Život v Brně se prodraží. Kvůli odpadům

Brno - Zastupitelé Brna schválili vyhlášku, která zvýší poplatky za komunální odpad o 175 korun za rok. Pro čtyřčlennou domácnost se tak jedná o nárůst ročních výdajů o 700 korun. Zdražení magistrát zdůvodnil novelou zákona, která městům umožňuje od příštího roku poplatek zvýšit. Proti navyšování poplatku se postavila opozice.

Odpůrci zdražování poukazují na to, že náklady na likvidaci odpadů klesají. „Ne všechny služby ve městě jsou placeny jen zákazníky, například hromadná doprava. Proč obyvatelům zdražovat služby týkající se svozu komunálního odpadu, když náklady klesají,“ ptal se koaličních zastupitelů Mojmír Vlašín ze Strany zelených.

Proti ale nebyli jen zelení, pochybnosti o nutnosti zvyšovat poplatky za odpad mají i zástupci lidovců a TOP09. „Nemáme a priori nic proti zdražení, ale musí k tomu být přesná analýza a výpočty,“ řekl Jaroslav Kacer (TOP09). „Chybí mi absolutně přesná čísla ohledně ekonomiky hospodaření s komunálním odpadem v Brně,“ přidal se Daniel Rychnovský (KDU-ČSL). A pozadu nezůstal ani zástupce komunistů: „Chtěli jsme komplexní analýzu už v komisi před dvěma měsíci, ale vedoucí odboru životního prostředí nám ji nedodal. Chceme ten rozbor teď, a ne až po hlasování,“ požadoval v diskusi Daniel Borecký (KSČM).

Navýšení ceny za svoz odpadu je podle primátora nevýrazné. „Zdražovaná částka 175 korun rozpočítaná na rok vychází na 14,5 koruny měsíčně, což je opravdu malá suma. V mnoha jiných městech je odpad dražší než v Brně, například v Olomouci, Jihlavě či v Táboře,“ řekl Roman Onderka (ČSSD).

Podle kritiků navíc poplatek za komunální odpad nemá jen pokrývat náklady na likvidaci odpadů, ale působí i jako motivační prvek. „Zdražením dojde k demotivaci lidí v oblasti třídění odpadu. Kdo třídí, si řekne, že třídí, ale přitom se mu zdražuje poplatek,“ bojoval proti zvyšování poplatku Martin Ander (SZ) a podává návrh na usnesení, aby poplatek zůstal, ale změnil se systém výběru. Právě ten je předmětem další kritiky.

Brno vybírá poplatky od více než 420 tisíc lidí. Pokud zastupitelstvo nakonec zvýšení poplatku schválí, do městského rozpočtu to přinese přes 260 miliónů korun. Celkové náklady na odpadové hospodářství přitom dosahují částky 320 miliónů korun za rok. Suma představuje nejen náklady za svoz odpadu, ale například i za provoz sběrných dvorů nebo likvidaci nebezpečného odpadu. Likvidace komunálního odpadu vyjde město na 250 miliónů ročně.

Od poplatku budou nově osvobozeny děti, kterým soud určil ústavní nebo ochrannou výchovu, což se v Brně týká asi 500 dětí. Od poplatku jsou rovněž osvobozeny rodiny, které mají tři a více dětí, lidé s tzv. úřední adresou a majitelé rekreačních objektů, kteří platí za jednotlivé nemovitosti.

O zvýšení poplatků za odpad uvažují i další města

Brňané možná nebudou jediní, kdo bude muset od ledna vydat více prostředků za odpady. Rady ostatních měst v Jihomoravském a Zlínském kraji však zatím většinou neví, zda, a případně o kolik budou poplatky zvyšovat. Ponechat vybírané částky v letošní výši chce Břeclav, Zlín nebo Vsetín, ve většině dalších měst rozhodnou teprve schůze naplánované na listopad a prosinec.

JIHOMORAVSKÝ KRAJ:

Blansko
O výši poplatků v novém roce zatím není rozhodnuto – návrh přijme rada 13. listopadu a následně 4. prosince o nich bude s konečnou platností rozhodovat zastupitelstvo. Obyvatelé teď platí 492 korun na osobu za rok. Radnice nevylučuje zvýšení, ale nemělo by přesáhnout 10 % nynější ceny, konkrétně se jedná o 48 korun.

Znojmo
Na radě prošlo, že poplatek zůstane i od nového roku stejný, tedy 500 korun na osobu za rok.

Břeclav
Obyvatelé platí 480 korun na osobu za rok a poplatek by měl zůstat stejný i v novém roce. 

Hodonín
Jednání o výši poplatků za odpad radnici teprve čekají, návrh zatím představitelé města nechtějí zveřejňovat. Dnes lidé platí 480 korun ročně, senioři nad 65 let 300 korun. O vyhlášce ale bude zastupitelstvo teprve jednat.

Vyškov
Lidé zde platí 500 korun ročně. Podle radnice je to pro ni výrazně ztrátové – nechala si vypracovat zprávu o stavu nákladů. Poplatek by se měl zvýšit o 80 korun, potvrdit to ještě musí zastupitelstvo.

ZLÍNSKÝ KRAJ:

Vsetín
Podle připraveného návrhu městské vyhlášky, kterou však ještě musí schválit zastupitelstvo města, by měly zůstat poplatky za svoz komunálního odpadu ve stejné výši jako letos, tedy na částce 492 na osobu ročně.

Zlín
Poplatky zde zůstanou beze změn ve výši 500 korun na osobu, která platí už od roku 2004.

Uherské Hradiště
Obyvatelé platí 500 ročně. Případnou změnu poplatků bude projednávat až poslední letošní zastupitelstvo. O plánech zatím nechtějí zastupitelé mluvit.

Kroměříž
Současné poplatky za odpad ve výši 492 korun na osobu podle radnice nedostačují, proto je pravděpodobné jejich zvýšení od nového roku. Návrhem se bude tamní rada teprve zabývat.

Vydáno pod