberou a dávají se na dobročinné účely, tak splňují, co je potřeba,“ podělil se o dojmy jeden z účastníků. Letos se pro zdravotně postižené a sociálně slabé v regionu vybralo přes 61 tisíc korun.

Po osmnácti letech se z charitativní akce stala v Boskovicích oblíbená tradice vánočního setkávání. „Začali jsme v roce 1995. Bylo to na popud bratra Rudolfa, který byl ve Skotsku, a tam rozdávali polévku. Tím jsme se inspirovali,“ popsal organizátor Luděk Burgr. Letos si z náměstí lidé mohli domů odnést také betlémské světlo.

NO COMMENT: Tradiční rozdávání polévky v Boskovicích (zdroj: ČT24)

Po vzoru Boskovic dnes uspořádaly čtvrtý ročník stejné sbírky i nedaleké Letovice. Loni se tam rozdávala čočková polévka, akce vynesla 10 500 korun pro sociálně slabé občany. Letos pořadatelé nabídli 250 porcí bramboračky a vybrali 18 tisíc korun. I tam budou peníze předány sociálně slabým a postiženým.