Prázdné domácnosti lákají zloděje. Odradí je alarm či pes

Brno – Rodiny odjíždějící na dovolené, okna a balkóny otevřené dokořán v horkých dnech. Typické obrázky začínajících prázdnin. Zároveň také pokyn pro zloděje, že jejich sezóna právě začala. Policisté lidi varují, aby nespoléhali pouze na zamčené dveře. Ochránit je může odborné zabezpečení i pozorný soused.

Nezvaní návštěvníci se do bytu či domu často dostávají přes nevyhovující dveře. Běžný zámek totiž stihnou zkušení zloději otevřít za pár sekund. Navíc u toho nepoškodí dveře, takže si ničeho nemusí všimnout ani sousedé. Ve snadném vstupu do bytů a domů mají zabránit certifikované zámky. Ani ty ale zloděje většinou nezastaví. Stačí jim totiž dveře vypáčit.

To byl i případ starší ženy, která si nepřála být jmenována. Před několika dny jí zloději vypáčili dveře, když byla pryč. „Vyházeli skříně a vzali mi peníze a zlato,“ uvedla žena. Nyní se bojí, aby se zloději nevrátili. „Synové mi lépe zabezpečili dveře. Je to ale hrozné a mám tady strach,“ přiblížila své pocity okradená žena.

Mnohdy lidé k vykradení přispívají sami, když nechávají otevřené zadní vchody do domů, pootevřené dveře na balkonech či otevřená okna. „Majitelé se například domnívají, že síť na hmyz v okně jim k zabezpečení okna stačí,“ upozornil na neopatrnost některých lidí mluvčí brněnské policie Bohumil Malášek.

Pozor na plné poštovní schránky

Zloději mají navíc řadu triků, jak poznat, kdo není doma. Sledují i takové detaily jako je počet dopisů a letáků ve schránce. „Plná poštovní schránka je typický příklad toho, jak zloděj pozná, že majitel bytu není pravděpodobně delší dobu doma,“ popsal Malášek. Dalším způsobem, jak zjistí, že v bytě či domě nikdo víc dní není, je vsunutí reklamního letáku pod dveře. Pokud nezmizí, je to pro zloděje jasný signál, že uvnitř nikdo není.

V posledních letech se už zloději ani nemusí namáhat sledovat, zda někdo odstranil leták zpod dveří. Stačí, aby se připojili na sociální sítě. Lidé jsou totiž často velmi neopatrní a sami uveřejňují, kdy se chystají na dovolenou, případně i to, kdy se budou vracet.

Tipy na to, jak si lépe zabezpečit dům či byt (zdroj: ČT24)

Jak zabezpečit domácnost před dovolenou

Nemluvte o svém odjezdu předčasně. O svém odjezdu se nezmiňujte ani na sociálních sítích.

Cenné věci uschovejte do bezpečnostní schránky v bance nebo domácího trezoru, nejlépe pevně zabudovaného do zdi.

Pečlivě zavřete okna a dveře.

Nezatahujte závěsy, rolety, žaluzie.

Svěřte klíče důvěryhodnému sousedovi či příbuznému, aby vám byt chodil pravidelně kontrolovat a vybíral schránku.

Pořiďte si elektronická spínací zařízení, která v určitou dobu zapnou televizi či rozsvítí světla v domě.

Zdokumentujte své cenné věci. U přístrojů si zapište výrobní čísla, zbytek věcí si alespoň vyfoťte. Usnadní to práci jak policii, tak pojišťovně.

Zdroj: Městská policie Brno

Nejlépe domácnost ochrání kvalitní dveře a zámek. Pomoci mohou ale i takové drobnosti jako uvedení příjmení na zvonku v množném čísle. Lidé by navíc měli být opatrní, koho si pouští do bytu, a co mu sdělují. Lidé tvářící se jako prodejci a chodící od domu k domu si tak snadno mohou zjistit, kdy nejsou majitelé doma, případně si mezi dveřmi prohlédnout zařízení domácnosti.

Nepříjemného překvapení po návratu z výletu či práce se v letošním roce dočkaly na jižní Moravě už stovky majitelů. Vykradeno bylo přes čtyři sta domácností. V loňském roce to bylo jednou tolik a škody šly do desítek milionů.

Počet vykradených domů a bytů v České republice

2011 – 4311 bytů 

             5257 domů

2012 (leden- květen) - 1726 bytů

      2161 domů

Zdroj: Policie ČR

Policisté proto vyzývají k opatrnosti při každém odchodu z domu, i když je to jen na pár minut. Lidé by si navíc měli své domácnosti pojistit, aby je pootevřený balkon či nezamčená garáž nepřišly draho.