Nový Dvůr v Lednicko-valtickém areálu zachrání soukromý majitel

Lednice - Další z památek UNESCO v Lednicko-valtickém areálu se dočká potřebné rekonstrukce. Po letech chátrání se takzvaného Nového Dvora, původně hospodářského stavení Lichtenštejnů, ujal soukromý majitel. Do několika let má v plánu v historických stájích chovat koně a unikátní stavení poprvé otevřít i veřejnosti.

Nový Dvůr nechali u lednického Prostředního rybníku vystavět Lichtenštejni na začátku 19. století pro chov krav a ovcí podle francouzského vzoru tak, aby byl nejen funkční, ale i krásný. „Je to rozsáhlá budova, která je opravdu výjimečná. Je zvláštní tím, že je tam kruhová stáj, ve které se chovali nejlepší kravičky. Na ni navazuje prosklený sál, kam kníže chodil svoje oblíbená zvířátka pozorovat a pít mléko,“ popsala kastelánka lednického zámku Ivana Holásková.

Přestože je Nový Dvůr kulturní památkou UNESCO, dosud se ztrácel ve stínu ostatních více než dvaceti památek Lednicko-valtického areálu. „Stavba měla bohužel léta smůlu, protože se tam vystřídala spousta majitelů a rekonstrukce se nikdy nedotáhla do konečné fáze,“ řekla kastelánka.

Teď se zdá, že se statku blýská na lepší časy. Ujal se ho podnikatel a milovník koní Luděk Mikulecký, který chce památce vrátit původní účel i vzhled. „Rád bych zde choval sportovní koně a nabízí se také využití objektu pro další komerční účely. Možnosti využití objektu i jeho blízkého okolí pro rozvoj turistiky nebo agroturistiky jsou obrovské,“ uvedl Mikulecký.

Perlou má být centrální kruhová stáj. „Cílem je rotundu kompletně zrekonstruovat. Teď se snažíme získat informace, kde se nachází původní lustr, a získat jej, případně alespoň získat dokumentaci, abychom mohli udělat repliku,“ vysvětlil.

Právě v turisticky nejatraktivnější rotundě by měl vzniknout výstavní prostor přístupný pro každého. Kompletní rekonstrukce spolkne desítky milionů korun. Mikulecký chce část získat z dotací. Zpátky k životu by se pak mohl dvůr začít postupně vracet za dva roky, kompletní rekonstrukce by měla být hotová do deseti let.