TÉMA

Sexuální útok

„Ne znamená ne.“ Vláda schválila změnu definice znásilnění, opouští podmínku použití násilí

Vláda ve středu schválila změnu definice znásilnění. Trestní předpisy by měly opustit koncept znásilnění jako silou vynuceného pohlavního styku a nahradit ho konceptem pohlavního styku nesouhlasného. O schválení novely připravené ministerstvem spravedlnosti informovali Piráti v tiskové zprávě.
20. 12. 2023|

„Vezmu si tě teď silou!“ Ukrajinka promluvila o sexuálním násilí Rusů, další se bojí stigmatizace

Probíhající válka se výrazně podepisuje i na duševním stavu Ukrajinců. S vážnými psychickými problémy se může potýkat až deset procent těch, kteří prodělali trauma v souvislosti s ruskou invazí. Často o něm navíc odmítají mluvit. S děsivým příběhem se České televizi svěřila Anna, již okupanti opakovaně znásilnili.
8. 9. 2023|

Soud s bývalým kardinálem McCarrickem kvůli sexuálnímu obtěžování nebude. Trpí demencí

Soud ve státě Massachusetts se nakonec nebude zabývat případem bývalého kardinála Theodora McCarricka, který čelil obžalobě ze sexuálního útoku proti nezletilému chlapci. Kdysi vlivnému hodnostáři katolické církve v USA je 93 let a trpí demencí, takže není možné ho soudit, napsala agentura AP. Kvůli četným obviněním ze sexuálního zneužívání propustil papež František McCarricka z duchovního stavu.
31. 8. 2023|

Zlehčování se oběti sexuálního násilí často bojí, říká právnička. Dle žalobce je to nepřijatelné

Výrok policejního prezidenta Martina Vondráška o tom, že oznámení o sexuálním násilí jsou často smyšlená, vyvolala nevoli ze strany odborné veřejnosti. Prezident Unie státních zástupců Tomáš Foldyna a právnička Adriana Chochelová zastupující iniciativu Pod svícnem se v Událostech, komentářích shodli mimo jiné na tom, že se nesmí stát, aby byla velmi citlivá zpověď oběti sexualizovaného násilí zpochybňována. Bagatelizaci považují za absolutně nepřijatelnou.
11. 8. 2023|

Rakušan považuje Vondráškova slova za nešťastná, jeho omluvu označil za dostatečnou

Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) označil slova policejního prezidenta Martina Vondráška o smyšlených znásilněních za nešťastná. Šéf resortu dále ve zprávě pro Českou televizi napsal, že omluvu zveřejněnou ve čtvrtečním vydání deníku Právo považuje za dostatečnou. Po společné schůzce nebude z Vondráškova jednání vyvozovat důsledky.
10. 8. 2023Aktualizováno10. 8. 2023, 21:12|

Pro trestání sexuálního násilí je hlavní problém krátká promlčecí lhůta, shodli se právníci

Překážkou pro stíhání a trestání pachatelů sexuálního násilí je zejména krátká promlčecí doba. Shodli se na tom ministr školství a někdejší děkan plzeňské právnické fakulty Vladimír Balaš (STAN) a advokátka z organizace proFem Veronika Ježková. V Událostech, komentářích diskutovali o problematice trestání sexuálního násilí v den, kdy začal soud s bývalým poslancem, který je z takových činů obžalován. Předsedkyně Aliance pro rodinu Jana Jochová Trlicová má ovšem problém se zvažovanými změnami legislativy, která by redefinovala pojem znásilnění. Domnívá se, že nebude autorita, která by určila, kdo má pravdu.
15. 2. 2023|

Začal soud s exposlancem Ferim. Čelí obžalobě ze dvou znásilnění a pokusu o další

Případ bývalého poslance TOP 09 Dominika Feriho začal v úterý projednávat Obvodní soud pro Prahu 3. Feri čelí obžalobě ze dvou znásilnění a pokusu o další. Soudkyně Lenka Hájková na počátku hlavního líčení rozhodla, že výpovědi poškozených dívek a výslechy znalců k jejich stavu budou provedeny s vyloučením veřejnosti. Hlavní líčení je nařízené i na čtvrtek. Exposlanec už při příchodu k soudu popřel, že by se dopustil sexuálního násilí.
14. 2. 2023Aktualizováno14. 2. 2023, 19:34|

Weinstein je vinným ze znásilnění, shodla se soudní porota

Soud v Los Angeles shledal v pondělí bývalého filmového producenta Harveyho Weinsteina vinným ze znásilnění, uvedla agentura AP. Porota se na tom shodla po devíti dnech diskuzí. Sexuálních deliktů se podle poroty Weinstein dopustil v případě jedné ze čtyř žen, které u kalifornského soudu vypovídaly. V případě další ženy ho soud zprostil obvinění a u zbývajících dvou nedospěl k závěru. Weinstein si už odpykává 23letý trest odnětí svobody, který mu uložil v roce 2020 soud v New Yorku.
20. 12. 2022Aktualizováno20. 12. 2022, 10:01|

Kyjev vyzývá Česko k pomoci s vyšetřováním ruských válečných zločinů přímo na místě, mezinárodní tým tvoří sedm zemí

Kyjev vyzval Česko, aby se připojilo k vyšetřování válečných zločinů na Ukrajině. Podle tamní prokuratury jich má Rusko na svědomí zhruba padesát tisíc. Jejich mapování se věnují úřady i řada lidskoprávních organizací. Zástupkyně tří z nich o svých zkušenostech promluvily ve čtvrtek v české sněmovně. Tuzemská policie válečné zločiny zatím mapuje samostatně na základě svědectví uprchlíků. Mezinárodní tým v tuto chvíli tvoří sedm zemí.
20. 10. 2022|

Jedna noc, dvě pravdy. Oceněný webseriál ČT je příběhem o sexuálním násilí

Jak může několik let stará událost ovlivnit život dvou mladých lidí? Nový webový projekt České televize Pět let se zabývá tématem sexuálního násilí. Všech deset dílů je od 26. září ke zhlédnutí v iVysílání. S čerstvou cenou pro nejlepší webový seriál střední a východní Evropy. Mezinárodní porota projekt Pět let vyzdvihla na právě skončeném festivalu Serial Killer, který v Brně v předpremiéře představil novinky tuzemské i zahraniční seriálové tvorby.
26. 9. 2022|

Svět se ptá, kde je čínská tenistka, která napsala o sexuálním útoku komunistického funkcionáře

Sportovní svět řeší případ nezvěstné tenistky Pcheng Šuaj. Čínská vítězka dvou grandslamů zmizela z veřejnosti poté, co obvinila vysoce postaveného funkcionáře ze sexuálního útoku. Reakci už připravuje ženská tenisová organizace. Ve hře je i diplomatický bojkot nadcházejících zimních olympijských her.
19. 11. 2021|