Už žádná selfíčka s gorilami a šimpanzi, žádají experti vědce i fotografy

Mezinárodní svaz ochrany přírody (IUCN), což je organizace zaměřená na uchování přírodních zdrojů, chce, aby vědci změnili své chování vůči primátům. Žádají je, aby se vyvarovali společných snímků s nimi, aby na Instagram nedávali fotky, jak se s orangutany drží za ruce ani jak se „přátelí“ se šimpanzi.

IUCN vydal na konci ledna nový seznam pravidel, jimiž by se ve vztahu k primátům měli řídit vědci, studenti, ochránci zvířat i lidé, kteří se o ně starají. Podle něj by se všechny tyto osoby měly vyhnout zveřejňování snímků, na nichž jsou lidé v blízkém kontaktu s primáty.

Ochránci zvířat se snaží už roky vystupovat proti zobrazování primátů v roli domácích mazlíčků nebo „chlupatých lidí“. Šimpanzi, gorily a orangutani by tedy neměli vystupovat v reklamách, filmech nebo na sociálních sítích tak, aby to běžné lidi lákalo k jejich pořízení.

„Existuje jasné spojení mezi tím, jak jsou primáti zobrazováni a jestli se jim daří přežívat ve volné přírodě, nebo se je lidé pokoušejí chovat doma v roli domácích zvířat,“ uvedl antropolog Brian Hare z Dukeovy univerzity. Nová pravidla proto velmi ocenil.

Autory nových pravidel je skupina primatologů kolem Siân Watersové z Durhamské univerzity – řadu let jí vadilo, jak mnoho jejích kolegů v oboru pózuje se zvířaty na Facebooku nebo na stránkách časopisů. Proto před dvěma lety v rámci IUCN založila novou pracovní skupinu, která měla tento (zlo)zvyk změnit. Cílem bylo vytvořit pravidla pro fotografování a točení primátů.

Vycházeli přitom ze studií, které zjistily, že lidé, kteří se dívají na reklamy se šimpazi v lidském prostředí, snadněji přijímají myšlenku na jejich chov jako domácích mazlíčků. Je také prokázáné, že jakmile se na sociálních sítích stane virálním nějaké video s lidmi, kteří si hrají s primáty, okamžitě se na internetu objeví velké množství inzerátů, které hledají tato inteligentní zvířata ke koupi.

Největším problémem jsou podle vědců právě sociální média – tam se mohou takové záběry pořízené vědci pro bohulibé účely rychle šířit bez patřičného kontextu. A to je podle autorů nových pravidel chyba: když lidé vidí, že si někdo „hraje“ se šimpanzem, chce ho napodobit, a není třeba schopen rozlišit, že nejde o hru, ale o vědecký experiment nebo třeba součást odborné péče.

Proč je to důležité

Podle posledních odborných odhadů je ohroženo vymřením asi 60 druhů primátů, včetně lemurů a hominidů. Hlavní příčinou jejich rychlého úbytku je mizení jejich přirozených ekosystémů, pytlačení a změny klimatu.

Statistiky OSN tvrdí, že například roku 2013 vedl ilegální obchod k úmrtí asi tří tisíc těchto zvířat, to je asi jedno procento jejich celkové populace. Pokud by se snížil zájem o vlastnění „roztomilé opičky“, mělo by to podle vědců vést k tomu, že budou primáti i méně loveni.

Podle nových pravidel by tedy na všech nově pořizovaných záběrech mělo být mezi člověkem a zvířetem nejméně sedm metrů volného prostoru nebo jasná fyzická bariéra. Lidé by v žádném případě neměli zvířata nosit, krmit z ruky nebo si s nimi hrát.

Velmi podobná pravidla už před rokem zavedl i slavný Institut Jane Goodallové, který také odstranil nebo označil varovnou značkou starší snímky, kde si Goodallová se šimpanzi hrála nebo jim byla blízko. „Za posledních 60 let se věci vyvinuly, nechceme už přispívat k tomu, že lidé považují za normální dostávat se do kontaktu s těmito zvířaty,“ uvedl Institut.

Světoznámá bioložka Jane Goodallová byla hostem ČT24 (zdroj: ČT24)