Břeclav se domluvila s restauratéry na zkrácení otevírací doby

Břeclav - Vedení břeclavské radnice se dohodlo s místními restauratéry na vyhlášce, která má regulovat otevírací dobu restaurací v obytné zóně. Výjimku na delší otevírací dobu dostanou nejprve všichni, v případě rušení nočního klidu bude město výjimky odebírat. Rušení výjimek by měl projednávat nový poradní orgán, v němž vedle politiků a úředníků zasednou i majitelé restaurací.

V nové vyhlášce Břeclav definuje oblasti, na něž se vztahuje omezení otevírací doby hospod, restaurací i heren, podle územního plánu. Omezení má platit v bytové zástavbě, která je v územním plánu vyznačena růžově. „Navíc je ve vyhlášce přesně písemně popsáno, co je ve které zóně přípustné. V této podobě s vyhláškou souhlasí ministerstvo vnitra i ombudsman,“ vysvětlil místostarosta Břeclavi Jaroslav Parolek (ČSSD). V nejbližším dnech budou o vyhlášce hlasovat zastupitelé.

Všichni provozovatelé restaurací a hospod, které ve všední dny zavírají později než ve 22. hodin a o víkendu později než o půlnoci, si mohou o výjimku na městském úřadě zažádat. „U podniků, které svým provozem neruší noční klid, nevidím důvod, proč by neměly dostat výjimku,“ řekl Parolek. Upozornil, že více než polovina podniků, které v zóně jsou, má v pracovní dny stejně otevřeno jen do deseti hodin večer.

Odebírání výjimek bude projednávat poradní komise. S nápadem přišli sami restauratéři

Pokud dojde k porušení nočního klidu, měla by zasednout poradní komise složená ze zástupců města a restauratérů. Úkolem komise pak bude posoudit, proč k rušení nočního klidu došlo a především jestli tomu mohl majitel podniku zabránit. Komise by měla pouze poradní hlas, její rozhodnutí nebude pro město závazné. Pouze Břeclav rozhoduje o odebrání výjimky, která umožňuje prodloužení otevírací doby.

Vyhláška vznikla na popud občanů z určitých lokalit Břelavi, kteří si pravidelně stěžovali na rušení nočního klidu. „V mnoha restauracích obsluha prodávala alkohol podnapilým lidem, kteří potom dělali nepořádek v ulicích,“ dodal místostarosta.

ÚS první vyhlášku zrušil kvůli neurčitému pojmu „obytná zástavba“

První revoluční vyhlášku Břeclavi smetl Ústavní soud (ÚS). Důvodem byla neurčitost pojmu „obytná zástavba“. „Tento pojem není nikde definován, ani obec si ho nedefinovala ve vyhlášce,“ řekla soudkyně zpravodajka Dagmar Lastovecká.

Ústavní soud ale zároveň připustil, že obce za určitých okolností mohou regulovat provozní dobu restaurací. Legitimním důvodem je ochrana veřejného pořádku a právo lidí na pokojné bydlení.

Břeclav chce omezit otevírací dobu restaurací
Zdroj: ČT Brno
Vydáno pod