Město přijde o špičkovou soukromou galerii, varují odborníci

Brno - Brněnská galerie moderního umění Wannieck Gallery nečekaně končí. Brnem vlastněná společnost Jižní centrum galerii zrušila nájemní smlouvu kvůli opožděnému placení nájmu. Bývalou tovární halu mají vyklidit do 10. března. Odborníci upozorňují, že jihomoravská metropole přichází o soukromou galerii mimořádného rozsahu, která lákala milovníky umění z celého světa.

„V rámci donátorství jsme vždycky vše nakonec uhradili, i když s mírným zpožděním. Myslím si, že v této oblasti to není nic neobvyklého,“ bránil vedení galerie donátor a zástupce provozovatele Miroslav Lekeš. Na hrozbu výpovědi podle něj galerii Jižní centrum neupozornilo. „Kdyby ano, tak bych jednal stejně – ten den, kdy jsem ji dostal, jsem dal příkaz k úhradě,“ tvrdil Lekeš.

Půl milionu korun – tolik podle ředitele Jižního centra Jana Zavřela dlužila galerie naposledy. „Dlužili nám dlouhodobě, se špatnou platební morálkou jsme se potýkali opakovaně,“ vysvětloval Zavřel důvod, proč galerie dostala výpověď. A i když galerie svůj dluh už splatila, chce Jižní centrum hledat jiného, finančně silného partnera, který by se ujal jejího provozu.

Ředitel Jižního centra Jan Zavřel

„Počkáme na nabídky jednotlivých společností. Chceme, aby byl prostor využitý důstojně, aby tam nebyly s nadsázkou nějaké stánky. Budeme také lépe prověřovat schopnost platit nájem a zvážíme i možnost složení kauce, ze které by se případné nedoplatky hradily.“

Hrozící zánik největší galerie současného umění by byl podle odborníků z umělecké sféry obrovskou chybou. „Bylo to nenahraditelné kulturní centrum tím, že veřejnost přivádělo ke špičkovému současnému umění, zejména tedy k malbě. Brno má největší soukromou galerii nejen v České republice, ale dokonce ve střední Evropě, která si vybudovala pověst mezinárodně uznávaného centra. Je to fenomén, kterého by byla velká škoda,“ potvrdil profesor výtvarných umění FAVU Radek Horáček.

Souhlasí s ním i bývalý ředitel Domu umění města Brna Rostislav Koryčánek, podle kterého by odchod galerie z výstavních prostor značil určitou těžkopádnost při hledání řešení sporu. „Wannieck gallery se velmi rychle vyprofilovala do instituce, která přesáhla rámec Brna. Dokázala si připoutat pozornost i z okolních států,“ řekl Koryčánek.

Profesor výtvarných umění FAVU Radek Horáček o významu galerie (zdroj: ČT24)

„Úplně přesně nechápu záměry města Brna, když na jedné straně deklaruje podporu kultury, a na druhou stranu neváhá potopit unikátní galerii, která město nic nestojí, a naopak přispívá do rozpočtu městské společnosti,“ uvedl k současné situaci kurátor a umělecký ředitel Wannieck Gallery Richard Adam. Za šest let své existence zaplatila galerie Brnu na nájemném více než osm milionů korun.

O počátcích sbírky hovoří sběratel a umělecký ředitel Richard Adam (zdroj: ČT24)

Vedení galerie teď chce s žádostí o podporu oslovit přední české umělce. V březnu by se měla konat série happeningů za zachování této kulturní organizace, která v prostorách bývalé tovární haly funguje od roku 2006.

Galerii smlouva končí 10. března, do té doby by se měla z prostor vystěhovat. Podle donátora Miroslava Lekeše je to ale nereálný termín – za tak krátkou dobu není možné všechna umělecká díla přestěhovat do náhradních prostor. Galerie má navíc na několik měsíců dopředu naplánované výstavy a koncerty. Co s nimi bude, zatím není jasné. Více podrobností přinese zítřejší dopolední jednání, kdy ke společnému stolu zasednou zástupci Wannieck gallery i Jižního centra. Je také možné, že se smlouva na dobu určitou mezi oběma institucemi ještě obnoví.

Podle primátora Brna Romana Onderky se vedení Jižního centra pokusí spojit s jednotlivými pořadateli a nabídne jim přímou spolupráci. „Nové využití prostoru musí být natolik důstojné, aby respektovalo a podtrhlo výjimečnost objektu,“ uvedl primátor Roman Onderka (ČSSD) pro ČTK.

Wannieck Gallery je nezisková galerie současného umění, která je zaměřena na představování současné české i světové malby a objektu. Souběžně buduje sbírku české malby generace 80. a 90. let minulého století i nejaktuálnějších malířských trendů.

Na ploše více jak 3 000 m2, kterou nabízí rekonstruovaná tovární hala z konce 19. století, je od roku 2006 výstavám k dispozici nejenom hlavní prostor bývalé továrny, ale i dvě menší uzavřené galerie, které jsou využívány pro speciální výstavní projekty. Wannieck Gallery navíc poskytuje prostor také dobročinným organizacím nebo Brněnské filharmonii pro pořádání koncertů v prostorách galerie. Galerie také vydává knihy a katalogy.

(zdroj: Wannieck Gallery)