Bakterie odolné proti antibiotikům se mohou šířit psím krmivem, varuje výzkum

Zatím se šíření bakterií spojených s odolností proti všem antibiotikům spojovalo nejvíce s nemocničním prostředím. Nový výzkum teď ale varuje před další možnou cestou: krmivem pro psy.

Bakterie odolné proti antibiotikům jsou podle Světové zdravotnické organizace jednou z deseti největších hrozeb pro lidské zdraví. Objevují se stále častěji, dá se proti nim stále hůř bránit a zabíjí pořád více lidí.

Nejčastěji se výskyt a šíření těchto „superbakterií“ spojují s nemocničním prostředím, kde si mohou odolnost proti konvenčním antibiotikům nejlépe vytvářet a také se tam nejrychleji šíří. Ve studii, která vyšla v polovině července, ale vědci popsali, že je našli také v různých druzích syrové psí stravy. Není to podle nich jen náhoda, ale znepokojivý trend.

„Krmení psů syrovou potravou může podporovat šíření bakterií odolných vůči antibiotikům,“ uvedli autoři v tiskové zprávě ke studii, která bude prezentována na Evropském kongresu klinické mikrobiologie a infekčních nemocí.

Nebezpečné krmivo

Ve studii o krmivu pro psy analyzoval tým z univerzity v Portu 55 vzorků krmiva pro psy od pětadvaceti značek, včetně čtrnácti syrových mražených druhů krmiv. Vědci v nich hledali bakterie enterokoků.

Tyto bakterie jsou schopné neškodně žít ve střevech lidí a zvířat, ale pokud se dostanou do jiných částí organismu, mohou tam být nebezpečné. A navíc se mohou stát odolnými vůči antibiotikům.

Autoři výzkumu zjistili, že všechny vzorky syrového krmiva pro psy obsahovaly enterokoky rezistentní vůči antibiotikům, včetně bakterií rezistentních vůči antibiotiku poslední záchrany – linezolidu (jako antibiotika poslední záchrany se označují ta, která ještě jsou schopná jako poslední zastavit dané druhy bakterií).

Genetické sekvenování pak odhalilo, že některé z těchto bakterií rezistentních vůči antibiotikům, které se nacházely v syrovém psím žrádle, byly stejného druhu, jaké byly nalezeny u pacientů v nemocnicích ve Velké Británii, Německu a Nizozemsku.

Riziko pro zdraví

„Úzký kontakt lidí se psy a komercializace zkoumaných značek v různých zemích představují mezinárodní riziko pro veřejné zdraví,“ uvedla autorka studie Ana Freitasová. Rezistence bakterií se totiž v posledních letech zvyšuje.

Hlavní příčinou je nadměrné používání antibiotik lidmi i u hospodářských zvířat. Odhaduje se, že na infekce odolné vůči lékům zemře ročně na celém světě 700 tisíc lidí, a OSN varovala, že pokud nebudou přijata žádná opatření, může se tento počet do roku 2050 zvýšit na 10 milionů.

Co s tím? Freitasová si myslí, že tento problém se podceňuje: „Evropské orgány musí zvýšit povědomí o možných zdravotních rizicích při podávání syrové stravy domácím zvířatům. Výroba krmiv pro psy, včetně výběru ingrediencí a hygienických postupů, musí být přezkoumána,“ doporučuje.

Jedno pravidlo by podle ní měli dodržovat i majitelé psů: pokud manipulují s krmivem pro domácí zvířata, měli by si vždy mýt ruce – to stejné platí také po likvidaci výkalů zvířat.