TÉMA

Omikron

Podzimní vlna covidu by měla být mírná, zranitelní by se ale měli očkovat, nabádá Smejkal

Závažnější vlna nákaz covidem-19 se na podzim zřejmě nečeká, ve vysílání ČT to řekl hlavní epidemiolog IKEMu Petr Smejkal. Podle něj nová varianta covidu-19 postihuje hlavně horní cesty dýchací, a tak se pravděpodobně nebude opakovat scénář z předchozích let, kdy zdravotnictví kolabovalo pod náporem nakažených. Upozornil však, že pro chronicky nemocné nebo starší lidi je stále důležité očkování. A to nejen proti koronaviru, ale například i chřipce.
3. 9. 2023Aktualizováno3. 9. 2023, 14:59|

Evropské úřady schválily novou vakcínu proti covidu. Má pomoci s podzimní vlnou

Regulační orgány Evropské unie doporučily schválit aktualizovanou vakcínu proti covidu-19 od společnosti Pfizer a jejího německého partnera BioNTech. Nová verze očkování s názvem 22UAy.DE je zaměřena na variantu omikronu XBB.1.5, která v současné době převažuje.
31. 8. 2023|

Na kraken jsme připraveni, jde jen o zdokonalenou verzi omikronu, shodl se Prymula s Hostomským

Podle odborníků by se v Evropě během následujícího měsíce mohla objevit nová verze koronaviru, která se rychle šíří ve Spojených státech. Epidemiolog Roman Prymula v Otázkách Václava Moravce upozornil, že se takzvaný „kraken“ na evropském kontinentu již vyskytl. Upřesnil, že se jedná o subvariantu omikronu, na kterou již jsou lidé zvyklí a Česko je připraveno ji zvládnout.
15. 1. 2023|

Čína vyhrožuje státům odvetou za testy na covid. Odmítá „manipulaci z politických důvodů“

Peking hrozí zavedením protiopatření vůči státům, které zpřísňují podmínky pro vstup do země osobám z Číny. Ta se potýká s bezprecedentním nárůstem počtu nakažených covidem-19 poté, co v prosinci náhle zrušila většinu opatření. Čína viní tyto státy z manipulace s pandemickými pravidly z politických důvodů. Země kritiku odmítají. Informuje o tom britský The Guardian.
4. 1. 2023Aktualizováno4. 1. 2023, 22:21|

Evropská komise povolila využívat vakcíny určené proti variantě omikron

Evropská komise schválila dvě posilující vakcíny aktualizované proti variantě koronaviru omikron, oznámila eurokomisařka pro zdravotnictví Stella Kyriakidesová. Ve čtvrtek použití těchto očkovacích látek doporučila Evropská agentura pro léčivé přípravky (EMA). Podle předsedy České vakcinologické společnosti Romana Chlíbka by dávky mohly být dostupné do dvou týdnů.
2. 9. 2022|

V září by se mohla na trh dostat vakcína Pfizer/BioNTech uzpůsobená proti omikronu

Upravená vakcína firem Pfizer/BioNTech proti covidu-19 by mohla být na trh uvedena možná už na počátku září, uvedla ve čtvrtek německá společnost BioNTech. Než se však dostane do Česka, bude to nejspíš chvíli trvat. Vedoucí Laboratoře molekulární biologie bakteriálních patogenů z Mikrobiologického ústavu Akademie věd ČR Peter Šebo míní, že by lidé patřící do rizikových skupin jako senioři nebo osoby se sníženou imunitou neměli s očkováním vyčkávat.
25. 8. 2022|

Británie schválila vakcínu upravenou na variantu koronaviru omikron

Británie se v pondělí stala první zemí, která schválila vakcínu proti nemoci covid-19 zaměřenou jak na původní variantu viru, tak na variantu omikron. Očkovací látku americké společnosti Moderna schválil britský lékový úřad MHRA jako posilující dávku pro dospělé, uvedla agentura Reuters. Regulátor své rozhodnutí zdůvodnil údaji z klinických studií, podle kterých posilovací dávka vyvolala silnou imunitní odpověď proti variantě omikronu BA.1 i proti původní verzi viru.
15. 8. 2022|

Na Slovensko dorazil Paxlovid, dosud nejúčinnější lék proti variantě omikron

Slovensko jako první země ve východní Evropě začíná s užíváním Paxlovidu, což je podle některých studií dosud nejúčinnější lék proti koronavirové variantě omikron. První dávky dorazily koncem minulého týdne. Země se tak připravuje na očekávanou podzimní vlnu nákaz, která ale podle expertů nemá být natolik vážná jako ty předešlé. Česko o smlouvě s dodavatelem zatím vyjednává.
9. 8. 2022|

Co dělat, když člověk chytí covid? Spousta pravidel z minulých vln už neplatí

Nemoc covid-19 nikam nezmizela, v Česku se vyskytuje pořád a po jarní pauze v tuzemsku sílí nová vlna, tentokrát způsobená hlavně extrémně nakažlivými variantami BA.4 a BA.5. Protože už se většina obyvatelstva ale s nemocí setkala a má protilátky, platí nyní odlišná pravidla než v předchozích letech.
27. 7. 2022|

Austrálii zasáhla silná covidová vlna, může napovědět o podzimu v Evropě

Podle oficiálních údajů dosáhl v pondělí počet Australanů přijatých do nemocnic s covidem-19 dosud maximální hodnoty 5433 lidí. Podle agentury Reuters šíření vysoce nakažlivé nové subvarianty omikronu zatěžuje zdravotnický systém po celé zemi.
25. 7. 2022|

Vědci vysvětlili, proč byla delta nejvíc smrtící variantou covidu. Mohla by hrozit i v budoucnu

Covidová varianta delta byla tou nejvíce smrtící, jakou si tento virus zatím vyvinul. Vědci teď popsali, jaké vlastnosti patogenu umožnily, aby připravil o život tolik lidí.
18. 7. 2022|

Britští vědci popsali typické příznaky omikronu. Jsou čím dál podobnější chřipce

Hlavním příznakem onemocnění covid-19 je v současné době bolest v krku. Vyplývá to ze zdravotních údajů 17 500 lidí, kteří minulý týden ve studii britských vědců uvedli, že jim vyšel pozitivní test na koronavirus. Dalšími nejčastěji zmiňovanými příznaky byly bolest hlavy, ucpaný nos a kašel.
15. 7. 2022|

Covid pozitivních rychle přibývá. Žádné restrikce nechystám, vzkázal ministr Válek

V Česku přibývá lidí nakažených koronavirem. Zatímco ještě před měsícem nedosahovaly denní počty 500, v uplynulých dnech už to byl víc než dvojnásobek. Nejvíc tento pátek. To laboratoře odhalily přes 1800 pozitivních vzorků, což je nejvyšší přírůstek od začátku května. Epidemiologové navíc předpokládají, že křivka bude dál stoupat, a to minimálně 14 dní až tři týdny.
10. 7. 2022|

Viru je v populaci více, než vidíme na testech, uvedl Smejkal. Plošná opatření by teď ale nezaváděl

Epidemiolog z pražského IKEMu Petr Smejkal v Interview ČT24 řekl, že současný nárůst počtu nakažených covidem v Česku je na letní období neobvyklý. Podle něj je to však dáno vysokou nakažlivostí subvarianty BA.5, která však naštěstí není nebezpečnější než ta předchozí. Smejkal uvedl, že se zatím nejedná o návrat do časů, kdy na tom bylo Česko nejhůře.
9. 7. 2022|

Covidová varianta BA.5 umí unikat imunitě. Šíří se teď v Česku

V Česku se opět objevilo víc než tisíc nakažených covidem za jeden den. Počty infekcí ale přibývají ve většině světa, za což může především varianta BA.5. Ví se toho o ní už dost na to, aby vědci varovali, že opět může zhoršit epidemickou situaci.
28. 6. 2022|

Reprodukční číslo vzrostlo nad jedničku. Dle ministerstva jde o výkyv

Reprodukční číslo opět překonalo hodnotu 1. Šíření covidu-19 v Česku po dlouhém poklesu znovu zrychluje. Ve středu laboratoře odhalily zhruba čtyři stovky nových případů. Podle ministerstva zdravotnictví jde o výkyv u celkově nízkých čísel. Resort se připravuje spíš na podzimní vlnu a chystá očkování vybraných skupin.
9. 6. 2022|

Lidé očkovaní proti covidu nebudou zvýhodňováni jako dřív, uvedl Válek

Přeočkování proti covidu-19 bude nejméně letos na podzim hrazeno ze zdravotního pojištění. Ideální doba pro posilující dávku vakcíny je konec srpna až polovina října, řekl ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09). Resort podle něj jedná o způsobu nákupu dalších vakcín, který by mohl být opět společný pro celou EU, chce ho mít dojednaný do července. Nepočítá ale s žádnými výhodami pro očkované jako při dřívějších vlnách epidemie. Řekl také, že jednání o nákupu léku paxlovid zatím nejsou úspěšná.
7. 6. 2022|

V Česku se objevily další dva typy omikronu, zatím však nejsou epidemicky významné

Přítomnost dvou nových typů koronaviru varianty omikron označené BA.4 a BA.5 v Česku prokázaly sekvenací laboratoře Státního zdravotního ústavu (SZÚ). Vyplývá to z týdenní zprávy SZÚ o epidemiologické situaci v tuzemsku. Tyto varianty stojí za nárůstem případů v Jižní Africe či Portugalsku. Počty pozitivních případů zatím podle dat ministerstva zdravotnictví od konce března setrvale klesají.
4. 6. 2022|

Za současnou vlnu covidu v Jižní Africe mohou dvě nové subvarianty omikronu

Za pátou vlnou koronavirových nákaz v Jihoafrické republice stojí dvě nové subvarianty omikronu BA.4 a BA.5, jejichž nebezpečnost je třeba teprve určit. Stojí to v prohlášení Světové zdravotnické organizace (WHO).
5. 5. 2022|

Omikron postihl USA víc, než se čekalo. Protilátky proti covidu tam má 75 procent dětí

Koronavirem se od začátku pandemie covidu-19 nakazily tři ze čtyř amerických dětí a známky předchozí nákazy byly zjištěny u více než poloviny Američanů. Odhad, který se zakládá na studii protilátek, zveřejnilo americké Středisko pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC). Informuje o tom agentura AP.
27. 4. 2022|

Je dobře, že končí respirátory v dopravě, míní Konvalinka. Třetí dávku ale stále doporučuje všem

Biochemik z Ústavu organické chemie a biochemie Akademie věd ČR Jan Konvalinka vítá zrušení povinnosti nosit ve veřejné dopravě ochranu dýchacích cest. Řekl to v Událostech, komentářích. Situace je podle něj příznivá, přesto všem doporučuje třetí dávku očkování proti covidu. S tím souhlasí i předseda České vakcinologické společnosti Roman Chlíbek, který byl hostem Devadesátky ČT24. Nic účinnějšího než očkování podle něj stále neexistuje.
14. 4. 2022|

Čtvrtá dávka vakcíny proti covidu se zatím neplánuje, oznámila EMA. Není k tomu důvod

Evropské centrum pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) a pracovní skupina EMA pro vakcínu proti covidu-19 dospěly k závěru, že je zatím příliš brzy uvažovat o použití čtvrté dávky mRNA vakcín pro běžnou populaci.
7. 4. 2022|

V nemocnicích je nejméně covidových pacientů od začátku roku. Epidemie slábne i v dalších evropských zemích

O víkendu klesl počet pacientů v nemocnicích nakažených covidem-19 pod 1500, což je zároveň nejnižší hodnota od začátku roku. Podobné to je i s počty nově nakažených. V Česku v neděli přibylo 1658 nových případů covidu-19, u dalších 313 lidí je podezření na opakovanou nákazu. Je to téměř nejnižší letošní počet – méně pozitivních testů bylo pouze na Nový rok. Proti minulému týdnu je to pokles zhruba o 600 případů. Nejnižší od začátku roku – dokonce nižší než 1. ledna – byl ovšem i počet provedených testů.
4. 4. 2022Aktualizováno4. 4. 2022, 17:04|

Počet hospitalizovaných s covidem v Česku klesá. Německo hlásí nárůst pozitivně testovaných

V pondělí přibylo v Česku 8812 potvrzených nových případů nákazy koronavirem, což bylo o patnáct procent méně než před týdnem. Laboratoře také odhalily 1670 podezření na opakovanou nákazu. Vyplývá to z údajů na webu ministerstva zdravotnictví. Dále se snižuje i množství hospitalizovaných. V nemocnicích bylo k pondělku 1857 lidí s nemocí covid-19, takže za uplynulý týden klesl jejich počet o pětinu. Ve vážném stavu bylo 93 lidí.
29. 3. 2022Aktualizováno29. 3. 2022, 19:06|