Spojené arabské emiráty schválily používání experimentální vakcíny proti covidu. Chtějí ochránit zdravotníky

Spojené arabské emiráty (SAE) v pondělí schválily nouzové použití experimentální vakcíny od čínského výrobce. Látku, u níž stále nebyly v SAE dokončeny testy na lidech, budou moci dostat zdravotníci. Informoval o tom zpravodajský web BBC.

Inaktivovaná vakcína od čínské farmaceutické společnosti Sinopharm nyní v emirátech prochází třetí fází klinických testů, jež byly zahájeny v červenci. „Vakcína bude dostupná našim hrdinům v první linii obrany, u kterých je největší riziko nákazy virem,“ uvedl na Twitteru národní úřad SAE pro řešení krizových situací a živelních katastrof.

V sobotu Spojené arabské emiráty ohlásily 1007 nových případů nákazy koronavirem, což je pro zemi největší přírůstek od začátku pandemie. V pondělí tam přibylo 777 nemocných. V zemi žije asi deset milionů lidí, převážně cizinců.

Testy v plném proudu

Nouzové použití vakcíny emiráty schválily po splnění řady kritérií. V rámci testů byla vakcína dosud podána 31 tisícům dobrovolníků. Nikdo z nich podle tamních úřadů neměl vážnou nežádoucí reakci, ačkoliv se u některých objevily mírné a očekávané vedlejší účinky.

Testovaná látka byla podle úřadů podána mimo jiné zhruba tisícovce chronicky nemocných, komplikace se však u žádného z nich neobjevily. Experimentální vakcína podle vlády SAE již prošla první a druhou fází klinických testů a u všech dobrovolníků se po dvou dávkách během 28 dní vytvořily protilátky. Koncem června proto emiráty daly zelenou třetí fázi testování.

Osvědčené druhy očkování jsou rychlé

Podle amerického Střediska pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC) jsou inaktivované vakcíny, které se vyrábějí buď z inaktivovaných (mrtvých) virů, nebo bílkovin z viru, dobře známé a používají se například proti chřipce či spalničkám.

Rusko se v srpnu stalo první zemí na světě, která schválila protikoronavirovou vakcínu. Látka byla testována na lidech méně než dva měsíce a rozsah a dostatečnost testů zpochybnili západní experti.

V počáteční fázi vývoje je nyní na světě kolem 140 protikoronavirových vakcín. Zhruba 20 vakcín se nyní testuje na lidech, ještě méně z nich se dostalo do třetí fáze testování, kdy se očkovací látka testuje na velkém množství dobrovolníků. To má zajistit, že bude bezpečná a efektivní, jelikož se imunitní reakce mohou různit s ohledem na věk, etnicitu a zdravotní stav očkovaného.