Metalová královna Tarja Turunenová vystoupí ve Zlíně

Zlín - Finská zpěvačka Tarja Turunenová zahájí ve Zlíně v pátek 13. ledna světové turné ke svému poslednímu albu What Lies Beneath. Koncertní šňůra zahrnuje 34 vystoupení v 21 evropských zemích a končí v Kostarice. Bývalá frontmanka skupiny Nightwish přijela na Moravu o několik dnů dříve, aby ve zlínském klubu Masters of Rock Café připravila svoji show.

„Tohle vystoupení jsme připravovali mnoho let dopředu. Vychází z dlouhodobého přátelství, které jsme navázali,“ uvedl ředitel pořádající agentury Pragokoncert Jiří Daron. Dodal, že podle dohody finská zpěvačka nejprve v Česku odehrála loňské koncerty v Ostravě a Praze, letos se po zlínském vystoupení fanouškům představí ještě 14. ledna v Pardubicích. 

Metalová královna Tarja

Tarja Turunen se narodila roku 1977 ve finském městě Kitee. V šesti letech začala se studiem zpěvu a ve svých osmnácti letech pokračovala ve studiu klasického zpěvu na finské Sibeliově akademii, kde se později dala dohromady skupina Nightwish. V roce 1997 vydalo finské vydavatelství jejich debutové album Angels Fall First kombinující metal a klasickou hudbu. V následujících letech získala skupina několik platinových alb, například za desky Oceanborn a Wishmaster, album Over The Hills And Far Away bylo platinově oceněno hned dvakrát. Zhruba po deseti letech, v roce 2005, byla Tarja nucena skupinu Nightwish opustit. Od té doby vydala zpěvačka čtyři sólová alba, se kterými slaví úspěch po celém světě.

Zdroj: Wikipedie

Turunenová se zapsala do povědomí posluchačů jako interpretka spojující dva zcela odlišné žánry - metal a klasickou hudby. Díky svému osobitému projevu se čtyřiatřicetiletá zpěvačka jako členka kapely Nightwish stala jednou z nejpopulárnějších žen v metalové hudbě. Finskou zpěvačku měli čeští fanoušci možnost slyšet už několikrát. Po nuceném odchodu z  Nightwish odehrála první samostatný koncert v Česku, když v květnu roku 2008 vystoupila právě ve Zlíně. „Vlastně u nás zahajovala sólovou kariéru,“ doplnil Daron.

Zpěvačka označovaná jako finská královna metalu vydala svou první sólovou desku My Winter Storm v roce 2007, aktuální album What Lies Beneath vyšlo loni na podzim. Za 120 tisíc prodaných kusů debutového alba získala v Německu zlatou desku. Stala se tak jediným umělcem, kterému se to povedlo jako sólistovi i jako členovi kapely. Tarja se na Zlínsko vrací po roce a půl. V létě 2010 vystoupila na festivalu Masters of Rock ve Vizovicích.