Covid se vrátil do Wu-chanu, Čína zpřísňuje opatření

V Číně za uplynulý den přibylo 71 případů lokálního přenosu nového koronaviru, oznámily úřady. To je nejvíce od 30. ledna. V některých městech se proto zpřísňují protiepidemická opatření, ruší se lety a zintenzivňuje se testování ve snaze zastavit šíření infekce, za kterým stojí vysoce nakažlivá varianta delta.

V Číně je nyní 144 oblastí považovaných za středně nebo vysoce rizikové, nejvíce od vrcholu epidemie loni na jaře. Úřady přerušily provoz vlaků do Pekingu z oblastí, kde se koronavirus šíří. Ve městech Nan-ťing a Jang-čou ve východočínské provincii Ťiang-su byly zastaveny vnitrostátní lety, provoz dálkových autobusových linek a vozů taxi.

Z provincie Ťiang-su se nákaza dostala do prefektury Čang-ťia-ťie v provincii Chu-nan, kam lidé jezdí obdivovat pitoreskní pískovcové skály. Odtud se nákaza dostala do velkých měst jako Peking a Čchung-čching. Reuters uvádí, že úřady zakázaly místním i návštěvníkům Čang-ťia-ťie opustit. Mnoho měst, kde se vyskytly případy covidu-19, uzavřelo místa navštěvovaná turisty, včetně zábavních zařízení.

Covid opět ve Wu-chanu

Zdravotníci ve dvanáctimilionovém Wu-chanu v tomto týdnu otestují všechny obyvatele, protože se tam poprvé od poloviny loňského roku objevily případy lokálního přenosu infekce. Podle místních úřadů budou obyvatelé města na koronavirus otestováni rychle, aby se zajistila jejich bezpečnost. Testovat se bude metodou PCR, která má odhalit příznakové i bezpříznakové případy nákazy. Právě v tomto městě se koncem roku 2019 objevili první nakažení a loni v zimě tam úřady poprvé zavedly plošnou uzávěru.

První případy se ve Wu-chanu začaly objevovat mezi dělníky, kteří migrují do města z venkova. Asi polovina ze dvacítky odhalených případů v této metropoli byla asymptomatických. Úřady také zavřely 17 linek městské hromadné dopravy a uzavřely několik podzemních stanic metra.

Někteří lidé ve městě se podle stanice CNN obávají návratu přísného lockdownu, který Wu-chan zažil už na začátku pandemie. Videa a fotografie sdílené v pondělí na čínských sociálních sítích podle této stanice ukazovaly prázdné regály a dlouhé fronty v supermarketech, protože obyvatelé spěchali, aby si doplnili denní zásoby – v současné době už tyto záběry nejsou dostupné.

„Když vidím, jak lidé ve Wu-chanu panicky nakupují v supermarketech, je mi smutno. Jen ti, kteří to zažili, chápou, jak je to hrozné, my se děsíme návratu do dob, kdy jsme zůstávali doma a nevěděli, kde je další jídlo,“ uvedl jeden z obyvatel Wu-chanu na čínském mikroblogovacím serveru Weibo.

Čína proti deltě

„Globální epidemie v současnosti rychle nabírá na síle a nebezpečí zavlečení nákazy ze zahraničí roste,“ řekl ve středu mluvčí národní zdravotní komise. „V poslední době byly na mnoha letištích, v mnoha přístavech a nemocnicích zachyceny případy nákazy ze zahraničí, což v určitém měřítku vedlo k šíření,“ uvedl také.

Kvůli novým restrikcím, které přišly ve vrcholné turistické sezoně, snížila bankovní společnost Nomura odhad růstu čínské ekonomiky na třetí čtvrtletí z 6,4 procenta na 5,1 procenta.

Za celý letošní rok hospodářství druhé největší ekonomiky světa vykáže růst o 8,2 procenta místo původně očekávaných 8,9 procenta, domnívají se analytici Nomury. Poznamenali také, že čínská taktika „nulové tolerance“ vůči koronaviru je stále dražší.

Pomoci má očkování

Zdravotníci podle čínských úřadů aplikovali už více než 1,6 miliardy dávek vakcíny proti covidu-19 a cílem očkovací kampaně jsou nyní mladí lidé mezi 12 a 17 lety. Vláda chce do konce roku naočkovat 80 až 85 procent celkové populace, využívá k tomu čínské očkovací látky CoronaVac a Sinopharm.

V místních médiích se ale podle serveru BBC objevují zprávy o plně naočkovaných lidech, kteří měli pozitivní test na koronavirus. Na internetu takové případy vyvolaly diskuse o tom, zda bude nutné přeočkování a řada informací ze zahraničí ukazuje, že čínské vakcíny jsou proti nemoci méně účinné než očkovací látky na principu mRNA.

Úřady ujišťují, že vakcíny jsou účinné proti všem doposud známým variantám koronaviru a pomáhají lidi chránit před těžkým průběhem nemoci covid-19 a před hospitalizací.