Otrokovice vyhlásily stop hazardu. Do tří let tam zmizí všechny herny

Otrokovice - Hazardu v Otrokovicích zvoní hrana. Tamní zastupitelé odsouhlasili úplný zákaz výherních automatů i videoloterijních terminálů. Do tří let by tak ve městě neměla zůstat žádná herna. Jejich zrušení přitom zpečetil jediný rozdílový hlas. Proti zvedli ruku členové Nového impulsu – druhé nejsilnější radniční strany. Úplný zákaz podle nich povede ke vzniku nelegálních heren v rukou mafie.

Malé Las Vegas – nelichotivé označení si Otrokovice vysloužily počtem heren a kasin. Na dvacetitisícové město připadá téměř 250 výherních zařízení. A více automatů rovná se větší kriminalita. Jednoduchou rovnici o dvou proměnných si spočítala i radnice a bez pardonu rozhodla o jejich úplném zákazu. Jako vůbec první město ve Zlínském kraji.

„Zhruba 50 až 60 procent trestné činnosti ve městě má spojitost právě s hazardem. Proto si myslíme, že je zde potřeba opravdu zakročit,“ řekl starosta Otrokovic Jaroslav Budek (ČSSD).

Kritikové: Hazard přejde do rukou mafie

Za společensky chorobný označili hazard i zastupitelé z politického sdružení Nový impuls. Úplný zákaz přesto odmítli - podle nich je totiž řešením pouze zdánlivým. „Tímto problém pouze odsouváme. A v podstatě ztrácíme nad hazardem jakoukoliv účinnou kontrolu. Odsuneme jej tak do ilegálních heren, do područí lidí s pochybnou pověstí,“ je přesvědčený předseda strany Nový impuls Jaroslav Tkadlec.

Automaty
Zdroj: ČT24

Navrhli vlastní regulaci. Zákaz heren ve vzdálenosti 500 metrů od mateřských, základních a středních škol. Takový systém kružnic by vzhledem k hustému sítu školských zařízení v centru města vytlačil hazard na periferii – do průmyslových areálů. Se svým návrhem ale neuspěli.

„Pokud bychom šli touto cestou, tak bychom riskovali, že by se nám herny nahrnuly do těch částí města, kde zatím nejsou, a generovalo by to další a další problémy,“ tvrdí starosta Budek.

Zrušením hazardu přijdou Otrokovice o miliony

Svým rozhodnutím však otrokovická radnice přišla o více než 4 miliony korun, které každoročně z provozování hazardu do kasy přitékaly. Jsou to peníze, které budou chybět. Vedení města ale věří, že tím naopak mnohé výdaje sníží.

„Tragédie, které vznikají v rodinách, sebevraždy, léčení těchto lidí, to zase znamená peníze, které stát musí vynaložit jakoby nazpět. To rozhodnutí určitě není o penězích, ale o tom, kudy se společnost má vydat,“ myslí si Budek. Na otrokovické radnici má letos trvalé bydliště rekordní počet obyvatel. Řada z nich jsou právě gambleři.

Nová vyhláška začne platit už od Nového roku. Herny ale nezmizí hned - město bude muset počkat, až provozovatelům vyprší licence. Výherní automaty by v Otrokovicích měly být zrušeny do jednoho roku, videoloterijních terminálů (VLT) se město bude zbavovat postupně až do konce roku 2014.

O regulaci hazardu usilují také další města na Zlínsku a v Jihomoravském kraji. Vysoký počet heren v poslední době vyvolává bouřlivé debaty například také v Brně a Břeclavi. Vedení Brna začátkem prosince schválilo novou vyhlášku omezující hazard na základě zákona o loteriích s vypuštěním zákonem stanovené tříleté ochranné lhůty. Město tím získalo nástroj, prostřednictvím kterého bude moci ministerstvo žádat o okamžité zrušení videoloterijních terminálů (VLT) v zónách, kde je nechce. Vyhláška si vysloužila ostrou kritiku z řad opozičních zastupitelů.

Novou vyhlášku v boji proti hazardu minulý týden schválili také zastupitelé v Břeclavi. Do konce roku 2015 by ve městě neměl fungovat ani jeden hrací automat. V Kyjově pak nesmí být herny ve vzdálenosti menší než 100 metrů od škol či zdravotních zařízení. A vyhlášku schvalující zrušení automatů by měli zastupitelé probírat i 22. prosince v Kroměříži.

Otrokovice vyhlásily stop hazardu (zdroj: ČT24)
Vydáno pod