Dopravci posilují spoje do Prahy na pohřeb prezidenta

Brno - Tichou atmosféru druhého dne státního smutku připomínají přibývající pietní svíčky na mnoha náměstích jihu Moravy. I dnes budou ve městech omezeny vánoční programy. V kondolenčních knihách přibyly jen za včerejšek tisíce podpisů všech, kteří chtějí vyjádřit účast se zesnulým prezidentem Václavem Havlem. České dráhy a Student Agency avizují posílení vlakových a autobusových spojů do Prahy, kam se lidé chystají na státní pohřeb.

České dráhy čekají velký nárůst cestujících nejen kvůli pohřbu, ale také kvůli vánočním svátkům. Více míst k sezení nabídne dopravce zejména dnes a zítra. Tyto dva dny bude ve vlacích Českých drah o více než 7 tisíc míst k sezení více než obvykle. „České dráhy nasadí do provozu maximální možné množství posilových vozů. Předpokládáme, že místa navíc využijí právě cestující, kteří zamíří na pohřeb Václava Havla,“ popsal mluvčí Českých drah Petr Pošta.

Student Agency na zítřek nasazuje všechny autobusy, celkem 50, aby se z Brna do Prahy dostali lidé každou půlhodinu. Spoje z brzkých ranních hodin jsou už ale vyprodané. „Posilujeme spoje ze stávajícího jednoho autobusu každou půlhodinu v obou směrech na dva až tři autobusy. Reagujeme tak flexibilně na poptávku cestujících. Chci však upozornit, že kdo nepřijde včas, místo již nedostane,“ uvedl mluvčí Student Agency Aleš Ondrůj. Od dvou hodin ráno do osmi hodin odjedou z Brna do Prahy minimálně tyři, maximálně devět spojů.

Student Agency
Zdroj: ČT24

Brněnská městská hromadná doprava nechystá kvůli páteční pietě žádná omezení v dopravě jako například dopravní podnik v Praze, kde se v poledne na minutu zastaví většina vozů. Podle mluvčího dopravního podniku by to mohlo způsobit velké potíže, je však na každém řidiči, zda se rozhodne v poledne na minutu zastavit a uctít tak prezidentovu památku. V takovém případě by to měl oznámit a zastavit na bezpečném místě.

S prezidentem Václavem Havlem se lidé mohou rozloučit ve Vladislavském sále i dnes. Pražský hrad už ve středu kvůli velkému zájmu nechal své brány otevřené déle, než původně plánoval. Ve Vladislavském sále zůstane rakev s ostatky až do pátku, kdy bude převezena do svatovítské katedrály. Tam pak v pravé poledne proběhne státní pohřeb s vojenskými poctami a řadou světových státníků. Součástí bude i zádušní mše, kterou povede pražský arcibiskup Dominik Duka.

Pohřeb prezidenta budou někde promítat na plátně, jinde se lidé sejdou na náměstích

Brno žádnou speciální akci k pohřbu prezidenta Václava Havla nechystá. Pohřeb se na jihu Moravy ani na Zlínsku nebude promítat na plátno či velkoplošnou obrazovku jako například v Olomouci. Ve Vyškově ale bude pohřeb možné sledovat jako televizní přímý přenos v místní knihovně. Podle Zdeňky Adlerové z Knihovny Karla Dvořáčka 15 minut po skončení odejdou všichni společně k radnici a položí květiny k pomníku T. G. Masaryka. Většina radnic vyzvala občany, aby se před zítřejším polednem sešli na náměstích a společně uctili památku prezidenta minutou ticha.

Pietní akci v době pohřbu uspořádá znojemská radnice. Zrušila kompletní odpolední i večerní program na Masarykově náměstí. Od 12:00 se tam uskuteční pietní shromáždění s minutou ticha, položením květin k Havlově fotografii a církevním rozloučením s bývalým prezidentem. Přednese ho znojemský děkan Jindřich Bartoš. Na závěr zazní píseň Modlitba pro Martu a státní hymna. Na Václava Havla mohou lidé zavzpomínat v kině s filmem „Občan Havel přikuluje“. Kino Cinema City ve Velkém Špalíčku v Brně bude dnes a zítra promítat film zdarma.

Loučení s Václavem Havlem
Zdroj: Getty Images/Sean Gallup

Na pohřeb se chystají významné brněnské osobnosti

Přímo do Prahy se z brněnských osobností na pohřeb pana prezidenta chystají představitelé mnoha institucí. Potvrdil na něm účast předseda Ústavního soudu, bývalý disident a Havlův přítel Pavel Rychetský společně s oběma místopředsedy. Do svatovítské katedrály míří i nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman.

„Pokud se mi zlepší zdravotní stav, zcela jistě pojedu také,“ uvedl brněnský biskup Vojtěch Cikrle. K poslednímu rozloučení se vydá také kněz, jezuita a předseda redakční rady časopisu Akord František Lizna, který byl s Václavem Havlem zavřený v plzeňské věznici. V pátek o půl osmé ráno odjíždí do Prahy také autobus z Divadla Husa na provázku. Divadelníci sice nebyli pozváni na oficiální část obřadu, účast na pohřbu ale považují podle svého uměleckého šéfa Vladimíra Morávka za samozřejmost. 

Cestu divadelníků a jejich účast na pohřbu prezidenta Václava Havla budeme sledovat zítra od 7:00 v online reportáži.

Kvůli státnímu smutku došlo k omezení programu vánočních oslav

Tichá vzpomínka ovlivnila i dnešní vánoční program. Například na náměstí Svobody v centru Brna organizátoři zrušili vystoupení malých dětí ze škol i pravidelnou prezentaci budoucích řezníků v podobě zabijačkových hodů. Konat se bude pouze podvečerní koncert Hany Robinnson. Prodejcům město doporučilo vypnout hudební produkci u stánků. Radnice Brno-střed zrušila páteční ohňostroj a diskotéku v rámci tradičních Vánoc na radnici, které pravidelně pořádá pro rodiče s dětmi.