Jezte víc rostlin, snížíte riziko cukrovky až o polovinu, doporučuje studie

Cukrovka, neboli diabetes, je závažné chronické onemocnění, kterým jen v České republice trpí přes milion lidí. Podle studie publikované v prestižním vědeckém časopise JAMA Internal Medicine je nečekaně účinnou prevencí vzniku tohoto onemocnění rostlinná strava. Změna jídelníčku může podle této práce snížit riziko vzniku diabetu II. typu až o 53 procent. Na pozitivní vliv rostlinné stravy upozorňovali vědci již dříve, nová studie to ale prokazuje na neobyčejně rozsáhlém vzorku lidí.

V Česku trpí diabetem II. typu přes 780 tisíc lidí a podle odhadů toto číslo dále narůstá. Hlavními příčinami je stárnutí populace i moderní životní styl. Na narůstající počet nemocných už i v České republice reagují restaurace a upravují pro ně svoji nabídku

„Rostlinná strava se v posledních letech stává stále populárnější, proto bylo nezbytné popsat přesně její souvislost s rizikem vzniku diabetu – především proto, že tato dieta se může výrazně lišit svým složením,“ vysvětluje autor studie Frank Qian z Oddělení výživy na Harvardské univerzitě.

  • Diabetes mellitus, česky úplavice cukrová, krátce cukrovka, je souhrnný název pro skupinu závažných chronických onemocnění, která se projevují poruchou metabolismu sacharidů. 
  • Rozlišují se dva základní typy: diabetes I. typu a diabetes II. typu, které vznikají důsledkem absolutního nebo relativního nedostatku inzulinu. Obě dvě nemoci mají podobné příznaky, ale odlišné příčiny vzniku. V prvotních stadiích diabetu I. typu jsou ničeny buňky slinivky břišní, které produkují hormon inzulin, vlastním imunitním systémem. Proto se řadí mezi autoimunitní choroby. Diabetes II. typu je způsoben sníženou citlivostí tkání vlastního těla k inzulinu.
  • Zdroj: Wikipedia

Autoři vycházeli z metaanalýzy (analýzy již dříve vydaných výzkumů) devíti vědeckých publikací publikovaných do února 2019. Metaanalýza zahrnovala celkem 307 099 účastníků, z nichž 23 544 trpělo diabetem typu dvě.

Podle výsledků lidé, kteří jedí převážně rostlinnou stravu, mohou snížit riziko vzniku diabetu II. typu až o 23 procent. Pokud navíc konzumují zdravější rostlinné potraviny za současného omezení cukrů a zvýšení pohybové aktivity, mohou toto riziko snížit o dalších 30 procent.

Autoři si snížení rizika vysvětlují tím, že zdravá rostlinná strava zlepšuje inzulinovou rezistenci, snižuje krevní tlak, pomáhá ke snižování hmotnosti a mírní záněty, což jsou rizikové faktory vzniku diabetu druhého typu.

„Získaná data poukazují na důležitost dodržování rostlinné stravy pro zisk a udržení dobrého zdraví. Lidé by měli volit čerstvé ovoce a zeleninu, celozrnné obiloviny, tofu, a další rostlinné potraviny jako základ stravy,“ uvedl jeden z autorů práce Qi Sun. V budoucnu se autoři chtějí zaměřit na hlubší pochopení souvislosti mezi rostlinnou stravou a diabetem.

Vědci přitom zdůrazňují, že pro pozitivní vliv na zdraví lidé nemusí striktně dodržovat vegetariánskou nebo veganskou stravu. Dobrým příkladem je podle nich středomořská strava, která je založená na rostlinné stravě a navíc obsahuje ryby a drůbež. Právě středomořská strava je obecně považovaná za recept na dlouhověkost.