Břeclav chce už podruhé omezit restauracím otevírací dobu

Břeclav – Do boje proti problémových barům a restauracím vytáhlo už podruhé vedení Břeclavi. První pokus, revoluční vyhlášku, která plošně regulovala otevírací dobu zábavních podniků, zrušil před nedávnem Ústavní soud. Ústavní soud městu vytýkal právě plošnou regulaci. Břeclav se poučila a nová vyhláška bude regulovat restaurační zařízení pouze v několika konkrétních lokalitách.

„Tentokrát jasně definujeme problémové oblasti ve spolupráci s policií. V okolí míst, kde často zasahují, nařídíme restaurace v pracovní dny zavřít nejpozději ve 22 hodin,“ uvedl místostarosta Břeclavi Jaroslav Parolek (ČSSD) s tím, že o víkendu bude možné provoz prodloužit o dvě hodiny. Všechny restaurace a bary budou mít možnost požádat o výjimku a upravit otevírací dobu podle svého. Ve chvíli, kdy se v blízkosti objeví problémy, radnice výjimku okamžitě zruší. Podniky potom budou muset zákazníky posílat domů v deset večer. Na nepoctivce chystá radnice vysoké sankce.

Provozovatelé se k připravované vyhlášce vyjádřit nechtěli. Shodli se však v obavě, aby je radnice zbytečně nešikanovala.

Místostarosta Břeclavi Jaroslav Parolek (ČSSD) o připravované vyhlášce (zdroj: ČT24)

Zato místní občané snahy oceňují. „Já jsem rozhodně pro, u našeho domu sice nemáme problémy, ale chápu, že bydlet v blízkosti rušné hospody musí být hrozné,“ uvedla žena z Břeclavi. Podobný názor má i místní důchodkyně: „Bylo by to jedině dobře, protože kolem našeho domu chodí banda opilců a vyřvává klidně i o půl třetí ráno.“

ÚS první vyhlášku zrušil kvůli neurčitému pojmu „obytná zástavba“

Ústavní soud zrušil předchozí břeclavskou vyhlášku stanovující zavírací hodinu restaurací v obytné zástavbě. Důvodem byla neurčitost pojmu obytná zástavba. „Tento pojem není nikde definován, ani obec si ho nedefinovala ve vyhlášce,“ řekla soudkyně zpravodajka Dagmar Lastovecká. Ústavní soud ale zároveň připustil, že obce za určitých okolností mohou regulovat provozní dobu restaurací. Legitimním důvodem je ochrana veřejného pořádku a právo lidí na pokojné bydlení a spánek.

Břeclav chce omezit otevírací dobu restaurací
Zdroj: ČT Brno
Vydáno pod