Brněnskou Flédu má zachránit petice

Brno - V několika muzeích a kavárnách po celém Brně budou moci ode dneška lidé podepsat petici za záchranu hudebního klubu Fléda. Už teď příznivci klubu vyjadřují svůj nesouhlas s omezením provozu legendárního klubu na sociální síti Facebook. Klub je přitom známý nejen v Brně, ale i v celorepublikovém měřítku. Petici proto budou moci podepsat i návštěvníci některých pražských klubů. Svůj podpis mohou příznivci klubu podepsat i online na internetu.

O omezení provozu klubu ve všední dny usilují zastupitelé městské části Brno-Královo Pole, a to kvůli množícím se stížnostem obyvatel okolí. To by pro vyhlášený klub mohlo znamenat konec. „Program rozvoje kultury města Brna a jeho evaluace“ přitom několikrát zmiňuje klub Fléda jako jedinečný fenomén, který je pojmem v klubové scéně v celorepublikovém měřítku.

Omezení provozu na základě 2 stížností?

Zastupitelé schválili vyhlášku, na jejímž základě musí zahrádky a podniky s veřejnou produkcí hudby v budovách s popisným číslem 18 až 28 na Štefánikově ulici omezit provoz a ukončit produkci ve 22 hodin. Vyhláška je platná nejen ve všední dny, ale i o víkendech. Doslova likvidační bude pro klub Fléda. „Na Flédu je v poslední době směřována celá řada stížností a petic občanů. Poslední petice na radnici dorazila dokonce v únoru tohoto roku,“ uvedla mluvčí městské části Olga Pelcová. Později ale v rozhovoru připustila, že stížnosti byly pouze 2, pod jednou z nich bylo 15 podpisů. Celkem se tak na městskou část obrátilo se stížností 16 lidí.

Nejhlasitěji se ozýval například majitel sousedního domu a zároveň královopolský zastupitel Jan Kratochvil. „Jaký je to střet zájmů, když já jsem majitelem domu, kde mám šedesát nájemníků a oni si stěžují, že tady nemůžou bydlet. Nám se odstěhovaly za poslední měsíc tři rodiny,“ řekl Kratochvil České televizi loni v červnu, kdy si provozovatelé začali stěžovat na údajnou šikanu ze strany kontrolorů.

Provozovatel Flédy přitom avizoval, že letos by měl objekt projít rozsáhlou rekonstrukcí, která by měla klub odhlučnit. Městská část přitom s provozovatelem o hluku vůbec nejednala.

O vyhlášce bude v květnu rozhodovat brněnské zastupitelstvo. Jak se jednotlivé kluby zastupitelů k hlasování postaví? To zjišťoval štáb České televize.

Martin Ander (SZ) (zdroj: ČT24)

Roman Onderka (ČSSD)

Městská organizace ČSSD o této záležitosti nejednala a informace mám k dispozici „pouze z tisku“.

Libor Šťástka (ODS) (zdroj: ČT24)
Daniel Rychnovský (KDU-ČSL) (zdroj: ČT24)
Vydáno pod