TÉMA

Klimatický balíček Evropské komise

Státy EU definitivně schválily reformu trhu s emisními povolenkami

Země Evropské unie definitivně schválily další část balíku klimatických norem, s jejichž pomocí chtějí do konce desetiletí významně omezit emise skleníkových plynů. Unijní ministři formálně potvrdili reformu trhu s emisními povolenkami, která počítá se zpoplatněním emisí z vytápění budov a silniční dopravy od roku 2027 a koncem bezplatných povolenek v roce 2034.
25. 4. 2023Aktualizováno25. 4. 2023, 19:21|

Česko musí bojovat, aby se klimatický balíček Bruselu ještě změnil, shodli se Brabec a Skopeček

Cíl Evropské komise, aby se podíl obnovitelných zdrojů na výrobě energie v EU zvýšil do roku 2030 na čtyřicet procent, označili v pořadu Události, komentáře za nepřijatelný ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO) i poslanec ODS Jan Skopeček. Komise přišla s tímto návrhem v klimatickém balíčku, který ve středu představila. V něm se počítá i s faktickým koncem spalovacích motorů od roku 2035. Také zde se Brabec a Skopeček shodli, že je nutno bojovat za změny ve prospěch automobilového průmyslu.
17. 7. 2021|

Chceme pomoci ostravskému regionu s odklonem od uhlí, řekl místopředseda Evropské komise Timmermans

Rozsáhlý klimatický balíček představila v tomto týdnu Evropská komise, do Česka ho přijel vysvětlovat její místopředseda Frans Timmermans. Premiér Andrej Babiš (ANO) ještě před společnou páteční schůzkou označil tento soubor klimatických návrhů za radikálnější, než se plánovalo. Po ní ocenil shodu na tom, že průmyslově založená země, jako je Česko, budoucí výzvy nezvládne bez zemního plynu v energetickém mixu.
16. 7. 2021Aktualizováno16. 7. 2021, 18:21|