TÉMA

GDL

Německé dráhy se dohodly s odbory. Pracovní doba strojvedoucích klesne až na 35 hodin týdně

Německá železniční společnost Deutsche Bahn (DB) postupně do roku 2029 sníží pracovní dobu strojvedoucích na 35 hodin týdně se zachováním plné mzdy. V úterý to oznámil personální šéf podniku Martin Seiler. Dráhy tak po sérii stávek a pěti měsících vyjednávání přistoupily na základní požadavek odborů strojvedoucích GDL. Strojvůdci budou mít podle kompromisní dohody možnost pracovat až 40 hodin týdně, pokud budou chtít, za což dostanou příplatky. Posun ve vyjednávání znamená úlevu pro miliony cestujících a také jistotu zásobování německého průmyslu.
26. 3. 2024|

Stávka německých strojvedoucích skončí dříve. Dráhy a odbory chtějí jednat

Německé dráhy Deutsche Bahn (DB) a odbory strojvedoucích GDL se dohodly na předčasném ukončení stávky, která měla původně trvat do pondělního večera. O mzdových sporech budou dále jednat. Podle informací ČTK se nákladní vlaky rozjedou v neděli večer a osobní doprava se vrátí k běžnému jízdnímu řádu od noci na pondělí. Stávka ochromila dopravu nejen v Německu, ale narušila i železniční spojení s Českem. České dráhy uvedly, že jsou s německými dopravci v kontaktu.
27. 1. 2024Aktualizováno27. 1. 2024, 18:52|

Němečtí strojvedoucí opět stávkují, protest narušil i spojení s Českem

V Německu naplno propukla stávka na železnici. K protestu strojvedoucích nákladních vlaků, který začal v úterý večer, se v noci připojili jejich kolegové z osobní přepravy. Německý dopravce Deutsche Bahn (DB) ráno oznámil, že se podařilo přejít na nouzový jízdní řád, cestující nicméně musí počítat s rozsáhlými výlukami dálkových i regionálních vlaků. Narušeno bylo i spojení s Českem. Stávka za vyšší mzdy a lepší pracovní podmínky má skončit po šesti dnech v pondělí večer.
24. 1. 2024|

Německé železničářské odbory ohlásily šestidenní stávku, naruší i spoje s Českem

Strojvůdci německých drah Deutsche Bahn (DB) v osobní dopravě budou od středečního rána do pondělního večera stávkovat, v nákladní dopravě zastaví práci už v úterý večer. V pondělí to oznámily odbory GDL. Protest, kterým se odboráři snaží vymoci vyšší mzdy a lepší pracovní podmínky, ochromí dopravu nejen v Německu, problémy budou mít i spoje s Českou republikou.
22. 1. 2024|

Německá stávka na železnici se stupňuje, zrušeny mají být i některé spoje z Česka

K protestu, který v úterý zahájili strojvedoucí nákladních vlaků společnosti Deutsche Bahn (DB), se v noci na středu přidali také jejich kolegové z osobní dopravy. Informovala o tom agentura DPA. Protest, kterým se odbory GDL snaží vymoci vyšší mzdy a kratší pracovní dobu, má trvat do pátečního večera. S problémy musí počítat nejen cestující v Německu, zrušeny mají být i některé spoje z Česka.
10. 1. 2024|

Němečtí strojvedoucí znovu stávkují, podle odborů letos naposled

V Německu začala jednodenní stávka strojvedoucích společnosti Deutsche Bahn. Protest má trvat od čtvrtečního večera do pátečních dvaadvaceti hodin. Nevyjedou tisíce spojů, omezeno má být také mezinárodní spojení s Českem. Vlaky do Berlína a Hamburku budou tak končit v Drážďanech nebo už v Děčíně, regionální dopravy se dotkne omezení na trati mezi Chebem a Norimberkem. Vedení odborů slíbilo, že stávka bude letos poslední.
8. 12. 2023|

Strojvedoucí DB stávkují, protest ve čtvrtek omezí i vlaky z Prahy do Berlína

Začala stávka německých strojvedoucích sdružených v odborech GDL. Ovlivní i železniční dopravu v Česku. Omezen bude provoz dálkových spojů mezi Prahou a Berlínem a nepojedou vlaky z Chebu do Norimberku. Výstražná stávka za vyšší mzdy začala ve 22 hodin, skončit má ve čtvrtek v 18 hodin. Deutsche Bahn (DB) očekávají rozsáhlé dopady na provoz. Dopravce už kvůli stávkám odřekl čtvrteční a páteční jednání o mzdách s odbory strojvedoucích GDL.
15. 11. 2023Aktualizováno15. 11. 2023, 22:43|

Německý železniční dopravce Deutsche Bahn se s odbory dohodl na mzdách

Německý železniční dopravce Deutsche Bahn (DB) se dohodl s odborovým svazem strojvedoucích GDL na mzdových podmínkách. Mzdy ve dvou krocích letos v prosinci a v březnu 2023 zvýší celkem o 3,3 procenta a vyplatí také až tisíc eur (25 250 korun) odměny za práci v době pandemie nemoci covid-19. Vyřešení sporu, které zažehnalo riziko další stávky, která by byla od srpna čtvrtá, oznámil šéf osobního oddělení DB Martin Seiler.
16. 9. 2021Aktualizováno16. 9. 2021, 11:19|

V Německu skončila třetí stávka strojvedoucích Deutsche Bahn, očekávají se další protesty

Po takřka šestidenní stávce strojvedoucích německé železniční společnosti Deutsche Bahn se opět rozjely vlaky podle běžného jízdního řádu. Pro miliony cestujících v Německu a také podniky spoléhající na zásobování po železnici to znamená úlevu. Dopravce ráno ohlásil, že vlaky se bez komplikací daří vypravovat. Odborový svaz strojvedoucích (GDL) se stávkou, která byla třetí za posledních třicet dní, snaží dosáhnout vyšších mezd. Deutsche Bahn sice s navýšením souhlasí, požadují ale odklad, což zdůvodňují hospodářskými dopady pandemie nemoci covid-19.
7. 9. 2021Aktualizováno7. 9. 2021, 09:02|

Strojvedoucí Deutsche Bahn dál stávkují. Podnik se obrátil na soud, ten odmítl zakázat protest

Strojvedoucí osobní dopravy německé železniční společnosti Deutsche Bahn (DB) se přidali ke stávce za vyšší mzdy, kterou ve středu odpoledne zahájili jejich kolegové z nákladní dopravy. Třetí protest za posledních třicet dní skončí v úterý 7. září v 02:00. Protestu se DB pokusily předejít novou nabídkou, tu ale šéf odborového svazu strojvedoucích (GDL) Claus Weselsky odmítl. Dráhy pak oznámily, že požádaly soud, aby předběžným opatřením stávku v zájmu zákazníků zakázal. Ten však žádost odmítl.
2. 9. 2021Aktualizováno2. 9. 2021, 21:45|

Strojvedoucí nákladní dopravy německých drah vstoupili do stávky, hrozí výpadky zásobování

Německou železnici potřetí za posledních třicet dní ochromila stávka části zaměstnanců německých drah Deutsche Bahn (DB) za vyšší mzdy. Strojvedoucí nákladní dopravy zahájili protest v 17:00. Od čtvrtka se ke stávce, která skončí příští týden v úterý nad ránem, přidají i jejich kolegové z osobní dopravy. Železniční společnost DB krátce po zahájení protestu oznámila, že odborům předložila vylepšenou nabídku včetně požadovaného bonusu a kratší doby nové platnosti kolektivní smlouvy.
1. 9. 2021Aktualizováno1. 9. 2021, 18:34|

Strojvedoucí německých drah Deutsche Bahn pokračují ve stávce

Strojvedoucí německé železniční společnosti Deutsche Bahn (DB) i v úterý pokračují ve stávce za vyšší mzdy, která komplikuje cestování milionům lidí. Protest zahájili již v sobotu strojvedoucí nákladních vlaků, ke kterým se v pondělí přidali jejich kolegové z osobní dopravy.
24. 8. 2021|

Němečtí strojvedoucí opět stávkují, protest ochromil dopravu i ve velkých městech

Ke stávce strojvedoucích nákladní dopravy německé železniční společnosti Deutsche Bahn (DB) se v pondělí připojili jejich kolegové z osobní dopravy. Miliony lidí se tak v zemi potýkají s výpadky v dálkové i regionální dopravě. Dráhy sestavily mimořádný jízdní řád, který má cestujícím zajistit alespoň občasné spojení na základních tratích, problémy ale potrvají do středečních 02:00, kdy nejnovější protest za vyšší mzdy skončí. Stávka, druhá v tomto měsíci, ochromila dopravu i ve velkých městech, jež využívají k hromadné dopravě i železnici. Podle Českých drah stávka nemá vliv na provoz osobních vlaků v Česku.
23. 8. 2021Aktualizováno23. 8. 2021, 14:08|