TÉMA

Protéza

Vše, co mi znovu šlo, mi dodalo sebevědomí, řekl účastník StarDance s protézou nohy

Jiří Ježek šestkrát vyhrál paralympiádu, šestkát byl mistrem světa. Posouval světové rekordy i jako první hendikepovaný cyklista jel etapu Tour de France. Po konci kariéry se věnuje mimo jiné sportovní žurnalistice a teď bude prvním účastníkem s handicapem taneční soutěže StarDance. Tančit bude s protézou dolní končetiny. Naučit se ovládat protézu je výzva pro každého, kdo přijde o končetinu. Jen v Evropské unii je víc než tři miliony lidí s hendikepem. Naštěstí nové výrobní postupy – jako je 3D tisk – jim to ulehčují.
21. 4. 2024|

Pacienti na výměnu kloubu čekají i dva roky, lhůty se v nemocnicích liší

Všechny nemocnice oslovené Českou televizí provedly minulý rok více výměn kloubů než v roce předchozím. Trend potvrzuje i Všeobecná zdravotní pojišťovna, která sice loňská čísla ještě neuzavřela, ale přesto je podle ní jasné, že zákroků proti roku 2022 přibylo. Tehdy jich proplatila 26 tisíc. Pacienti si však na plánovaný zákrok počkají. Ve velkých fakultních nemocnicích se lhůty pohybují mezi jedním a dvěma roky, U Svaté Anny v Brně je to dokonce dva a půl roku, i když ročně vymění 1100 kloubů. Oproti tomu například v Jindřichově Hradci přijde člověk na řadu za deset měsíců – za rok tam odoperují 330 lidí. Další oslovené nemocnice provádějí zákroky do dvou let od objednání.
29. 2. 2024|

Na Ukrajině roste poptávka po protézách. „Nezlomní“ jich pro zraněné vyrobí stovky ročně

Boje na Ukrajině těžce zranily nejen řadu vojáků, ale i civilistů. Tisíce Ukrajinců proto potřebují umělé končetiny, poptávka po nich za poslední rok a půl výrazně vzrostla. Ve lvovském centru „Nezlomní“ vyrobí protézy až pro 250 pacientů ročně. Mimo jiné i pro Janu Stepanenkovou, která přišla o nohy během ruského ostřelování a po rehabilitaci si musela zvykat na nový život.
13. 1. 2024|

Němečtí archeologové objevili skvěle zachovalou středověkou protézu. Majitelem byl neznámý rytíř

Archeologové v Německu zkoumají pozůstatky muže, který měl místo ruky kovovou protézu. Žil před stovkami let, jeho náhradní umělá končetina patří k těm nejdůmyslnějším, které vědci zatím popsali.
15. 11. 2023|

Desetitisíce Ukrajinců na frontě přišly o končetiny. Protézy chybí, pomáhají sbírky

Od začátku plnohodnotné ruské invaze na Ukrajinu přišlo až na padesát tisíc ukrajinských vojáků o ruku nebo nohu. Na novou končetinu se čeká i déle než rok. Část raněných získává protézy na Západě, léčbu jim platí dary ze zahraničí, ale i příspěvky běžných Ukrajinců.
27. 8. 2023|

Klinika ve Lvovské oblasti dává zraněným vojákům nové končetiny

Klinika Superhumans poblíž Lvova pomáhá vojákům, kteří v bojích přišli o končetiny, znovu získat pohyblivost za pomoci protéz. Vyrobí zhruba padesát umělých končetin za měsíc. Podle filozofie kliniky se z raněných stávají evolucí superlidé, kteří mají bionické ruce nebo nohy.
7. 7. 2023|

Klinika ve Lvově pomáhá těm, kteří ve válce přišli o končetiny

K důsledkům války na Ukrajině patří i zranění, která i po zhojení potřebují péči špičkových odborníků. Těm, kdo přišli o končetiny – ať už na frontových liniích, nebo v zázemí – pomáhají rehabilitační specialisté na nové klinice v západoukrajinském Lvově.
24. 5. 2023|

Sám přišel o nohu, nyní dobrovolník shání vozík pro ženu z Ukrajiny

Válka na Ukrajině zkomplikovala život i mnoha lidem s postižením. Olena Fadieieva, která v dětství přišla o obě nohy, byla odkázána na staré a opotřebované protézy, kvůli nimž už téměř nemohla vycházet ven. Až dobrovolník z Havířova jí pomohl v Česku zařídit nové. Nyní se pro ženu snaží sehnat i invalidní vozík.
16. 3. 2023|

Ukrajinští veteráni se léčí pomocí hipoterapie. Pomáhá jim lépe spát, míní odbornice

Na Ukrajině je podle tamních úřadů momentálně milion dvě stě tisíc veteránů. Po konci války by jejich počet mohl vzrůst na pět milionů. Řada z vojáků přišla v bojích k těžkým zraněním a momentálně se rehabilitují ve speciálních centrech. Součástí jejich terapie a léčby je v některých případech i jízda na koni.
26. 12. 2022Aktualizováno26. 12. 2022, 21:00|

Zdravotní pojišťovny začaly lékařům proplácet nové materiály, ocení to třeba pacienti zubních ordinací

U lékařů se začaly projevovat změny v hrazení zdravotní péče pojišťovnami. Ty od začátku roku proplácejí třeba kvalitnější zubní náhrady a korunky. Rozšiřuje se také rozsah nepovinného očkování, které mají lidé plně hrazené. Umožnila to novela zákona. Úprava se má vyrovnat s moderními postupy v péči o pacienty a více je zpřístupnit.
26. 1. 2022|

Z vesmíru se vrátila čtyřčlenná civilní posádka lodi Crew Dragon

V Atlantském oceánu u pobřeží amerického státu Florida přistála po letu na oběžné dráze kolem Země čtyřčlenná civilní posádka lodi Crew Dragon společnosti SpaceX podnikatele Elona Muska. Jejich kapsle SpaceX se spustila do oceánu těsně před západem slunce v 1:08 SELČ nedaleko místa, kde jejich let o tři dny dříve začal. Je to první zcela amatérská posádka, která obletěla Zemi bez profesionálního astronauta.
19. 9. 2021|

Za záchranu druhých získal medaili od prezidenta. Po tragické nehodě hasič potřebuje sám pomoc

Hasič a záchranář Radek Andrle roky pomáhal druhým. Při květnové nehodě přišel o manželku a sám utrpěl těžká zranění – lékaři mu museli amputovat nohu. Pro návrat do života by potřeboval protézu s kolenním kloubem. Kolegové pro něj nyní pořádají sbírku.
27. 8. 2021|