Začala sklizeň česneku, pěstitele trápí nájezdy zlodějů

Dolní Němčí (Uherskohradišťsko) – V Dolním Němčí na Uherskohradišťsku začala sklizeň česneku. Družstvo Agro Okluky jej vysadilo jen na jednom hektaru, před pár lety ho přitom pěstovalo na sto hektarech. Příčina je zřejmá – Češi častěji kupují levnější, ale méně kvalitní čínský česnek. Velká část pěstitelů navíc svoji úrodu kvůli zlodějům ani sklidit nestihne.

V Dolním Němčí je pěstování této plodiny tradicí, česnekovou palici má obec dokonce ve svém znaku. Místní malopěstitelé ale letos s úrodou nejsou příliš spokojení – palice jsou malé, protože půdě zoufale chyběla vláha. Šimčíkovi z Dolního Němčí jsou i za takovou úrodu vděční. „Kolegovi ze sboru vykopali snad čtvrtinu česneku, ještě nebyl ani zralý,“ řekl Ludvík Šimčík.

Agro Okluky nemá na nepřetržité hlídání pole dostatek peněz ani lidí, proto sčítá škody způsobené zloději ještě před sklizní. „Zhruba jedna třetina už je sklizená, ale někam jinam,“ řekl Miroslav Bahula z Agro Okluky. Úrodu budou hlídat jen dnes v noci. Muži česnek vyorají a na poli nechají do rozednění, kdy jej ženy začnou třídit a čistit.

O česneku v České republice

  • v roce 2001 se česnek pěstoval na více než 1000 ha, o sedm let později to bylo jen 300 ha,
  • čeští zemědělci ročně vypěstují jen šestinu celkové spotřeby česneku v ČR,
  • každý rok se tak doveze více než 5 tisíc tun, drtivá většina pochází z Číny (česnek se dováží i z Nizozemí a ze Španělska, ale ten je také vypěstovaný v Číně),
  • čínský česnek urazí při cestě do českých domácností asi 21 tisíc km, a přesto je o polovinu levnější než domácí produkce (čínští dělníci pracují v nelidských podmínkách za minimální mzdu),
  • čínský česnek má až pětkrát slabší chuť než český, do jídel se ho musí přidávat mnohem víc.

zdroj: hnutí Duha

O domácí česnek mají zloději velký zájem, policie řeší desítky případů

Každoročně se na policii obrátí stovky pěstitelů, kterým úroda česneku přes noc z pole zmizela. Další z takových případů začali řešit policisté dnes ráno. „Neznámý zloděj ukradl osmdesát kilo česneku, jehož hodnotu si pěstitel vyčíslil na 16 000 korun,“ řekl mluvčí policie Aleš Mergental.

Před časem řešili podobnou krádež v zahrádkářské kolonii v Uherském Hradišti. „Sedmasedmdesátiletý pěstitel přišel o sto třicet hlav česneku. Jeho o devět let mladší známý z vedlejší zahrádky přišel o třicet rostlin. Škodu dohromady vyčíslili na zhruba čtyři tisíce korun,“ uvedl Mergental. Ve stejný den ráno přišel o třicetikilovou úrodu z pole u Boršic další zemědělec.

Ukradený česnek je pro zloděje výnosný artikl. Jeden kilogram čerstvého domácího česneku se běžně prodává až za 190 korun, zloději se tedy vyplatí, i když ho prodá mírně pod cenou.

Sadby českého česneku je málo, zájem se plně podaří uspokojit za pět až deset let

Zájem o českou sadbu v posledních letech rapidně roste, jenže pěstitelé mají problém ji sehnat. „Společně s radikálním snížením produkce najednou vymizely sadby. My je dnes musíme nakupovat na Slovensku, tady prostě nejsou. I kdybychom chtěli, nemáme z čeho osázet pět hektarů pole. Ale doufáme, že se šlechtitelům podaří uvést je znovu v život,“ popsal před časem předseda představenstva Agro Okluky v Dolním Němčí Jaroslav Kadlček.

Právě na tomto problému pracují vědci z Výzkumného ústavu rostlinné výroby v Olomouci. Podle nich ale ještě několik let potrvá, než budou schopni sadbu dodávat pěstitelům. Ti si tak zatím musí poradit sami.

Na sklizni tuzemského česneku (zdroj: ČT24)