Klinika ve Lvově pomáhá těm, kteří ve válce přišli o končetiny

Horizont ČT24: Moderní protézy pro ukrajinské raněné (zdroj: ČT24)

K důsledkům války na Ukrajině patří i zranění, která i po zhojení potřebují péči špičkových odborníků. Těm, kdo přišli o končetiny – ať už na frontových liniích, nebo v zázemí – pomáhají rehabilitační specialisté na nové klinice v západoukrajinském Lvově.

Rehabilitační centrum ve Lvově k designu a výrobě protetik využívá moderní německou technologii. Začalo fungovat teprve v dubnu letošního roku a za necelé dva měsíce provozu už vyrobilo náhrady pro 130 pacientů. Důležitá ovšem není jen podpora pro tělo, ale i nezlomný duch klientů. To dokazuje svým přístupem i Petro Burjak, který byl těžce zraněn loni na podzim nedaleko frontové linie.

„V září jsem najel na minu v Chersonské oblasti. V autě jsme byli čtyři. Exploze vymrštila chlapy z auta. Já jsem měl utržené obě nohy, zlomené prsty a klíční kost, přeťatou krční tepnu. Když jsem sem přišel, nemohl jsem se sám ani pohnout z postele do křesla. Potřeboval jsem pomoc. Neustálý trénink mě ale rozpohyboval. Musíte být vytrvalí. Nemůžete jen tak ležet na pohovce se založenýma rukama a litovat se. Musíte opravdu chtít. Nehodlám strávit zbytek života na invalidním vozíku. Chci chodit,“ říká Burjak.

I Hana Kikuová ztratila končetinu, když její auto najelo na minu. K tragédii, při které zahynuli celkem tři příslušníci její rodiny, došlo, když se společně pokoušeli uprchnout z Chersonu napadeného Rusy.

„Už nepotřebuji (další) operaci. To je velmi dobré. Začala jsem trochu chodit. Všechno bude v pořádku,“ popisuje.

Lvovské centrum poskytuje terapii zcela zdarma a každému klientovi poskytuje individuální péči. Aktuálně na rehabilitační kliniku dochází celkem patnáct pacientů, jejich celkový počet určitě dál výrazně poroste. Na Ukrajině je nejméně deset tisíc lidí, kteří v důsledku ruské války přišli o některou z končetin, a tato bilance ještě není uzavřená.