Běžný lék na astma snižuje riziko hospitalizace s covidem o 90 procent, naznačuje výzkum

Lék ze skupiny kortikoidů, který běžně používají astmatici, snižuje podle studie vědců z Oxfordské univerzity u pacientů s covidem-19 riziko hospitalizace a zkracuje dobu uzdravování. Nemocní ho ovšem musejí dostat v sedmi dnech od projevení příznaků, píše agentura Reuters.

Studie, které se po 28 dnů účastnilo 146 pacientů, ukázala, že když vdechovali budesonid, prodávaný pod názvem Pulmicort, snížilo se u nich v porovnání s obvyklou léčbou covidu-19 riziko hospitalizace o 90 procent. Vědci uvedli, že k tomuto výzkumu je přivedla skutečnost, že lidé s chronickými onemocněními dýchacích cest, kterým lékaři často předepisují kortikoidy, tvořili nepoměrně malou část pacientů hospitalizovaných na začátku pandemie.

U účastníků studie inhalujících budesonid také rychleji ustoupila horečka a v menší míře je trápily dlouhodobé projevy nemoci.

Podle Mony Bafadhelové, členky vědeckého týmu, je povzbudivé, že relativně bezpečný, snadno dostupný a dobře prozkoumaný lék by mohl přinést úlevu v situaci, kdy jsou nemocnice v řadě zemí přetížené. Autoři uvádějí, že jejich výzkum by mohl pomoci s léčbou pacientů, kteří trpí dlouhodobými covidovými problémy.

Reuters připomíná, že Pulmicort od firmy AstraZeneca, která je jedním z výrobců vakcíny proti covidu-19, svého času platil za „senzaci“ mezi léky na astma.

Lék bude nasazen na větší skupině lidí

Výsledky tohoto výzkumy vyšly zatím jen v podobě preprintu, studie tedy doposud neprošla recenzním řízením. Je ale nadějná v tom, že využívá již používanou látku, která je hojně dostupná a rozšířená.

Nyní je třeba, aby tato práce prošla klasickým vědeckým „kolečkem“ –⁠ tedy musí projít recenzním řízením, kde se k jejím metodám a výsledkům vyjádří i další experti.

V další fázi by se měl tento lék vyzkoušet na větší skupině osob a teprve potom by se mohl začít rutinně používat. Normálně by tento proces trval měsíce i roky, vzhledem k pandemii ale bude maximálně urychlený.