Boskovice chtějí omezit otevírací dobu hospod. Zmizet mají nonstopy

Boskovice – Do boje s nočními výtržníky se pustili boskovičtí radní. Ti v pondělí předloží zastupitelům vyhlášku, která má na území celého města určit restauracím, barům, diskotékám, ale také fast foodům konec provozní doby. Radní si od vyhlášky slibují větší klid v ulicích.

Skupinka opilých lidí se nad ránem přesunuje z jedné diskotéky do druhé a při své cestě zdemoluje třeba dopravní značku – to je typický obrázek nejen v Boskovicích. „Nejnáročnější jsou vždycky pátky a soboty, když jsou navíc otevřené diskotéky. To městské kamery zachytí nejvíce přestupků, jako jsou výtržnictví, rvačky. Mladí také často demolují koše a dopravní značky nebo se chovají nepřístojně,“ popsala Martina Hrušková z boskovické městské policie.

Stále více stížností na porušování nočního klidu dostává od občanů také radnice. Vedení města se proto rozhodlo pro schválení vyhlášek, které mají přispět k dodržování nočního klidu. „První vyhláška by měla podnikům stanovovat konec nebo omezení hostinské činnosti. Druhá potom stanovuje dobu, po kterou je možné pořádat společenské, sportovní nebo kulturní akce, které také mají podíl na rušení nočního klidu,“ uvedl starosta Boskovic Jaroslav Dohnálek (ODS). Které časy vyhlášky určí jako hraniční, však nechtěl uvést. Už teď je ale jisté, že pokud je v pondělí podpoří zastupitelé, zaniknou v Boskovicích nonstopy.

Vyhlášky rozdělily Boskovice – někteří je vítají, jiní pochybují o jejich efektu

Velká část místních nové vyhlášky vítá a podobně jako vedení města věří, že to do nočních ulic přinese klid. „Rozhodně s omezením souhlasíme, protože tady v noci bývá hluk, převrácené kontejnery nebo koše, pozvedané stěrače na autech,“ dodala obyvatelka.

„Mně se to tedy nelíbí, protože když jde člověk večer ven, tak má kde posedět. Zavírat podniky, to je podle mě nesmysl. Výtržnictví to nepomůže, protože mladí můžou pít doma a pak stejně vyrazí do ulic,“ nesouhlasil muž středního věku.

Starosta Dohnálek si stojí za svým. „Pokud existuje nabídka, že se mohu i v časných ranních hodinách bavit, tak ji řada lidí využije. Pokud ale nebude, tak si myslíme, že by mohlo dojít ke zklidnění, lidé se tolik nebudou nad ránem přesouvat mezi jednotlivými diskotékami, nonstopy nebo hospodami,“ dodal. O přijetí vyhlášek budou boskovičtí zastupitelé hlasovat v pondělí.

Podobná vyhláška platí také v Břeclavi

Vedení Břeclavi se rozhodlo problémy s rušením nočního klidu vyřešit podobnou vyhláškou. Na její podobě se podíleli sami restauratéři. Vyhláška reguluje otevírací dobu restaurací a dalších podniků v obytné zóně. Podniky mají ve všední den zavřít nejpozději ve 22 hodin, o víkendu do půlnoci. V Břeclavi je vyhláška o poznání vstřícnější než v Boskovicích – všechny podniky v dané lokalitě nejprve získaly výjimku na delší provoz. Pokud by se v budoucnu objevily problémy s rušením nočního klidu, projedná komise, sestavená ze zástupců města a podnikatelů, odebrání výjimky.

Vydáno pod