Za černou skládku může jít zastupitel až na 10 let za mříže

Mistřice - Zlínská policie společně s inspekcí životního prostředí řeší neobvyklý případ černé skládky. Tu totiž svévolně rozšiřoval mistřický zastupitel a bývalý starosta Milan Ondroušek (nez.), který na ni měl zároveň se svojí firmou vozit odpad. Podle policie tak ohrozil nejen životní prostředí, ale také zanedbal povinnosti při správě cizího majetku. Jako zastupitel navíc zneužil pravomoc úřední osoby. A právě proto mu dnes hrozí vysoký trest. Může totiž skončit až na 10 let ve vězení.

Na skládku bylo v letech 2008 až 2010 navezeno přibližně 1500 tun převážně směsného odpadu, suti a zeminy. Byla přitom ekologicky nezabezpečená. Zastupitel, který ji nechal zřídit, pro ni navíc vymezil zcela nevhodné místo. Kromě obecních pozemků totiž skončila i na zemědělských pozemcích patřících soukromníkům. Zastupitel sám kromě toho, že nechal divokou skládku zřídit, na ni začal navážet odpad svojí firmou. „Zjistili jsme, že svým zákazníkům navíc nabízel odvoz a zpracování odpadu za nižší cenu. Skládce tak nejenže nezabránil, ale ještě dával příkazy, aby se na ni odpad vozil,“ uvedl vyšetřovatel zlínské hospodářské kriminálky Patrik Gabrhel.

Dnes jsou tisíce tun odpadu zahrnuty. Nikdo ale neví, co se přesně pod zeminou nachází. Odstranění skládky přitom bude stát minimálně milion a půl. Problémy se skládkou nyní řeší Česká inspekce životního prostředí, která kvůli ní zahájila správní řízení. „Inspekce provedla na skládce několik kontrol a zjistila, že provozovatel porušil hned několik podmínek integrovaného povolení,“ řekla Ivana Awwadová, tisková mluvčí České inspekce životního prostředí. Rozhodnutí, co se skládkou bude, je ale nakonec na krajském úřadě. Ten také stávající vedení obce požádalo o pomoc. Podalo si projekt na likvidaci skládky a čeká, zda mu kraj finančně pomůže. „Na nejbližším zastupitelstvu se také budeme zabývat otázkou, jestli nedat likvidaci skládky zastupiteli k úhradě,“ dodal starosta Mistřic Vladimír Sedláček.

  • Černá skládka v Mistřicích zdroj: ČT Brno http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/33/3258/325723.jpg
  • Černá skládka v Mistřicích zdroj: ČT Brno http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/33/3258/325722.jpg
  • Černá skládka v Mistřicích zdroj: ČT Brno http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/33/3258/325721.jpg

Milan Ondroušek se k celé záležitosti odmítl vyjádřit. Kriminalisté, kterým se ale přiznal, jej obvinili z neoprávněného nakládání s odpady, porušení povinnosti při správě cizího majetku a zneužití pravomoci úřední osoby. Kumulací takového množství činů může pak být odsouzen k vysokému trestu. „Horní hranice sazby se pohybuje na hranici deseti let,“ uvedl vyšetřovatel.

Skládka byla v Mistřicích již od roku 1984, kdy se na ni jako na jedno z tří míst začaly svážet ruiny zřícené haly podniku Mesit, v níž zemřelo 18 lidí. Do roku 1989 její existenci nikdo neřešil. Po roce 1990, kdy se změnil zákon a nastavila se pravidla pro skladování odpadu, měla mistřická skládka buď zaniknout, nebo se podle pravidel kultivovat. K tomu však nikdy nedošlo. Místo skládky bylo sice zabezpečeno závorou, ale odpad se na ní nově objevoval stále. Zcela v rozporu se zákonem ji začal využívat ke svému vlastnímu podnikání místní zastupitel a bývalý starosta, čímž podle policie spáchal trestný čin.