Nová česká videohra nechá hráče zažít odsun Němců i kolektivizaci zemědělství

Události ČT - Odsun Němců a kolektivizace zemědělství jako počítačová hra (zdroj: ČT24)

Poválečný odsun Němců a kolektivizace zemědělství jsou dvě hlavní témata nové počítačové hry Svoboda 1945: Liberation. Hráči v ní v roli památkářů odhalují minulost vesnice v českém pohraničí. Vytvořili ji vývojáři z Karlovy univerzity.

Vyslechnout svědky, projít tajná místa, nebo se sbalit před odsunem do zahraničí – i to jsou úkoly, které musí hráči v nové hře splnit. A také musí odhalit, co se ve vesnici Svoboda po druhé světové válce stalo. Hra tak není jen zábava, ale má mladší generaci pomoct lépe pochopit minulost.

„Zjišťujete pomocí pamětníků, jak prožívali daná období, co cítili, jakou měli motivaci dělat nějaké věci, které dělali,“ popisuje Lukáš Kolek z Charles Games. Součástí příběhu jsou i minihry, které přibližují například postupný proces poválečné kolektivizace.

„Je možnost si kupovat pole, starat se o statek. Ale postupem času začíná režim na sedláka víc a víc tlačit. Pole mu začne zabavovat, připraví ho o traktor,“  říká Lukáš Kolek. Společnost Charles Games, která hru vytvořila, vznikla na Karlově univerzitě. Unikátní je především spoluprací vývojářů a historiků. Ti nejen opravují případné chyby, ale zároveň se sami podílí na tvorbě příběhu a postav.

„Hra vzniká v debatě čtyř historiků. Všechno, co se děje, je založeno na historických faktech,“ vysvětluje historik Jiří Hoppe z Ústavu pro soudobé dějiny Akademie věd ČR.

Hra v češtině a v angličtině bude zatím k dispozici na počítačích, po prázdninách pak na mobilních telefonech a koncem roku na herních konzolích.