Druhý den LFŠ: studenti rozběhnou svůj filmový maraton

Uherské Hradiště – Druhým dnem pokračuje v Uherském Hradišti největší nesoutěžní přehlídka filmů v České republice. Završením sobotního programu Letní filmové školy (LFŠ) je Studentský maraton. Tříhodinové promítání nabídne divákům ty nejlepší studentské snímky, které v Česku a Slovensku vznikly v uplynulých dvou letech.

Sobotní program je nabitý od samého rána. Už v 8:30 se pro zájemce otevřely brány kina Hvězda a Slováckého divadla, kde se představily snímky ze sekcí Fokus Portugalsko a Zlatá éra Hollywoodu.

V rámci české tvorby byl jedním z očekávaných snímků Strach od režiséra Martina Krejčího. Příběh se inspiroval skutečnou událostí – výmyslem patnáctiletého mladíka o brutálním útoku Romů, po kterém s vážnými zraněními skončil v nemocnici. Zdánlivě malá lež rozpoutala v do té doby poklidné Břeclavi obrovskou vlnu protiromských nálad. Komorní drama režisér vypráví se stylovou osobitostí.

„Studenti“ LFŠ mohli v sobotu také zajít na lekci filmu podle významného srbského režiséra Gorana Paskaljeviče nebo na výstavu fotografií jedné z ikon českého a československého filmu, režiséra Vojtěcha Jasného. Umělec vystavuje svoji dosud neznámou fotografickou tvorbu, které vznikala postupně od 40. let minulého století. Fotoaparát Vojtěcha Jasného zachycoval obličej slavného režiséra i jeho přátel, ale také města, krajinu nebo natáčení jeho filmů. Vernisáž začala v 16 hodin ve Slováckém muzeu.

Letní filmová škola toho ale nabízí mnohem víc, podrobný předhled najdete na webu LFŠ.

Do Uherského Hradiště v sobotu zavítali i režisér Jan Hřebejk a scénarista Petr Jarchovský se svým nejnovějším filmem Líbánky. Závěr volné trilogie o temných rodinných tajemstvích, do které patří také Kawasakiho růže a Nevinnost, uvedli v 17 hodin v kině Hvězda.

Studentský maraton = tři hodiny neotřelých snímků

Vůbec poprvé nabídne LFŠ ve spolupráci s novým kulturním programem ČT art maraton nejlepších studentských snímků. Během tří hodin se svými filmy představí současní studenti FAMU, Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně, VŠMO Písek a dalších uměleckých škol.

„Na uměleckých školách vzniká ročně kolem pěti set snímků. Jsou žánrově pestré, osvobozené od omezení, se kterými se musí vyrovnávat profesionální filmaři, a přestože nemají zdaleka takové rozpočty, mohou být i hvězdně obsazené. Sobotní maraton pořádaný v rámci Letní filmové školy Uherské Hradiště bude se šestnácti filmy jen menší, byť výživnou ochutnávkou toho, co ČT art nabídne od září každý měsíc v pořadu Průvan,“ řekl výkonný ředitel ČT art Tomáš Motl.

Studentský maraton spojí různé žánry, techniky i druhy filmové tvorby. „Mezi promítanými snímky se objeví například komedie z fast foodu od Marka Ciccottiho, která byla letos nominována na Cenu Magnesia za nejlepší studentský film roku,“ prozradil mediální analytik České televize Milan Kruml.

Vstup Josefa Kvasničky (zdroj: ČT24)

Mládí do Průvanu!

Měsíčník Průvan nabídne krátkometrážní studentské snímky, na které naváže diskuze se zkušenějším filmařem. Pořad bude moderovat herečka Johana Švarcová a Jan Kalivoda. „Mě na pořadu nejvíce zajímají konfrontace raného díla osvědčených umělců se studentským filmem a nacházení paralel mezi nimi,“ přiznala Švarcová.

Průvan vysílání ČT art zakončuje, proto tvůrci počítají s tím, že stopáž pořadu se může z plánované hodiny natáhnout – klidně i na dvojnásobek. Průvan plus pak divákům nabídne celé studentské snímky, často i takové, které nesplňují krátkometrážní limit. „Pokud se objeví filmy, které stojí za to promítnout v hlavním vysílacím čase, rád tak učiním,“ přislíbil výkonný ředitel ČT art Tomáš Motl.

Snímky se budou promítat přímo na Masarykově náměstí v Uherském Hradišti, příležitost shlédnout je dostanou i diváci ČT2. Komponované vysílání, kterým milovníky filmu provede moderátorka ČT Jolka Krásná se svými hosty, začíná ve 22 hodin.