Házenkářky Veselí i Zlína se svým cílům drží na dostřel

Veselí nad Moravou, Zlín – Zatímco v předchozích sezónách si oba týmy z jihovýchodu Moravy přímo konkurovaly v boji o nejvyšší příčky, letos mají kvůli předsezónním změnám ambice rozdílné. Ty se jim ale daří plnit. Veselské panenky neztratily kontakt se špičkou a mladé zlínské družstvo si drží odstup od sestupových příček.

Postupné cíle mladičké Zlíňanky zvládají

Velkou neznámou byla před sezónou síla zlínského házenkářského týmu. Jeho palebný potenciál citelně poznamenal letní odchod čtyř reprezentantek – Štěrbové, Poznarové, Růčkové a Salčákové. Nový trenér Salač měl za úkol poskládat konkurenceschopný tým z výrazně omlazeného kádru, kde většina hráček neměla větší interligové zkušenosti.

Hned v úvodním kole se Zlínu podařilo překvapivě přesvědčivě zdolat Olomouc 28:22. Potom se ale hráčky dostaly do útlumu a musely strpět sedm interligových proher v řadě. Mrzet je musela zejména ta těsná domácí se slovenským Sencem, kterému podlehly gólem ze samotného závěru zápasu.

Výsledky z posledních dvou kol před reprezentační pauzou ale mladý tým poslaly do bezpečnějších tabulkových vod. Porazit dokázaly Jindřichův Hradec i Nitru, a dostaly se tak na devátou příčku třináctičlenné československé soutěže. Hlavním cílem týmu dál zůstává záchrana a také udržení současné pozice pátého nejlepšího celku mezi českými družstvy.

Rozhovor s Kristýnou Salčákovou (zdroj: ČT24)

Letní změny sílu Veselí nepoznamenaly

Veselí nad Moravou získalo před sezónou největší posily ze Zlína – Kristýnu Salčákovou a Helenu Štěrbovou. Právě návrat druhé jmenované ale vyústil ve spory trenéra Sabadky a brankářky Černé s vedením týmu a v jejich následný odchod. Tým převzal nejdříve Jozef Hanták, kterého po rezignaci kvůli zdravotním důvodům nahradil Pavol Jano.

Trenérské veletoče ale výkonnost tradičně silného týmu nepoznamenaly. Panenky v úvodních šesti kolech ztratily jen bod za remízu v Michalovcích, která ale, vzhledem k síle slovenského týmu, může být vnímána spíše jako úspěch. Cenná byla zejména domácí výhra nad Mostem, na níž se shodně sedmi góly podílely obě letní posily ze Zlína.

Rozhovor s trenérem Pavolem Janom (zdroj: ČT24)

Veselí naopak musí mrzet dvě vysoké prohry z hřišť soupeře. O osm gólů prohrály s lídrem interligové tabulky Porubou, a dokonce o deset branek podlehly hráčkám pražské Slavie. Déle chtěly házenkářky jistě pobýt i v evropských pohárech. Konfrontace s jiným stylem házené se ani nedočkaly, sklonit se musely před slovenskými Michalovci, se kterými se střetávají několikrát za rok v interlize.

Na první Porubu teď Veselí z pátého místa ztrácí tři body, titul tak pro klub zůstává jasným cílem. Další kolo interligy čeká Zlín i Veselí až 5. ledna.