TÉMA

Simon Michailidis

Policisté, hasiči i dozorci přijdou o benefity. Chybí i peníze na provoz sborů

Platy policistů, hasičů a vězeňských dozorců sice neklesají, nyní ale příslušníci těchto sborů přijdou o některé benefity nebo investice. Zároveň nemají dostatek peněz na celoroční provoz. Ministři vnitra Vít Rakušan (STAN) i spravedlnosti Pavel Blažek (ODS) říkají, že chybějící finance seženou. Za zásadní považují, že po vyjednávání o státním rozpočtu nemuseli plošně snižovat mzdy o dvě procenta.
6. 1. 2024|

Chybí dozorci i strážní, vězni na to reagují zvýšenou agresivitou

Věznicím napříč Českem chybí tisícovka zaměstnanců, z toho tři čtvrtiny strážných a dozorců. Ti, kdo zůstávají, slouží i stovky hodin přesčasů ročně. A vězni na to reagují, zvyšuje se jejich agresivita. Nábor nových lidí se přitom věznicím nedaří. Nástupní mzda dozorce bez praxe je necelých 32 tisíc hrubého.
6. 1. 2024|

České věznice jsou na hraně kapacit, vláda uvažuje o revizi trestních sazeb

Česko má čtvrtý nejvyšší podíl vězňů na počet obyvatel v Evropské unii a věznice by se od příštího roku mohly dostat na hranu svých kapacit. Ministerstvo spravedlnosti proto chce přistoupit k revizi trestních sazeb. Jeden odsouzený totiž denně stojí stát v průměru 1900 korun, celý systém pak ročně třináct miliard korun.
25. 4. 2023|

Ve věznicích chybí pracovní příležitosti. Zájem firem ale po pandemii mírně stoupá

České věznice hlásí téměř plný stav. V pětatřiceti zařízeních je skoro dvacet tisíc lidí. Chybí naopak dozorci a v poslední době třeba také práce pro vězněné. Covid, dopady války a energetická krize přiměly řadu firem k omezení výroby. Aktuálně pracuje osmapadesát procent vězňů a vězenkyň.
19. 12. 2022|

Šéf Vězeňské služby Dohnal končí ve funkci, nahradí ho náměstek Michailidis

Dlouholetý generální ředitel Vězeňské služby Petr Dohnal končí v čele bezpečnostního sboru. Ministryně spravedlnosti Marie Benešová (za ANO) jmenuje na jeho místo dosavadního náměstka Simona Michailidise, funkce se ujme od pátku. Vězeňská služba o tom informovala na webu s tím, že končící ředitel o uvolnění ze služebního poměru požádal a bude u sboru nadále působit jako civilní náměstek.
30. 9. 2021|