Natáčení Osem „odhoukalo“. Ivan Trojan se proháněl v historickém jaguáru

Staré žigulíky a trabanty zaparkovaly opět v garážích svých majitelů, plakáty a desky popových hvězd minulé éry, které po letech ozdobily výlohy obchůdků s hudebninami, se nejspíš brzy vrátí někam na půdu. Štáb České televize v čele s režisérem Jiřím Strachem má za sebou rušnou neděli - podle plánu poslední natáčecí den filmu Osmy. Provázelo jej burácení motorů poháněných olovnatým benzinem a pronikavý zvuk houkačky Veřejné bezpečnosti.

Škoda 100, žigulík, wartburg, lada a samozřejmě trabant - to jsou auta, která se brněnskými ulicemi běžně proháněla na přelomu 70. a 80. let minulého století. Ulice Jana Svobody v Brně ohraničená závorami s upozorněním na natáčení České televize v neděli připomínala automobilové muzeum. Hlavní rozdíl - za volant některých z vozů usedli herci připravovaného filmu Osmy, jiné posloužily i jako kulisa pro skrytí nepatřičných předmětů nebo zaparkovaných moderních aut.

„Tak kluci, jste nastartovaní?“ zahlásil do vysílačky režisér a v zápětí se ozval sílící hlas rychle se blížící výstražné houkačky.

Představitel hlavní postavy Ivan Trojan si řízení skvostné značky Jaguar XJ12 skutečně užil. Záběr, ve kterém je jeho úkolem vyjet autem z vedlejší uličky a prudce zabrzdit před křižovatkou, kde ho jen o chlup mine žlutobílý vůz VB, filmaři natáčeli více než dvě hodiny. Ze všech možných úhlů, blízkostí a vzdáleností.

Natáčení filmu Osmy: Scéna s auty (záběry z mobilního telefonu) (zdroj: ČT24)

„Prosím vás, můžete někdo trochu popojet s tou červenou dodávkou?“ ozvalo se z hloučku za kamerou. „Ale ne tak moc! Vraťte se s ní, chci, aby si tam taky zahrála,“ zakřičel na řidiče Jiří Strach.

Produkční a další asistenti celou dobu střežili všechny uličky a cestičky, aby se do záběru nechtěně nepřipletl žádný chodec nebo cyklista „z budoucnosti“. Z ulice musely kvůli natáčení zmizet například i některé dopravní značky nebo barevné kontejnery na tříděný odpad, které filmaři nahradili starými plechovými popelnicemi.

Několik detailů, které nebylo možné úplně odstranit nebo důmyslně zamaskovat, budou muset vyřešit efekty v postprodukci. Zapomenuté současné „espézetky“ na jednom z vozů si štáb ale naštěstí všiml včas.

Natáčení filmu Osmy - výměna moderní SPZ na poslední chvíli
Zdroj: ČT Brno/Eliška Raková

Skutečnými majiteli starých aut jsou většinou nadšenci a sběratelé. „Máme je vypůjčená přes firmu, která zprostředkovává pronájem veteránů,“ řekla výkonná producentka České televize Darina Levová. Ze stejné půjčovny pocházely například i vozy, které brněnské studio České televize využilo při natáčení seriálu Četnické humoresky.

Poslední natáčecí den se filmaři pohybovali na třech místech v Brně - kromě ulice Jana Svobody také na Vlhké a na Bratislavské, kde padla poslední klapka. Pro Jiřího Stracha jsou Osmy už druhým televizním snímkem připravovaným v Brně podle scénáře Marka Epsteina.