KVÍZ: Znáte legendární počítače z osmdesátých let?

V osmdesátých letech dvacátého století se do českých domácností začaly pomalu dostávat neforemné krabice, které uměly do té doby nepředstavitelné věci. Počítače zcela změnily směr, kterým se spousta tehdejších mladých lidí vydala.

V osmdesátých letech už byly „na západě“ osobní počítače poměrně normální záležitostí. V socialistickém Československu se však jednalo o žhavou novinku, která se tu začala teprve nenápadně objevovat.

Od 25. října 2016 do 30. června 2017 se v prostorách Fakulty elektrotechnické v Dejvicích koná výstava Století informace – počítačový svět II.  Návštěvníci na ní uvidí unikátní sbírku různých československých a zahraničních počítačů ze 70. až 90. let 20. století a dalších dobových zařízení:

Výstava starých počítačů (zdroj: ČT24)

Co si o tehdejší technice a době pamatujete? Otestujte své znalosti, vyhodnocení kvízu najdete na konci stránky.

1) Rok 1989 byl pro Československo i celou východní Evropu klíčový. Ale víte, jaká počítačová hra byla vyhlášena nejdůležitější hrou tohoto roku?

Jak se jmenuje tato hra?
Zdroj: GOG


a) Red Sonja b) Golden Axe c) Sid Meiers Barbarians


2) Legendou 80. let byla značka Atari. Jejich osmibitové počítače byly oblíbené v celém světě, ve východní Evropě především model 800XE. Jaký programovací jazyk byl u nich použit?

ATARI ST
Zdroj: Wikimedia Commons


a) BASIC b) FORTRAN C) ATAR


3) Diskety byly magnetická média používaná pro záznam a přenášení dat. Existovaly ve třech velikostech: 8 palců, 51/4 palce a 31/2 palce. Od roku 1981 byly standardem diskety o velikosti 51/4 palce. Víte, jakou měly paměť?
a) 0,4 MB b) 0,8 MB c) 1,2 MB


4) Apple je dnes jednou z nejslavnějších a nejdražších značek světa. Proč se jejich slavný počítač z roku 1984 jmenoval Macintosh?
a) podle jména hlavního vývojáře projektu b) podle části Seattlu, kde počítač vznikal c) podle oblíbené značky jablek hlavního vývojáře


5) Počítače Sinclair ZX Spectrum patřily v Československu 80. let k těm nejrozšířenějším. Jejich klávesnice byly výjimečné:

ZX SPectrum+
Zdroj: Wikimedia Commons


a) mlaskavým zvukem b) měly jako první numerickou klávesnici c) byly vodotěsné


6) Počítače Sinclair ZX Spectrum byly natolik populární, že v Československu vznikaly od roku 1987 ve výrobním družstvu Skalica jejich české verze – respektive počítače, který byly se Spectrem kompatibilní. Jak se jmenovaly?
a) Kosmik Alfa b) Didaktik Gama c) Technik Beta


7) V letech 1985–1989 se v české republice vyráběly počítače TNS. Vznikaly v JZD Slušovice a fungovaly jak v zemědělství, tak v průmyslu i školství. Tušíte, co zkratka TNS znamenala?

Počítače TNS
Zdroj: Wikimedia Commons


a) Ten Náš Systém b) Termo-nocionální Soustruh c) Technika Nástroj Socialismus


8) Počítače TNS měly počeštěnou klávesnici, která nahrazovala anglické příkazy těmi českými. Jak zněl český název klávesy Enter?
a) Klávesa na něm vůbec nebyla b) Vezmi c) Vchod


9) Roku 1982 prosadila společnost Apple v komerčním prostředí revoluční ovládací prvek počítače – konkurence se mu zprvu vysmívala, že je zcela nepraktický. Šlo o:
a) joystick b) myš c) volant


10) Pomyslnou tečku za počítačovými 80. lety udělal roku 1989 Tim Berners-Lee. Roku 1989 přišel s projektem „distribuovaného hypertextového systému“. Začalo se mu říkat:
a) www b) Linux c) Android 

Pro vyhodnocení kvízu si otevřete tabulku: