Druhá třetina přinesla Zlínu výhru nad Vítkovicemi

Zlín - Hokejisté Zlína porazili ve 41. kole extraligy Vítkovice 5:3. Ke třetí domácí výhře v řadě pomohly Beranům přesilové hry, v nichž se trefili třikrát. Hostům nepomohl ani povedený večer útočníka Lukáše Klimka, který dal hattrick. Dva góly v dresu vítězů zaznamenal bek Radim Tesařík, jenž si navíc připsal asistenci.

K minulému jubilejnímu 1000. kolu české extraligy zvolili fanoušci největší událostí historie samostatné soutěže šest gólů Petra Čajánka v zápase Zlína s Opavou z 3. března 1998, který Zlín vyhrál 10:2. Zlínský kapitán tak před úvodním vhazováním obdržel od oficiálního dodavatele piva v extralize pivo na rok zdarma, přesně 360 půllitrů. Vstup do utkání Zlínu nevyšel, neboť nestačil aktivnímu soupeři a inkasoval z hole Klimka, jenž obkroužil branku a překonal Horčičku. Následný pokus Huny vyrazil zlínský gólman ramenem. Na opačné straně si gólman Málek poradil s ranou Melenovského z mezikruží i s dorážkou Kubiše.

Zajímavé momenty přišly ke konci úvodní části. Domácí využili početní výhodu, když devět sekund před návratem Sedláka Tesařík z předbrankového prostoru propálil nechytatelnou střelou do té doby bezchybného Málka. Když už to vypadalo, že oba týmy půjdou do kabin za nerozhodnutého stavu, devět sekund před koncem třetiny Klimek druhým gólem v zápase potrestal střelou z ostrého úhlu zmatek ve zlínské obraně. Po změně stran Zlín dvěma slepenými přesilovkovými góly otočil vývoj zápasu ve svůj prospěch.

Sestřih a ohlasy utkání Zlín - Vítkovice (zdroj: ČT24)

Nejprve dvojnásobnou početní výhodu zužitkoval svým druhým gólem v zápase Tesařík. Po něm při pokračující standardní přesilovce vstřelil svůj 19. gól v sezoně Balaštík, jenž se prosadil z dorážky. Obě trefy od sebe dělila pouhá půlminuta. Navýšit vedení mohl při nařízeném trestném střílení Leška, jemuž však v rozhodujícím okamžiku sjel puk z hole. V dalším průběhu zasáhl Bartánus hokejkou do obličeje Urbance, za což vyfasoval celkem čtyřminutový trest. V oslabení se po brejku dožadoval třetího gólu Klimek. Rozhodčí po konzultaci s kolegou u videa však jeho reklamaci neuznali.

Čtvrtou přesilovku domácího týmu utnulo vyloučení Balaštíka. Přesto to Zlín nemuselo mrzet, neboť při hře čtyř proti čtyřem se dostal na rozdíl dvou gólů díky výstavní trefě Honejska, jenž zamířil přesně pod horní tyč. V úvodu poslední třetiny Berani ubránili dvě oslabení, když byli shodně za zdržování hry vyloučeni Balaštík s Holíkem. Po návratu z trestné lavice ujel do brejku Holík, Málka ale nepřelstil. Ostravané bojovali a jejich lídr Klimek dovršil hattrick a snížil. Závěrečné minuty tak dostaly náboj. Klid do zlínských řad nepřinesl Honejsek, jenž neproměnil druhé trestné střílení v zápase. Svěřenci trenéra Vlacha ale vyrovnání odmítli a těsný náskok uhájili. Při power play hostů zpečetil jejich výhru Čajánek.

PSG Zlín - HC Vítkovice Steel 5:3 (1:2, 3:0, 1:1)

Branky a nahrávky: 19. Tesařík (Honejsek, Melenovský), 24. Tesařík (Čajánek, Holík), 25. Balaštík (Zámorský, Köhler), 39. Honejsek (Tesařík), 60. Čajánek (Holík) - 5. Klimek (Stehlík), 20. Klimek (Malík), 53. Klimek (Burger, Ujčík). Rozhodčí: A. Jeřábek, Hribik - Kostka, Bláha. Vyloučení: 6:5. Využití: 3:0. Diváci: 4177.

Zlín: Horčička - Hamrlík, Horák, Zámorský, Řezníček, Tesařík, Urbanec - Balaštík, Leška, Köhler - Holík, Čajánek, O. Veselý - Honejsek, Melenovský, Kubiš - Fořt, Šlahař, Okál. Trenéři: Rostislav Vlach, Jurík a Hrazdira.

Vítkovice: Málek - Stehlík, Malík, Rehák, Sloboda, Štencel, Kudělka, Voráček, Sedlák - Ujčík, Burger, Klimek - Huna, Roman, Svačina - Bartánus, R. Hruška, Strapáč - J. Káňa, Húževka, Szturc. Trenéři: Oremus a Svozil.

Juraj Jurík (Zlín): „Z dnešního zápasu jsme měli obavy, neboť utkání po pauzách nám příliš nejdou. Při hře pět na pět bylo utkání vyrovnané. Rozhodla naše produktivita v přesilových hrách, v nichž jsme utkání zlomili v náš prospěch. Radim Tesařík dal dva góly z přesilovek a jsme rádi, že se mu to podařilo. Dvě nevyužitá trestná střílení naštěstí neměla vliv na konečný výsledek. Naše obrana dnes nebyla důsledná. Oba týmy hrály pěkný hokej, který se divákům musel líbit.“

Ladislav Svozil (Vítkovice): „Po domácím katastrofickém utkání proti Karlovým Varům jsme dnes proti Zlínu nastoupili dobře. Ve hře pět proti pěti jsme nebyli horším mužstvem. Rozhodly přesilové hry, které domácí využili. Lukáš Klimek dal dnes hattrick a nevím, jestli se mu to někdy předtím v kariéře podařilo. Dnešní porážka nás trochu mrzí a na psychice nám nepřidala, neboť jsme nebodovali tři zápasy za sebou.“

Vydáno pod