Student s poruchou učení má na maturitu víc času, někteří se toho snaží zneužít

Brno, Zlín - Čím dál více středoškoláků se hlásí k vyšetření v pedagogicko-psychologických poradnách, aby si nechali potvrdit, že trpí některou z poruch učení. Nově je to zvýhodní u státní maturity, kde mohou získat až o polovinu více času na vypracování. Někteří se toho ale snaží zneužít.

Posudků letos poradny vydaly stovky. Například ve Zlínském kraji žádalo o potvrzení diagnózy poruchy učení skoro dvakrát víc studentů než loni. Nárůst hlásí i další města.  O potvrzení se ucházejí i studenti, kteří nikdy předtím pedagogicko-psychologickou poradnu nenavštívili. Takoví ale mají většinou smůlu. „Vidí v tom cestu, jak si tu maturitu usnadnit. My to umíme poznat, takže těžko nás někdo obalamutí,“ tvrdí Jarmila Burešová z brněnské pedagogicko-psychologické poradny.

Psychologové si pochvalují, že díky státní maturitě získali bič i na střední školy, které poruchy učení nebraly v potaz. Ohled na zájemce o studium, kteří trpí poruchou učení, už berou i některé vysoké školy při přijímacích zkouškách. Stačí jim k tomu stejné potvrzení jako k maturitě.

Reportáž Zuzany Neuvirtové (zdroj: ČT24)
Vydáno pod