O osudu brněnské Wannieck Gallery se rozhodne na konci března

Brno - V kulturním světě mnohokrát skloňovaná Wannieck Gallery stále čeká na verdikt společnosti Jižní centrum, která galerii pronajímá prostory bývalé strojírny. O osudu významné umělecké instituce bude jednat vedení firmy už tento víkend. Dnes se k problémům Wannieck Gallery vyjádřila také náměstkyně brněnského primátora Jana Bohuňovská (ODS), která je zodpovědná za oblast kultury. Ta přislíbila, že udělá maximum pro to, aby ojedinělá galerie moderního umění mohla v Brně zůstat.

„Všechny akce, které se do současnosti uskutečnily, určitě reprezentují Brno i za hranicemi,“ nepochybuje o významu galerie Bohuňovská, zároveň však dodává: „Je to ale smluvní vztah mezi soukromým subjektem a obchodní společností.“

O osudu Wannieck Gallery povedou její představitelé a zástupci firmy Jižní centrum další jednání. Definitivní rozhodnutí, co s prostorem bude, padne na konci března. Začíná se ale rýsovat aspoň krátkodobá dohoda, která zaručí, že galerie bude ještě po nějaký čas pokračovat jako dosud.

Na dnešním zasedání brněnského zastupitelstva žádala Wannieck Gallery o dotaci 115 tisíc korun na tři plánované výstavy. Vedení města ale finance galerii nepřikleplo.

„Předpokládám, že se s panem Lekešem určitě potkám, abych si vyslechla jeho připomínky. Sama jsem byla ve Wannieck Gallery jak na výstavě, tak na koncertu filharmonie,“ uvádí Bohuňovská, která zároveň slibuje, že projekt galerie v bývalé strojírně podpoří. Finální verdikt ale nechává na představenstvu a dozorčí radě společnosti Jižní centrum, kterou primárně vlastní město Brno.

Hovoří místopředseda představenstva společnosti Jižní centrum Libor Šťástka (zdroj: ČT24)

„Hlavní vůle je zachovat Wannieck Gallery pro výstavní a uměleckou činnost,“ tvrdí starosta městské části Brno-střed Libor Šťástka (ODS), který je zároveň místopředsedou představenstva společnosti Jižní centrum. Další jednání o budoucnosti Wannieck Gallery se má odehrát už o víkendu. Jeho výsledky oznámí Libor Šťástka v pondělí.

Jižní centrum původně vypovědělo Wannieck Gallery smlouvu k 10. březnu. Po společném jednání zástupců obou stran je jisté, že do konce března může v bývalém průmyslovém areálu galerie zůstat. Důvodem výpovědi smlouvy bylo neplacení nájemného ze strany Wannieck Gallery.