Moravská Komňa bojuje o titul „evropské vesnice“ roku 2012

Komňa - Obyvatelé moravské Komni byli dnes od čtyř hodin ráno na nohách. Chystali se na návštěvu čtyř evropských komisařů, kterým chtěli ukázat, jak vesnice žije. Vesnice roku 2011 Komňa totiž se středočeskými Ratměřicemi, které se staly Vesnicí roku 2010, postoupila do Evropské soutěže obnovy vesnice roku 2012. Dnes se proto většina místních rozhodla zůstat doma a představit všechny vesnické spolky. Od osmi hodin od rána tak na návsi vyhrávali heligonkáři, sešli se místní hasiči, divadelní ochotníci a další dobrovolníci, aby Komňu ukázali v co nejlepším světle.

Dechovka měla naladěno, boží milosti byly nasmaženy, slivovice připravena. A to ještě neodbila osmá ranní. Snad všichni z Komni si dnes vzali volno. Čtyři komisaři strávili v Komni čtyři hodiny. Minutovník návštěvy musel svou dokonalostí konkurovat i diplomatickým zvyklostem. Akce střídala akci, stejně jako pobídky ke slivovici, to vše pro dva Rakušany, Itala a Češku.

Komisaři navštívili Komňu (zdroj: ČT24)

„Jsem fascinován, jak vesnice s 500 obyvateli je aktivní – lidé umí ctít tradice a přitom jsou zcela přirození a autentičtí,“ reagoval Hartwig Wetschko z Rakouska. „My jsme se nijak zvlášť nepředvedli, to je u nás běžné, my jsme jenom ukázali to, co tady máme,“ oponoval mu starosta Karel Navrátil (nez.).

Komňa podmínky evropské soutěže navýsost splňuje, tak bohatý spolkový život mnohdy nenabízejí ani města. Verdikt evropského klání vynesou komisaři v září v Rakousku. Komňa v nich ale dnes rozhodně zanechala hluboký dojem.

Evropskou soutěž obnovy vesnice pořádá Evropská pracovní společnost pro rozvoj venkova a obnovu vesnice (Europäische Arbeitsgeselschaft Landentwicklung und Dorferneuerung ARGE) každé dva roky. Mohou se do ní přihlásit všechny obce členských států, které tato společnost sdružuje. Mezinárodní porota se shodla, že v rámci dvanáctého ročníku Evropské soutěže obnovy vesnice 2012 by měly být vyznamenány především obce, které hledí kupředu, orientují se na možnosti svého dalšího rozvoje a na výzvy, před kterými aktuálně stojí. Navíc umí kreativně a inovativně odpovídat. Proto bylo pro Evropskou soutěž obnovy vesnice 2012 zvoleno motto „Na stopě budoucnosti“. To umožňuje zúčastněným obcím koncipovat své soutěžní projekty s ohledem na jejich jedinečné místní podmínky a ponechává jim velký prostor pro představení vlastních přístupů k využití svého potenciálu.

Ratměřické oslavy získaného titulu Vesnice roku 2010
Zdroj: ČT Brno/www.ratmerice.cz

Dvanáctý ročník soutěže byl vyhlášen v polovině roku 2011 a bude završen na podzim 2012 slavnostním vyhlášením vítězů v Langeneggu v Rakousku. Česká republika, která je členem výše zmíněné společnosti, prostřednictvím Ministerstva pro místní rozvoj do 12. ročníku této evropské soutěže nominovala vítěze celostátního kola soutěže Vesnice roku – obec Zlínského kraje Komňu (Vesnice roku 2011) a středočeskou obec Ratměřice (Vesnice roku 2010).

Komňa

Obec v okrese Uherské Hradiště. Zeměpisně patří obec Komňa svým přirozeným zázemím do střední části Bílých Karpat. První písemná zmínka o Komně je z roku 1261. Nálezy získané při archeologickém výzkumu v roce 1986 prokázaly, že nad Komňou byl postaven již v polovině 13. století kamenný hrad. V současné době žije v obci 560 obyvatel. Vesnice poskytuje mnoho důležitých poznatků o životě svých obyvatel v dřívějších dobách. Zejména v období od konce 16. do počátku 17. století, kdy vešla do hlubšího povědomí našeho národa prostřednictvím Jana Amose Komenského, jehož příjmení je trvale spojeno s Komňou. V roce 1992 při 400. výročí narození Jana Amose Komenského byl v Komni otevřen Památník Komenského v bývalé sýpce z roku 1774. V památníku je umístěna stálá expozice o historii vesnice a o životě J. A. Komenského. Obec navštívil pan prezident Václav Havel a paní Gerta Kalliková-Figulusová, poslední potomek z větve rodu Komenských. Dominantou obce je kostel sv. Jakuba z roku 1846. Zachovaly se i stavby lidové architektury. Z lidových tradic je nejznámější fašanková slavnost a udržují se i jiné zvyky, jako např. velikonoční „repání“, „vyklepávání“, „mrskačka“.

Zdroj: www.komna.cz

Mezinárodní porota se shodla, že v rámci dvanáctého ročníku Evropské soutěže obnovy vesnice 2012 by měly být vyznamenány především obce, které hledí kupředu, orientují se na možnosti svého dalšího rozvoje a na výzvy, před kterými aktuálně stojí, umí kreativně a inovativně odpovídat. Proto bylo pro Evropskou soutěž obnovy vesnice 2012 zvoleno motto „Na stopě budoucnosti“. To umožňuje zúčastněným obcím koncipovat své soutěžní projekty s ohledem na jejich jedinečné místní podmínky a ponechává jim velký prostor pro představení vlastních přístupů k využití svého potenciálu. Dvanáctý ročník soutěže byl vyhlášen v polovině roku 2011 a bude završen na podzim 2012 slavnostním vyhlášením vítězů v Langeneggu v Rakousku.

České obce byly úspěšné i v předchozím ročníku soutěže

V březnu 2011 se ve městě Eupen v Belgii sešla porota Evropské soutěže obnovy vesnice a zástupci Evropské pracovní společnosti pro rozvoj venkova a obnovu vesnice, aby zhodnotili průběh uplynulého a zahájili přípravu dalšího ročníku soutěže. Jedenáctý ročník soutěže, který vyvrcholil na podzim 2010 slavnostním předáním ocenění vítězným obcím v Sand in Taufers v Itálii, byl porotci  zhodnocen jako jeden z nejúspěšnějších v historii soutěže – jak z pohledu počtu účastníků, tak z pohledu výjimečné kvality soutěžících projektů. Českou republiku zastupovala obec Lidečko (Vesnice roku 2008) a obec Tučín (Vesnice roku 2009).

Obec Tučín byla v jedenáctém ročníku Evropské ceny obnovy vesnice mimořádně úspěšná, když postoupila mezi dvanáct finalistů. Komisaři s ní byli maximálně spokojeni a pozitivně hodnotili především to, že tučínský společenský život spojuje různé generace, pohlaví a společenské skupiny. Tučínu tak byla udělena Evropská cena obnovy vesnice za komplexní, trvale udržitelný a mottu odpovídající rozvoj vesnice vynikající kvality. Obec Lidečko získala Evropskou cenu obnovy vesnice za mimořádné výkony ve více oblastech rozvoje vesnice.