Malá kina nemizí, jdou cestou modernizace

Brno – Malá kina se rozhodla bojovat s odlivem diváků. Většina z nich zvolila cestu modernizace, a tak převážná část kin na jižní Moravě vstoupí do nového roku už jako digitalizovaná. Kina musela reagovat na postup distributorů, kteří filmy přestávají vydávat na pásech určených pro staré promítačky. Od nutné investice si biografy slibují atraktivnější nabídku filmů i přilákání většího počtu diváků.

Manipulace s pětatřicetimilimetrovým filmovým pásem se pomalu stává minulostí. Ze všech distribučních společností v republice už jen dvě dodávají filmy v klasické podobě. Malý počet kopií znamená delší čekání a do řady lokálních kin se filmy dostávaly s velkým zpožděním. „Z listopadových premiér se dostaneme s promítáním třeba až na duben, což je pro diváka nepřijatelné,“ popsala vedoucí tišnovského Kina Svratka Marie Vejvodová. Právě Kino Svratka, jako mnoho jiných, muselo přistoupit k digitalizaci. Bez dvou a půl miliónové investice do nové technologie by prý muselo skončit. 

Digitalizaci už má za sebou i nejstarší kino na Moravě, brněnská Lucerna. „Divák to určitě poznal na kvalitě obrazu, o zvuku nemluvě,“ pochvaloval si novou techniku vedoucí Kina Lucerna Dušan Peprný. Milionové náklady na digitalizaci a odhození nostalgie přináší kinům nejen větší kvalitu projekce, ale i možnost distribuce neomezeného počtu kopií hned v den premiéry. 

NO COMMENT: Klasické promítání bude brzy minulostí (zdroj: ČT24)

V Oslavanech se o diváky nebojí 

Jedním z mála ostrůvků klasického filmu tak zůstává kino v Oslavanech. To si obstojnou návštěvnost drží hlavně díky lidovému vstupnému v ceně třiceti korun a téměř devadesátileté tradici. „Naše kino není velké a digitalizace kina by byla velmi nákladná, řádově kolem tří milionů korun. Uvidíme, jak se vůbec do budoucna technologie vyvine, takže chceme počkat,“ řekl starosta Oslavan Vít Aldorf (ODS). Nedostatku diváků či filmů se nebojí. „Chceme se v tento okamžik orientovat spíš na promítání i starších filmů. Pokud nemáme novinku, chceme z toho udělat v uvozovkách kino zlatého fondu kinematografie,“ dodal Aldorf.

Zatím poslední obětí soumraku filmového pásu tak zůstává legendární brněnské kino Scala. Více než osmdesátiletá éra fungování kina na Moravském náměstí skončila 21. prosince. Jeho provoz byl dlouhodobě ztrátový, na filmy chodila jen hrstka diváků. Historicky poslední představení však vyvolalo nečekaně velký zájem veřejnosti. O budoucím provozu Scaly nyní s městem jedná Masarykova univerzita.

Digitalizace vybraných jihomoravských kin

Blansko - ANO

Boskovice - ANO

Brno Art - ANO

Brno Lucerna - ANO

Brno Scala - NE, kino končí

Břeclav - ANO

Hodonín - ANO

Ivančice - připravuje

Oslavany - NE

Rosice - připravuje

Tišnov - připravuje

Veselí nad Moravou - ANO

Vyškov - ANO