Břeclavské zastupitelstvo vyhání automaty z města

Břeclav - Zastupitelstvo Břeclavi dnes schválilo vyhlášku, která pomůže bojovat s hazardem. Do konce roku 2015 by ve městě neměl fungovat ani jeden hrací automat. V Břeclavi je celkem 60 provozoven, ve kterých je umístěno 57 výherních hracích automatů a 517 videoloterijních terminálů.

„K dispozici jsme měli pouze tři možná řešení - a to nemít žádnou vyhlášku nebo upravit současnou vyhlášku podle platných zákonů nebo jít nad rámec nynější vyhlášky. A tak jsme také učinili,“ uvedl břeclavský starosta Oldřich Ryšavý (ČSSD).

Břeclavská radnice už v polovině roku vyhláškou rozšířila ochrannou zónu, v níž nesmějí být výherní automaty, ze čtyřiceti na sto metrů od škol, úřadů, zdravotnických zařízení a dalších veřejných budov. Do rozšířené zóny nyní spadají dvě třetiny všech heren.

Schválená vyhláška začne platit od 1. ledna 2012 a hazard z Břeclavi zmizí nejpozději do konce roku 2014.

S automaty se snaží bojovat i další města na jihu Moravy. Stejnou vyhlášku jako dnes Břeclav schválili už před týdnem v Blansku. Tam je ovšem mnohem méně heren než v Břeclavi. V Kyjově pak nesmí být herny ve vzdálenosti menší než 100 metrů od škol či zdravotních zařízení.

 S hazardem chce zatočit i Brno

Vyhlášku o omezení hazardu tam zastupitelé přijali minulý týden. Na většině území města by měly loterijní terminály zcela zmizet, což znázorňují červeně označené městské části. V oranžových částech bude hazard omezen částečně a dvě okrajové části Brna hazard vůbec neřeší.

Odkud hazard zmizí
Zdroj: ČT24

Na jeden výherní a hrací přístroj v Brně připadá 60 lidí, přitom celorepublikový průměr je 150 lidí na automat. Čísla jsou šokující především ve srovnání s vyspělými zeměmi - ve Francii například připadá jeden výherní automat na 18 tisíc lidí.

Zdroj: Mediafax