TÉMA

La Palma

Jih Evropy spaluje Kerberos. V Katalánsku poprvé naměřili přes 45 stupňů, rekord padl i v Římě
Jižní Evropa dál bojuje s mimořádným horkem. Na italské Sardinii očekávají až 48 stupňů Celsia. Varování před extrémně vysokými teplotami bude platit na řadě míst ještě dalších deset dní. Čtyřicítku překročily teploty i ve Španělsku. Na kanárském ostrově La Palma se hasičům podařilo dostat plameny pod kontrolu, požáry ale sužují Řecko, kde nabral na intenzitě požár zuřící severně od Atén. Oheň se šíří také ve švýcarských Alpách.
18. 7. 2023Aktualizováno18. 7. 2023, 22:03|
Ostrov La Palma zachvátil mohutný požár, evakuovaly se tisíce lidí
Tisíce obyvatel španělského ostrova La Palma se musely od soboty evakuovat kvůli rozsáhlému lesnímu požáru. Plameny již pohltily čtyři a půl tisíce hektarů půdy a zničily nejméně tucet domů. Kromě hasičů zápolí s požárem i na čtyři sta vojáků, píše zpravodajský server BBC. Na tomto ostrově jde o první přírodní neštěstí od exploze sopky v roce 2021, která zničila tisíce obydlí.
16. 7. 2023|
Astronomové našli ve Sluneční soustavě další těleso s prstencem. Ten odporuje teorii
Vědci objevili nový systém prstenců kolem trpasličí planety na okraji Sluneční soustavy. Tento prstencový systém ale odporuje tomu, co astrofyzika o těchto objektech ví – obíhá mnohem dále, než je pro jiné prstencové systémy typické. Podle autorů objevu to zpochybňuje dosavadní teorie o vzniku prstencových systémů.
9. 2. 2023|
Erupce sopky na La Palmě po třech měsících oficiálně skončila
Erupci sopky Cumbre Vieja na španělském ostrově La Palma místní úřady oficiálně prohlásily za skončenou. Stalo se tak po více než třech měsících intenzivní aktivity vulkánu, píše agentura AFP.
25. 12. 2021|
Kanárská sopka se uklidnila. Experti vyhlížejí konec erupce, jistí si ale nejsou
Aktivita sopky na španělském ostrově La Palma ustala. Experti ale nevylučují, že vulkán se může znovu probudit. Doporučují proto vyčkat několik dní, než konec sopečné činnosti potvrdí. Erupce v masivu Cumbre Vieja začala 19. září a trvá třináct týdnů.
15. 12. 2021|
Sopka na La Palmě opět chrlila magma, jde o nejdelší erupci v historii ostrova
Erupce sopky na La Palmě trvá už dvanáct týdnů a je nejdelším zdokumentovaným výbuchem na tomto španělském ostrově a jedním z nejdelších na Kanárských ostrovech. Kdy se vulkán uklidní, zatím experti stále nedokážou odhadnout. Po několika dnech zmírnění aktivity totiž sopka v neděli opět vychrlila obrovský proud magmatu.
13. 12. 2021|
Erupce na La Palmě trvá už deset týdnů, zřejmě bude na ostrově nejdelší za pět set let
Erupce sopky na španělském ostrově La Palma, která trvá už deset týdnů, neustává a zřejmě se stane nejdelší erupcí na tomto Kanárském ostrově za posledních pět set let. V neděli začalo ze sopky magma vyvěrat další puklinou a z nočních leteckých záběrů je vidět, že se vytvořily dva nové proudy lávy. Informoval o tom deník El País.
29. 11. 2021|
Erupce sopky na La Palmě trvající už osm týdnů si vyžádala první oběť
Erupce sopky na jednom ze španělských Kanárských ostrovů, která trvá už osm týdnů, si vyžádala první oběť. Stal se jí sedmdesátiletý muž, který zemřel při odstraňování sopečného popela ze svého domu, informoval deník El País. Okolnosti úmrtí vyšetřuje policie. Ráno také na ostrově La Palma zaznamenali zemětřesení o síle pěti stupňů, které bylo podle televize RTVE cítit i na dvou dalších Kanárských ostrovech.
13. 11. 2021|
Když kus svršku pomáhá. Na La Palmě prodávají charitativní trička
Erupce sopky na Kanárském ostrově La Palma pokračuje už šest týdnů. Několik místních organizací začalo vyrábět a prodávat charitativní trička a další zboží na podporu obyvatel, kterým láva zničila domovy nebo živobytí.
6. 11. 2021|mdu
Kvůli erupcím sopky muselo domovy na La Palmě opustit dalších pět set lidí
Na španělském ostrově La Palma, kde už přes měsíc pokračuje erupce sopky, v noci na čtvrtek evakuovali dalších pět stovek lidí. Jejich domovy totiž ohrožuje jeden z proudů lávy. Ta už od 19. září na tomto ostrově v Atlantiku zničila na 2185 budov, z toho 229 za poslední dva dny, a zatím nelze odhadnout, kdy sopečná aktivita skončí. Lidské oběti si katastrofa díky včasným evakuacím nevyžádala. Zemřela ale zřejmě zvířata, ač mnohá se podařilo zachránit.
21. 10. 2021Aktualizováno21. 10. 2021, 21:55|
Konec erupce sopky na La Palmě je v nedohlednu. „Jsme jí vydáni na pospas,“ uznal premiér
Konec činnosti sopky na kanárském ostrově La Palma je zatím v nedohlednu, řekl premiér Kanárských ostrovů Ángel Víctor Torres. Sopka chrlí lávu skoro měsíc a jen v neděli na ostrově zaznamenali 42 seizmických otřesů, z nichž největší měl sílu 4,3 stupně. Zrušeno bylo 22 z 38 naplánovaných leteckých spojů.
17. 10. 2021|
Sopka na ostrově La Palma chrlí bloky magmatu veliké jako několikapatrové domy
Po úbočí sopky na španělském ostrově La Palma se v neděli valily bloky žhavé lávy o velikosti třípodlažních domů. V sobotu se část stěny vulkánu zřítila a vzniklým prostorem začaly téct nové proudy magmatu. Sopka vybuchla před třemi týdny, v místě se dál otřásá půda.
10. 10. 2021|
Ostrovem La Palma se stále valí láva. Pohltila další domy
Proud žhavé lávy stále vytékající ze sopky na španělském ostrově La Palma zničil v sobotu časně ráno další nejméně čtyři domy. Informovala o tom agentura Reuters s odvoláním na svědky. Na ostrově byla v sobotu rovněž zaznamenána série 37 otřesů, z nichž ten nejsilnější dosáhl 4,1 stupně, uvedl španělský národní geologický institut.
9. 10. 2021|
Obyvatelé ostrova La Palma zažili noc plnou otřesů, kabinet schválil miliardovou pomoc
Ostrov La Palma na Kanárských ostrovech stále bojuje s následky erupce sopky. V posledních dnech aktivita vulkánu opět vzrostla a jen během noci na úterý se zem více než stokrát otřásla, nejsilnější otřes dosahoval téměř čtyř stupňů Richterovy škály. Kabinet španělského premiéra Pedra Sáncheze schválil další balík pomoci pro obnovu postiženého ostrova.
5. 10. 2021Aktualizováno5. 10. 2021, 19:59|
Část obyvatel La Palmy má zůstat doma. Jedovaté plyny z lávy v moři se špatně rozptylují
Kvůli erupci sopky na La Palmě na Kanárských ostrovech nařídily úřady zůstat doma třem a půl tisícům obyvatel. Důvodem jsou jedovaté plyny, jež se uvolňují do vzduchu na západním pobřeží ostrova, kde už několik dní vtéká masa lávy do moře. Za třináct dní ze sopky vytekl už dvojnásobek lávy, než před 50 lety vychrlil vulkán za tři týdny.
2. 10. 2021|
Láva ze sopky Cumbre Vieja dotekla do moře, lidé v místě nemají kvůli toxickým plynům vycházet
Pyramida kouřící černé horniny se zvedla z Atlantského oceánu u španělského ostrova La Palma v místě, kam stéká proud lávy ze sopky, která na ostrově vybuchla před více než týdnem. Po střetu žhavé lávy s mořskou vodou v noci na středu se ve vzduchu stále vznáší oblaka páry s toxickými plyny, místní úřady proto doporučily nepřibližovat se k místu nejméně na 3,5 kilometru.
29. 9. 2021Aktualizováno29. 9. 2021, 19:17|
Ze svahů sopky na ostrově La Palma se dál valí láva. Letiště se vrátilo do provozu, zatím bez spojů
Po sobotní uzavírce vynucené erupcí sopky Cumbre Vieja se opět otevřelo letiště na jednom z Kanárských ostrovů La Palma. Kvůli problematickým podmínkám ale lety zůstávaly zrušené, informovala agentura Reuters. Ze svahů sopky se i týden po začátku výbuchu dál valí láva a ostrov, kde žije asi 85 tisíc lidí, stále přikrývá mrak vulkanického popela.
26. 9. 2021|
Proud lávy na ostrově La Palma výrazně zpomalil, až do moře možná nedoteče
Proud lávy ze sopky na španělském ostrově La Palma od nedělní erupce výrazně zpomalil a možná ani nedorazí do moře, čehož se od počátku týdne mnozí odborníci obávají. Láva na ostrově v Atlantiku zničila dosud na 166 hektarů a pohltila podle satelitních snímků asi 350 domů, uzavřeno je kvůli ní několik silnic, zničeno je elektrické vedení či zavlažovací systémy banánovníkových plantáží. Šest tisíc lidí zůstává evakuováno.
23. 9. 2021Aktualizováno23. 9. 2021, 19:26|
Láva na La Palmě spálila stovky domů i banánovníky. Škody se šplhají k deseti miliardám
Na španělském ostrově La Palma může magma po nedělní erupci sopky podle odhadu expertů vytékat tři týdny až tři měsíce, informoval deník El País s odkazem na vulkanologický institut Kanárských ostrovů. Několik proudů masy žhavé lávy na cestě k pobřeží dosud zničilo nebo poškodilo podle satelitních snímků programu Copernicus tři sta dvacet domů a na sto padesát hektarů půdy. Ohroženy jsou i banánovníkové plantáže. Kvůli valící se lávě je stále přerušen provoz na šesti silnicích. Letecká doprava na ostrově funguje bez omezení.
22. 9. 2021|mdu
Na ostrově La Palma kvůli lávě uzavřeli pobřeží, hrozí uvolnění toxických plynů
Španělský kabinet i vláda regionu Kanárské ostrovy vyzvaly kvůli nedělní erupci sopky na ostrově La Palma obyvatele i turisty, aby se nepřibližovali k sopce Cumbre Vieja ani k místům proudů lávy, protože situace je podle nich stále velmi nebezpečná. Láva se nyní pohybuje pomaleji, a to rychlostí asi 120 metrů za hodinu směrem k západnímu pobřeží. Pokud se střetne s mořskou vodou, mohou se také do ovzduší uvolnit toxické plyny. Část pobřeží je proto uzavřená, informoval deník El País.
21. 9. 2021Aktualizováno21. 9. 2021, 17:47|
Sopka na španělském ostrově La Palma stále chrlí lávu, dalším lidem hrozí evakuce
Na španělském ostrově La Palma na Kanárských ostrovech evakuovali kvůli nedělní erupci sopky Cumbre Vieja na pět tisíc lidí. Oběti ani zranění nejsou hlášeni, zničena byla asi stovka domů a rozsáhlá území půdy. Sopka stále chrlí lávu a během osmačtyřiceti hodin by mělo být jasnější, jak dlouho bude ještě erupce trvat, uvedla televize RTVE s odvoláním na předsedu regionální vlády Ángela Víctora Torrese. Na ostrov La Palma dorazil i španělský premiér Pedro Sánchez.
20. 9. 2021Aktualizováno20. 9. 2021, 15:15|
Na Kanárských ostrovech začala sopečná erupce, úřady se chystají evakuovat tisíce lidí
Na Kanárských ostrovech začala erupce sopky Cumbre Vieja. Ze sopky na ostrově La Palma stoupá sloup bílého a černého dýmu. Sopka chrlí také popel a lávu. Láva se blíží k obydleným oblastem a podle policie bude nutné v příštích hodinách evakuovat pět až deset tisíc obyvatel. Úřady zatím nehlásí raněné ani mrtvé.
19. 9. 2021Aktualizováno19. 9. 2021, 22:40|