Na jihu Moravy patrně dál povládne koalice ČSSD a KDU-ČSL

Brno – Vítězná sociální demokracie dala na jihu Moravy v koaličních vyjednáváních přednost lidovcům před komunisty. To, že nakonec povládne staronová koalice, označil ve vysílání ČT za pravděpodobnější variantu krajský šéf sociální demokracie a člen vyjednávacího týmu Václav Božek. Koaliční smlouva by mohla získat finální podobu už příští týden.

„Lidovci dostali první šanci. Uvidíme, jak toho využijí. Jsem spokojen, že s KDU-ČSL povedeme jednání jako s první stranou,“ řekl současný – a zřejmě i budoucí jihomoravský hejtman Michal Hašek (ČSSD). Právě jeho setrvání ve funkci je jedním z požadavků sociálních demokratů.

Předseda krajské sociální demokracie Václav Božek dnes odmítl tvrzení, že podoba koalice už je dojednaná. „Koalice s lidovci je pravděpodobnější. To znamená, že šance, že skutečně vznikne, je 51 procent,“ reagoval na otázku, kolika procenty by ohodnotil šanci na vznik staronové koalice. Dodal, že programová shoda je s lidovci i komunisty poměrně vysoká.

Hejtman Hašek nicméně minulý týden řekl, že podle něj nejsou komunisté u moci „ideálním řešením“. V minulosti se přitom opakovaně vyslovil pro pokračování koalice s lidovci. Lídr jihomoravské KSČM Vojtěch Adam po Haškově výroku řekl, že si o vytvoření společné koalice nedělá příliš mnoho nadějí. 

Jihomoravské krajské zastupitelstvo má 65 členů. ČSSD obsadí 23 křesel, lidovci 14 a komunisté získali 16 mandátů. Míst v krajské radě, o jejichž rozdělení rozhodnou až koaliční jednání, je celkem 11. Václav Božek nicméně uvedl, že budou trvat na rozdělení 7 ku 4 ve prospěch sociální demokracie jako vítěze voleb.

Přesto našla strana s oběma dalšími partajemi řadu programových průniků – od odmítání privatizace či dlouhodobých pronájmů zdravotnických zařízení, přes důraz na sociální služby, veřejnou dopravu a uplatnění absolventů středních škol. „Budeme taky prosazovat, aby kraj spolupracoval s městem Brnem na řešení otázky brněnského Výstaviště. Podle toho, jak bude znít dohoda s Brnem, jsme připraveni na případný majetkový vstup,“ řekl Michal Hašek (ČSSD).

Změny čekají i školství. „Chceme dosáhnout dlouhodobého cíle, aby osmiletá gymnázia byla zřízena jen pro mimořádně nadané studenty, a to v maximální míře 5 až 8 procent populačního ročníku,“ dodal Michal Bortel (ČSSD). 

Na Zlínsku už je jasno 

Ve Zlínském kraji bude příští 4 roky vládnout koalice ČSSD - SPOZ - KSČM. Dohodli se na tom 23. října zástupci zmíněných stran. V devítičlenné radě usedne pět sociálních demokratů, po dvou křeslech budou mít komunisté a zemanovci. Hejtmanem bude i nadále Stanislav Mišák (ČSSD).