Luhačovice nemusí OSA platit autorské poplatky

Brno - Krajský soud v Brně zamítl žalobu Ochranného svazu autorského (OSA) na lázně v Luhačovicích a Sirnaté lázně v Ostrožské Nové Vsi. OSA vedla s lázněmi  soudní spor o šest milionů korun. Jeho podstatou je autorský poplatek za každou televizi a radiopřijímač na pokoji. OSA tvrdila, že lázně jsou totéž co hotely, a tudíž by měly platit za každý přístroj přinášející zprostředkovaný televizní a rozhlasový program. Lázně se ale bránily: Jsme na úrovni zdravotnických zařízení, která jsou od placení poplatků osvobozena.

Rozhodnutí České televizi potvrdil soudce Boris Filemon. Vzhledem ke složitosti argumentů nechtěl rozhodnutí dále komentovat. V rozhovoru nicméně potvrdil, že jedním z důvodů byla přiměřenost výše požadovaných poplatků a také výjimka, kterou mají zdravotnická zařízení. Žalovaným stranám soud navíc přiznal úhradu nákladů na soudní řízení. Soudce Filemon nevyloučil, že se neúspěšná strana sporu proti jeho verdiktu odvolá.

Lázně měly platit statisíce

Jen po Lázních Luhačovice vymáhal Ochranný svaz autorský soudní cestou 600 tisíc korun. Žalobu na krku měl i lázeňský dům Alexandria. Má 58 pokojů a televizi na každém z nich. OSA by měl podle žaloby za každý televizní přijímač zaplatit 68 korun měsíčně i přesto, že platí koncesionářské poplatky. „Lázeňská zařízení jsou pro nás v pozici hoteliérů a to znamená, že jsou ubytovacími zařízeními a jako taková musí platit autorský poplatek,“ prohlásil předseda OSA Roman Strejček.

Další luhačovický lázeňský dům, Miramare, čelil žalobě v hodnotě 300 tisíc korun a lázeňské domy v péči akciové společnosti Lázně Luhačovice dluží OSA podle jejího výkladu přes 600 tisíc korun. Lázeňská zařízení se ale brání a odvolávají se na platný zákon o zdravotní péči. „Jsme zařízení na stejné úrovni jako nemocnice nebo rehabilitační zařízení, která jsou od platby osvobozena,“ argumentoval majitel řetězce Royal Spa Antonín Plachý. „Náš klient je ubytován na pokoji, který sice není nemocničním pokojem, ale nachází se v objektu, v němž probíhá jeho léčebná kůra,“ přidal se Josef Krůžela, generální ředitel Lázní Luhačovice.

OSA vede s lázněmi 19 sporů

Luhačovice nejsou jedinými lázněmi, které OSA zažalovala. Soudy ale ve většině případů ještě dále jednají. Požadavky OSA zamítl soud v Brně, v Českých Budějovicích ale krajský soud potvrdil nároky OSA ve vztahu k lázním Třeboň. „Pokud soudy nevyhrajeme, budeme se odvolávat. Očekáváme, že stejně bude postupovat i OSA a bude třeba čekat na sjednocení názoru u Nejvyššího soudu,“ řekl České televizi Martin Plachý ze Svazu léčebných lázní.

Výjimka musí zmizet, říká OSA

OSA ale tvrdí, že výjimka se vztahuje pouze na prostory, kde k léčbě přímo dochází, nikoli na pokoje, kde jsou návštěvníci lázní ubytovaní. I tato výjimka by ale podle OSA měla ze zákona zmizet. Pokud čeští zákonodárci zákon v tomto smyslu nezmění, je svaz připraven obrátit se i na Evropský soudní dvůr.

Ochranný svaz autorský navíc tvrdí, že by mohl poplatky žádat i po nemocnicích, což mu umožňuje evropská legislativa. „Ano, ta možnost existuje. A v případě, že bychom se k tomuto kroku rozhodli, postupovali bychom maximálně citlivě,“ slíbil šéf svazu Roman Strejček.

Soud se zastal lázní na úkor OSY (zdroj: ČT24)