Čeští házenkáři v Brně překvapivě remizovali se silným Maďarskem

Brno - Čeští házenkáři nevstoupili do tradičního Novoročního turnaje vůbec dobře. Reprezentaci schází hned několik opor včetně Filipa Jíchy. V pátek podlehla nejslabšímu účastníkovi turnaje – Slovensku. O to větším překvapením je remíza českého týmu s vysoce favorizovaným Maďarskem. Češi nad čtvrtým týmem olympijských her a účastníkem mistrovství světa dlouho vedli, v dramatické koncovce se nakonec zrodila remíza 28:28. Češi uzavřou vystoupení na turnaji v neděli proti Polsku, který můžete sledovat od 11:15 v přímém přenosu na ČT sport.

Češi, jimž na tradičním turnaji chybí několik hráčů v čele s Filipem Jíchou, předvedli o třídu lepší výkon než při páteční porážce o osm gólů od Slováků. Svěřenci Vladimíra Habera zpevnili obranu, hráli soustředěně a v útoku trpělivě a nápaditě kombinovali.

I proto domácí tým nečekaně držel s velikým favoritem krok. Maďaři, kteří se chystají na světový šampionát, se poprvé dostali do vedení až po čtvrthodině. Až v závěru poločasu hosté v přesilovce odskočili na rozdíl tří branek, Češi ale v poslední minutě úvodního dějství po dvou rychlých únicích snížili na 13:14.

Sestřih házenkářského zápasu Maďarsko - Česko (zdroj: ČT24)

Ani po přestávce domácí tým neubral z tempa a dvakrát dokázal dotáhnout třígólové manko. Češi se i bez svých opor vybičovali k heroickému výkonu a v poslední desetiminutovce útočili na vítězství. Dvakrát vedli o dva góly a maďarský trenér musel nasadit své největší hvězdy Császára a Nagye, aby odvrátil překvapivou porážku.

Přesto domácí neměli daleko k cennému skalpu, Bečvář ale půl minuty před koncem za stavu 28:27 nedal sedmičku a soupeř poté v přesilovce po Prachařově vyloučení srovnal. „Myslím, že jsme se poučili ze včerejšího zápasu, dnes to bylo o něčem úplně jiném,“ pochvaloval si Haber po zápase v České televizi. „Přístup i hra v obranné a útočné fázi byly oproti včerejšku odlišné. Předvedli jsme týmový výkon. Jen je škoda, že jsme nedokázali udržet vedení. Ale myslím, že hráči odvedli výkon na hranici možností. Je to dobrý bod,“ dodal spokojený kouč. 

ČR - Maďarsko 28:28 (13:14)

Nejlepší střelci: Kotrč, Šulc a Stržínek po 4, Vraný a Motl po 3 - Császár 6/4, Szöllösi 4. Rozhodčí: Horáček, Novotný (oba ČR). Sedmimetrové hody: 3/0 - 6/4. Vyloučení: 3:5.