ČT: Policie obvinila Bezděkovského, Trkana a Sobotku z vraždy Tofla

Brno - Policie obvinila tři muže české národnosti z vraždy expolicisty Michala Tofla, zastřeleného v červnu 2010. Podle informací, které se České televizi exkluzivně podařilo získat, jsou jimi brněnský podnikatel Pavel Bezděkovský, vyhazovač z diskoték a bývalý řidič Bezděkovského Tomáš Trkan a muž z Kuřimi s příjmením Sobotka. Policie po pachatelích pátrala téměř dva roky, teď jim hrozí až dvacet let vězení.

Podle ředitele Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Roberta Šlachty si vraždu objednal čtyřicetiletý muž z Prahy, který opatřil vražednou zbraň. Podle informací ČT se jedná o brněnského podnikatele Pavla Bezděkovského. Nyní je ve vazbě za jinou trestnou činnost. V minulosti byl už několikrát stíhán za podvody, ohrožení pod vlivem návykové látky a poškozování cizích práv.

Na vykonání vraždy si Bezděkovský podle vyšetřovatelů najal další osoby. Podezřívají dva muže z Brněnska ve věku 35 a 38 let. První z nich, muž z Kuřimi s příjmením Sobotka, je momentálně také ve výkonu trestu.

Druhým byl osmatřicetiletý Tomáš Trkan, jehož ve středu zadržela zásahová jednotka v Kuřimi na Brněnsku. Nekladl odpor. Trkan je zároveň hlavním obviněným v případu úmyslně založeného požáru masokombinátu v Uherském Brodě. U soudu k této záležitosti se ho státní zástupce vyptával i na jeho vztah s Bezděkovským. Uvedl, že podnikateli dělal několik let řidiče a poté pracoval jako vyhazovač na diskotéce, které byl Bezděkovský spolumajitelem.

Policie všechny tři podezřelé začala sledovat už dva měsíce po vraždě. Všichni tři byli v minulosti už několikrát trestáni.

Přesný motiv činu ale neznají. Při vyšetřování však začaly vyplouvat na povrch informace o údajném policejním gangu skládajícím se z bývalých policistů. Ten kolem sebe měl vytvořit Tofl po svém odchodu od policie. Spekuluje se, že za činem stojí buď peníze, nebo osobní neshody.Tomu napovídá i fakt, že zadržený Pavel Bezděkovský figuruje na seznamu lidí, které měl Michal Tofl se svými kolegy vydírat.

Pavel Bezděkovský
Zdroj: ČT24/Databáze hledaných osob PČR

Údajný šéf gangu Michal Tofl dříve pracoval u hospodářské kriminální policie Jihomoravského kraje. Před sedmi lety ale toto místo opustil a dal se na podnikání. Kandidoval dokonce za Stranu práv občanů – Zemanovce. Nájemní vrazi si na něj počkali 14. června 2010. „Krátce po dvaadvacáté hodině se muž vracel domů ve svém osobním autě. Poblíž jeho domu v Brně-Žebětíně na něj pachatelé několikrát vystřelili ze samopalu a poté z místa činu uprchli,“ popsala vraždu mluvčí jihomoravské policie Petra Vedrová.

Tofl byl na místě mrtvý. Policie okamžitě odstartovala rozsáhlou pátrací akci po pachatelích, která trvala téměř dva roky.

Takzvaný Toflův gang údajně vydíral podnikatele. Nejprve si vymysleli křivé obvinění z nějakého hospodářského deliktu a zahájili stíhání vytipovaného podnikatele. Následně mu nabídli, že vše zahladí za úplatek. Mohl se pohybovat v rozmezí od 10 000 korun až do milionů. Skupina takto působila v letech 1998 až 2010, podezřelá je z 30 korupčních kauz. V souvislosti s jeho činností už policie zadržela dvanáct lidí, z nichž sedm je ve vazbě. 

Obvinění v kauze Toflova gangu
Zdroj: ČT24/ČT Brno

Seznam obviněných a zadržených členů Toflova gangu

Michal Tofl
Bývalý policista brněnského oddělení hospodářské kriminality. V době vraždy podnikal a u policie již nepůsobil. S Milošem Almásym měl tipovat potenciální cíle vydírání.

Rudolf Setvák 
Bývalý šéf brněnského pracoviště policejní inspekce. Zatčen 3. srpna 2011 při prvním zatýkání v rámci policejní akce nazvané Asie. Zřejmě je jedním z důležitějších členů gangu, jeho úkolem bylo zametat stopy. Zahlazoval prošetřování případných stížností a do Brna posílal informace o tom, kdo si stěžoval. 3. listopadu byl propuštěn z vazební věznice.

Miloš Almásy​
Bývalý člen brněnské hospodářské kriminálky. Zatčen byl také 3. srpna 2011 při prvním zatýkání v rámci policejní akce „Asie“. Spolu s Toflem vytipovával oběti vydírání. 24. října byl u Městského soudu v Brně odsouzen za již odhalený úplatkářský případ, dostal trest ve výši dvou let s pětiletou podmínkou a peněžitý trest 200 tisíc korun. Odvolal se, stále je ve vazbě.

Eduard Slanina
Bývalý policista, působil ve funkci zástupce vedoucího územního odboru policie Brno-venkov. Zatčen 3. srpna 2011 při prvním zatýkání policejní akce nazvané Asie. Měl oslovovat podnikatele a naznačovat jim, že za peníze se mohou vyhnout policejní šikaně. Je ve vazbě.

Petr Křipský 
Bývalý vyšetřovatel brněnské kriminální policie, zatčen byl 3. srpna 2011. Prodával informace z trestních spisů. Stále je ve vazbě.

Eduard Polák 
Civilista, recidivista, zatčen 3. srpna 2011. Pro gang měl hlavně zastrašovat vydírané podnikatele. Je stíhán na svobodě.

Zdeněk Olah 
Civilista, zatčen 3. srpna 2011. Měl mít za úkol kontaktovat poškozené a zajistit, aby si na policejní manipulace nikde nestěžovali. Je ve vazbě.

Lubomír Mokrý
Od roku 2004 byl šéfem brněnské policejní inspekce, poté od policie odešel. Jeho nástupcem ve funkci byl Rudolf Setvák. Zatčen 4. října 2011 při druhém zatýkání v rámci policejní akce Asie, obviněn byl ze zneužití pravomoci veřejné osoby, vydírání, přijímání úplatku a z účasti na organizovaném zločinném spolčení. 17. ledna 2012 byl propuštěn z vazby​.

Milan Vítek
Bývalý pracovník brněnské hospodářské kriminálky, v současnosti advokátní koncipient. Zatčen 4. října 2011. Obviněn ze zneužití pravomoci veřejné osoby, vydírání, přijímání úplatku a z účasti na organizovaném zločinném spolčení.

Roman Procházka
Řadový policista oddělení hospodářské kriminality mimo službu. Zatčen 12. prosince 2011 při třetím zatýkání v rámci policejní akce Asie. Je stíhán na svobodě.

Roman Velecký
Bývalý policista, zatčen 12. prosince 2011. Před soudem stanul již 24. října spolu s Milošem Almásym, odsouzen byl na 15 měsíců s podmínečným odkladem na 3 roky a k peněžitému trestu. Je stíhán na svobodě.

Stanislav Dobrovolný
Bývalý policista, zatčen 12. prosince 2011, je stíhán na svobodě.

Radoslav Petr
Podnikatel, zatčen 12. prosince 2011. Je obviněný ze sedmi trestných činů, mimo jiné ze zločinného spolčení, podvodu, vydírání či pomoci při zneužití pravomoci veřejného činitele. Je ve vazbě.