Chlapci se s matkou Klárou Mauerovou pravidelně stýkají

Brno – Přesně před čtyřmi lety padly rozsudky v takzvané kuřimské kauze. Od krajského soudu v Brně tehdy s tvrdými tresty za týrání dvou malých chlapců odešli aktéři jedné z nejspletitějších kauz posledních let. Mezi odsouzenými byla i matka obou týraných chlapců Klára Mauerová, která má podle verdiktu soudu strávit devět let za mřížemi. Po čtyřech letech se ale zdá, že čas zahojí i opravdu tvrdé rány. Podle právníka prarodičů, kteří o chlapce pečují, jsou hoši v pravidelném styku se svojí matkou.

„Chlapci jsou s matkou v pravidelném kontaktu. Původně byl pouze písemný, dnes už je to i styk osobní, matku navštěvují ve vězení,“ potvrdil právní zástupce prarodičů Mauerových Jiří Machourek. Byla to přitom právě matka chlapců, která děti nejen vystavila týrání, ale sama se na brutálních metodách „převýchovy“ aktivně podílela. Klára Mauerová se před soudem hájila tím, že byla zmanipulována svým okolím natolik, až v ní byl zcela potlačen mateřský pud. Její tehdejší blízcí jí prý namluvili, že její synové mají výchovné problémy. „Jediná matka se k té situaci postavila kriticky a vysvětlila, proč k té situaci došlo. Ona byla taky obětí toho komplotu,“ vysvětlil Machourek. 

Zdá se, že čtyři roky poté, co soud poslal aktéry spletité kauzy za mříže, čas napravil i některé hluboké rány. „Chlapci jsou velice rádi, že se s matkou mohou zase stýkat. Je to vše na doporučení psychologů,“ ujistil Machourek. Klára Mauerová by se přitom už brzy mohla dostat z vězení, pokud by si požádala o podmínečné propuštění. „V případě, že od své klientky dostanu pokyn, abych podal žádost o podmínečné propuštění, tak to samozřejmě učiním. V současné době tento pokyn nemám,“ řekl právní zástupce Kláry Mauerové David Ševčík. 

Shodou okolností dnes u opatrovnického soudu pokračovala právní bitva mezi otcem a prarodiči kdysi týraných chlapců. Dnešní soudní jednání ale žádný výsledek zatím nepřineslo.

Kuřimská kauza

Na otřesné praktiky skupiny lidí kolem Kláry Mauerové a jejích synů se přišlo náhodou. Sousedi, kteří neměli o týrání ve vedlejším domě ani tušení, si v roce 2007 doma nainstalovali dětskou chůvičku. Na přístroji ale zachytili signál ze sousedství, na obrazce pak uviděli svázaného nahého sedmiletého chlapce v komoře. Případ začala okamžitě vyšetřovat policie, která časem rozpletla podivné vztahy v okolí Kláry Mauerové. Problém týraných dětí následovala kauza Barbory Škrlové alias tajemné Aničky. Podle soudce Pavla Götha to byla právě Škrlová a sestra Kláry Mauerové Kateřina, kdo matku do týrání vmanipuloval. Podle některých informací se navíc vše dělo v režii záhadné sekty.

Vydáno pod