TÉMA

Národní kontrolní úřad

NKÚ podal po kontrole v Národní sportovní agentuře trestní oznámení

Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ) podal v souvislosti s kontrolou postupů při rozdělování dotací Národní sportovní agenturou (NSA) trestní oznámení. Čerpáním dotací určených na podporu sportu se tak bude zabývat také policie. Zjištění České televize potvrdila mluvčí úřadu Hana Kadečková. Na možné pochybení při rozdělování a čerpání miliardových dotací upozornil NKÚ koncem dubna. Podle kontrolorů ministerstvo školství (MŠMT) a NSA, které v letech 2019 až 2022 vydaly ze státního rozpočtu na podporu sportu 26,5 miliardy korun, nepostupovaly při poskytování dotací transparentně.
9. 5. 2024|

Vláda schválila snížení maximálního objemu výuky hrazené státem

Vláda schválila snížení maximálního počtu hodin výuky hrazeného ze státního rozpočtu pro základní a střední školy o pět procent, uvedl na středeční tiskové konferenci ministr školství Mikuláš Bek (STAN). V některých školách se tak od začátku nového školního roku sníží počet úvazků učitelů, které platí stát. Snížení maxima se podle ministerstva školství dotkne necelé třetiny základních škol a asi desetiny středních škol. Úprava se netýká dvoutřídních škol. Vláda také formálně ukončila veškeré práce na přípravě průmyslového parku v Líních u Plzně, kde automobilka Volkswagen (VW) zvažovala vytvoření továrny na baterie pro elektromobily, takzvané gigafactory.
3. 4. 2024Aktualizováno3. 4. 2024, 15:49|

Miliardy z EU nepomohly, odpad končí v Česku stále na skládkách

Ani miliardové evropské dotace nezměnily v Česku způsob nakládání s komunálními odpady. Nejvyužívanější metodou zůstává dál skládkování, i když je nejméně vhodné. Státu se také nedařilo zvyšovat kapacity pro recyklaci odpadů ani budovat či modernizovat zařízení na energetické využití odpadů. Neklesá ani produkce odpadů, uvedl Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ). Podle ministerstva životního prostředí je vysoká míra skládkování odpadů problém, řada přijatých i chystaných opatření ale v nejbližších letech situaci zlepší.
6. 6. 2022Aktualizováno6. 6. 2022, 11:21|