V Česku trpí diabetem II. typu přes 780 tisíc lidí a podle odhadů toto číslo dále narůstá. Hlavními příčinami je stárnutí populace i moderní životní styl. Na narůstající počet nemocných už i v České republice reagují restaurace a upravují pro ně svoji nabídku.
„Rostlinná strava se v posledních letech stává stále populárnější, proto bylo nezbytné popsat přesně její souvislost s rizikem vzniku diabetu – především proto, že tato dieta se může výrazně lišit svým složením,“ vysvětluje autor studie Frank Qian z Oddělení výživy na Harvardské univerzitě.
Autoři vycházeli z metaanalýzy (analýzy již dříve vydaných výzkumů) devíti vědeckých publikací publikovaných do února 2019. Metaanalýza zahrnovala celkem 307 099 účastníků, z nichž 23 544 trpělo diabetem typu dvě.
Podle výsledků lidé, kteří jedí převážně rostlinnou stravu, mohou snížit riziko vzniku diabetu II. typu až o 23 procent. Pokud navíc konzumují zdravější rostlinné potraviny za současného omezení cukrů a zvýšení pohybové aktivity, mohou toto riziko snížit o dalších 30 procent.
Autoři si snížení rizika vysvětlují tím, že zdravá rostlinná strava zlepšuje inzulinovou rezistenci, snižuje krevní tlak, pomáhá ke snižování hmotnosti a mírní záněty, což jsou rizikové faktory vzniku diabetu druhého typu.
Vědci přitom zdůrazňují, že pro pozitivní vliv na zdraví lidé nemusí striktně dodržovat vegetariánskou nebo veganskou stravu. Dobrým příkladem je podle nich středomořská strava, která je založená na rostlinné stravě a navíc obsahuje ryby a drůbež. Právě středomořská strava je obecně považovaná za recept na dlouhověkost.