AVÍZO: Staročeské máje v Mníšku pod Brdy

V sobotu 12. května se v Mníšku pod Brdy uskuteční Staročeské máje. Rok se s rokem sešel a na náměstí a zámku se tak bude opět tancovat a zpívat. Se svým programem vystoupá děti z mateřských a základních škol, na nádvoří zámku zahraje staropražská kapela Třehusk a zámkem bude provádět květinová paní.

V 9.00 se otevře na náměstí F. X. Svobody v Mníšku pod Brdy jarmark. Své umění budou předvádět řemeslníci, nebude chybět dobré jídlo a pití. Ve venkovní kapli u kostela začne v 10.00 jarní pobožnost a od 13.00 hodin se bude na nádvoří zámku zpívat.

Kapela Třehusk se svými staropražskými písničkami pozve všechny vystupující, školní mládež i rodiče do slavnostního průvodu, ve kterém potkáte také starostu Petra Digrina.

„Pojedu v bryčce ještě s dalšími zástupci města a mým úkolem bude celé to dovádění na náměstí zahájit a předat právo k pořádání májů. Těším se na vystoupení našich místních dětí, zapojily se všechny naše školy a pro děti je to krásná příležitost ukázat, co se za ten rok nového naučily,“ říká starosta Petr Digrin.

Největší zájem je již tradičně o vystoupení základní a mateřských škol. „Naše děti se na vystoupení pečlivě připravovaly. Nachystali jsme jarní pásmo písniček a tancování, které předvede asi dvacet dětí. Moc se těší, že se na ně přijdou podívat maminky, tátové, babičky i dědové,“ usmívá se ředitelka z Mateřské školy 9. května Marie Šretrová a dodává: „Je dobře, že se děti zapojují do dění v obci a mohou předvést, jak jsou šikovné právě třeba na Staročeských májích.“

Na májích se představí další soubory z Prahy, Mostu a Kozlovic. Závěr bude patřit cimbálovce Valašského vojvody.

Květinová víla - Mníšek pod Brdy
Zdroj: ČT24/Jana Digrinová

Zámeckými komnatami bude od 10.30 až do 15.30 tancovat květinová paní. Ukáže dětem nádhernou kapličku s andílky na stropě, jídelny, šperkovnici, fajfky, co z nich bafali zámečtí pánové, stařičký gramofon, čertovské křeslo i zvonek, kterým přivolávalo panstvo služebnictvo.

Připraveny jsou také klasické prohlídky na dvou prohlídkových trasách, jež jsou věnovány bydlení drobné šlechty za první republiky nebo přehlídka módy od Egypta po první republiku na malých panenkách od paní Jarmily Kupkové. Uvidíte róbu císařovny Sissi, Boženu Němcovou nebo Karla IV. a všechny jeho ženy.

Mníšek pod Brdy - zámek
Zdroj: ČT24/Marie Charvátová

Program Staročeských májí - Mníšek pod Brdy:

9.00 – Zahájení jarmarku

10.00 – Pobožnost u kostela, klasická májová mariánská bohoslužba ve venkovní kapli u kostela na náměstí

13.00 – TŘEHUSK, staropražská kapela na zámku

13.30 – PRŮVOD ZE ZÁMKU NA NÁMĚSTÍ – hraje TŘEHUSK (spolky, děti z MŠ,  

             starosta v bryčce…)

13.45 – ZAHÁJENÍ NA NÁMĚSTÍ – Předávání práva k pořádání májů

13.55 – Děti ze ZŠ Komenského, Mníšek p/B

14.15 – Děti z MŠ Nová, Mníšek p/B

14.35 – Děti z MŠ 9. května, Mníšek p/B

15.00 – KVÍTKO, taneční soubor Základní umělecké školy Mníšek p/B

15.30 – SPOLEK HANÁKŮ, Praha

16.00 – KRUŠNOHORSKÁ DUDÁCKÁ MUZIKA, Most

16.45 – KRUŠPÁNEK, Praha

17.30 – VALAŠSKÝ VOJVODA, Kozlovice

18.00 – CIMBÁLOVKA VALAŠSKÉHO VOJVODY

19.00 – ukončení festivalu

Pozvánka na další akce v květnu - Mníšek pod Brdy:

Tajemství Servácovo čili co skrývá kaple mníšecká – speciální prohlídky pro dospělé věnované třem zámeckým věžím – Oživlé památky - všechny květnové víkendy, 12-13. 5. 19.-20. 5. 26.-27. 5.

Pouť rodin s kardinálem Dominikem Dukou - 19. 5.

Brdský kos - pěvecká soutěž - 26.5.

Jana Digrinová, Mníšek pod Brdy