Spojené státy jsou hlavním zdrojem plastového odpadu. Místo recyklace končí umělá hmota v zemích třetího světa

Spojené státy nezvládají recyklaci plastů a staly se největším producentem umělohmotného odpadu na světě. Vyplývá to z výzkumu, který vyšel v odborném časopise Science Advances.

Spojené státy dlouhodobě uvádějí, že jsou na špičce v recyklaci umělých hmot. Nová studie ale ukázala, že to není pravda – starší údaje totiž neuváděly, kolik odpadu USA vyvezou do zahraničí, kde se mnohdy odpad nezpracovává, ale prostě vyklopí do moře nebo na skládky – místo, aby se recykloval.

Nová analýza dat, která vycházejí z údajů do roku 2016, ukázala, že více než polovina amerického plastového odpadu byla vyvezena ze země – konkrétně to bylo 1,99 milionu tun z celkem 3,91 milionu tun. Z tohoto exportu odpadu ho šlo 88 procent do zemí, které mají s recyklací zásadní problémy, nedá se tedy očekávat, že zde k jeho recyklaci došlo.

Navíc 15 až 25 procent vyvezené umělé hmoty bylo tak nízké kvality, že není možné ji nějak smysluplně vrátit do oběhu. Autorům studie z toho vyšlo, že nejméně milion tun plastů z USA skončí někde v přírodě nebo mimo recyklační zařízení.

„Celé roky se spousta odpadů, které házíme do modrých popelnic, vyvážela na recyklaci do zemí, které mají problém s recyklací vlastního odpadu – natož, aby dokázaly zvládnout ty hromady, které se tam dostanou ze Spojených států,“ uvedla oceánografka Kara Lavender Lawová, spoluautorka výzkumu.

„A když se zamyslíte nad tím, jak velké množství umělých hmot se vlastně recyklovat nedá, protože jsou nekvalitní, kontaminované anebo obtížně zpracovatelné, není vlastně úplně překvapení, kolik jich skončí v přírodě,“ doplnila.

Odpad končí v oceánech

Z nových údajů vyplývá, že asi 2 až 3 procenta všeho plastového odpadu, který vznikl v USA, skončilo ilegálně v přírodě přímo ve Spojených státech. Nejčastěji se umělé hmoty dostávají do moře – největší část odpadu skončí ve vzdálenosti do 50 kilometrů od pobřeží a snadno se tedy větrem nebo jinými procesy do oceánu dostanou.

„Spojené státy spotřebují nejvíc plastů ze všech zemí světa. Ale místo, aby se tomuto problému podívaly do očí, outsourcují ho na rozvojové země. Stali jsme se tak hlavním viníkem znečištění oceánů,“ dodal Nick Mallos, další z autorů práce. Podle něj se musí začít s řešením u spotřebitelů: tedy méně plasty využívat – a když už to je nutné, tak se o odpad mnohem lépe starat.

Studie ukazuje, že i když populace USA tvoří jen 4 procenta té světové, jsou Spojené státy zodpovědné ročně za 17 procent plastového odpadu na Zemi. Průměrně jeden Američan vytvoří dvojnásobek plastového odpadu než Evropan.