TÉMA

Náměstek

Blažkův náměstek Stanislav rezignoval, byl spojen s několika kauzami

Jeden ze dvou politických náměstků ministra spravedlnosti Antonín Stanislav (ODS) k 1. březnu rezignoval. Oznámil to na síti X. Důvodem je podle něj „mediální tlak a lynč“. Jeho jméno se mimo jiné objevovalo v souvislosti s kauzou úředníka Jana Benýška, který oznámil možné protiprávní jednání ministerského insolvenčního odboru z období, kdy tomuto útvaru šéfoval právě Stanislav. Seznam Zprávy také loni zveřejnily sérii zpráv, v nichž kritizovaly Stanislavovu činnost na postu ředitele Domova sociální péče v Tmavém Dole na Trutnovsku.
4. 3. 2024Aktualizováno4. 3. 2024, 19:29|

Dinda rezignoval na funkci náměstka chomutovského primátora, opouští i zastupitelstvo

David Dinda (Nový Sever) v pondělí na jednání chomutovského zastupitelstva oficiálně rezignoval na funkci náměstka primátora i mandát zastupitele. Reagoval tím na policejní obvinění v souvislosti s hlasováním o podpoře hokejového klubu Piráti Chomutov před sedmi lety. Vinu ale odmítl.
20. 11. 2023|

Policie ohledně fotky s bílým práškem a primátorkou Vaňkovou neodhalila trestný čin

Policie v souvislosti s fotografií ze sociálních sítí, na které jsou zachyceni primátorka Brna Markéta Vaňková a její náměstek Robert Kerndl (oba ODS) s bílým práškem, neodhalila trestný čin. Věc takzvaně uloží, informoval na policejním webu mluvčí Pavel Šváb. Fotografie začala po sociálních sítích kolovat v létě. Kromě policie se věcí o prázdninách zabývaly i koaliční strany, Vaňkovou tehdy podpořily.
24. 10. 2023|

V Liberci vznikly tři nové městské bytové domy. Sloužit mají i jako sociální bydlení

Pro sociální i běžné bydlení budou sloužit tři nové městské domy v ulici Na Žižkově v Liberci. Jejich výstavba za zhruba 158 milionů korun skončila v srpnu. V domech je celkem 49 bytů, z toho 35 je určeno pro sociální bydlení. Domy budou zařazené do nového městského projektu Domovník, při kterém vybraný nájemník bude dohlížet na klid a pořádek. První nájemníci se do nových bytů nastěhují už v září, řekl při slavnostním zakončení stavby náměstek primátora pro městské bydlení Jan Hruška (Piráti). Nové byty se městu podařilo postavit po zhruba patnácti letech.
5. 9. 2023|

Policie prověřuje fotku Vaňkové a Kerndla s bílým práškem

Jihomoravští kriminalisté se zabývají fotografií, která zachycuje brněnskou primátorku Markétu Vaňkovou (ODS) a jejího náměstka Roberta Kerndla (ODS) s lajnami bílého prášku na displeji mobilního telefonu. České televizi to potvrdil policejní mluvčí Pavel Šváb. Vaňková původně tvrdila, že jde zřejmě o fotomontáž, později připustila, že by fotografie mohla být skutečná a pořízena před dvěma až třemi lety.
4. 8. 2023|

Zámek v Dolních Životicích je studený a vlhký, zařízení pro handicapované v něm skončí

Lidé s handicapem musejí do čtyř let opustit zámek v Dolních Životicích na Opavsku, ve kterém dlouhodobě žijí. Tímto krokem skončí letitá proměna sociálních služeb v Moravskoslezském kraji. V životickém zámku dnes bydlí 75 lidí, kteří se postupně přesunou do menších domácností. Ty pro ně hejtmanství postaví v Opavě, Ostravě, Mokrých Lazcích a Kravařích.
29. 7. 2023|

Děčínští zastupitelé včetně koaličních odvolali náměstka Skalického z ANO

Zastupitelé v Děčíně ve čtvrtek po dvouhodinové debatě odvolali prvního náměstka primátora Jana Skalického (ANO). Koaliční i opoziční politici mu vyčetli chaos v jeho práci po volbách. Pro odvolání dlouholetého lobbisty za stavbu jezu na Labi, který měl ve své gesci například rozvoj města, hlasovalo 21 zastupitelů včetně primátora Jiřího Anděla (ANO), proti byli dva, čtyři zastupitelé se zdrželi. V následujících dnech se bude jednat o tom, kdo Skalického ve funkci nahradí.
30. 3. 2023|

Prahu povedou poslanec, starostka městské části a europoslanec. Funkce si nechají, věří, že vše stihnou

Před koncem pracovního týdne dostane Praha – bezmála pět měsíců od voleb – novou městskou radu v čele se staronovým primátorem. Po necelých deseti letech se do čela metropole vrátí Bohuslav Svoboda (ODS). Pro něj, ale i pro další čtyři členy nové rady nebudou funkce ve vedení města jedinými politickými funkcemi, i když dva avizovali, že se těch dalších vzdají. Stále ale budou mít tři lidé z nejužšího vedení města – kromě primátora i jeho budoucí náměstek Jiří Pospíšil (TOP 09) a náměstkyně Alexandra Udženija (ODS) – zároveň napilno i jinde. O dalším politickém angažmá budoucích pražských radních natáčel pro 168 hodin David Sebíň.
13. 2. 2023|

Je to dobrý signál o fungování justice, řekl Vondráček ke zproštění Babiše obžaloby

Pro mě je to dobrý signál fungování justičního systému, řekl ke zproštění obžaloby bývalého premiéra Andreje Babiše (ANO) místopředseda hnutí ANO a předseda sněmovního ústavně-právního výboru Radek Vondráček. Uvedl to v pořadu Události, komentáře. Zdůraznil, že jde o důležité rozhodnutí, které však není pravomocné. Podle předsedy Senátu Miloše Vystrčila (ODS) je potřeba ctít presumpci neviny. Místopředseda STAN Jan Lacina uvedl, že názor na Babiše nezměnil. Podle místopředsedy SPD Radima Fialy délka soudního řízení vzbuzuje otázky. Politici hovořili i o nominaci Petra Hladíka (KDU-ČSL) náměstkem na ministerstvu životního prostředí poté, co jej prezident Miloš Zeman odmítl jmenovat ministrem.
10. 1. 2023|

Hladík se stal náměstkem na ministerstvu životního prostředí

Vicepremiér Marian Jurečka, který je dočasně pověřen řízením resortu životního prostředí, v pondělí jmenoval svým náměstkem kandidáta lidovců na ministra Petra Hladíka (oba KDU-ČSL), k němuž má výhrady prezident Miloš Zeman. Hladík po svém jmenování řekl, že získal maximální rozsah kompetencí, které může ministr na svého náměstka delegovat.
9. 1. 2023Aktualizováno9. 1. 2023, 18:27|

Na obraně zůstanou jen dva náměstci. Novela služebního zákona začíná platit

Vedení ministerstva obrany bude od 1. ledna 2023 vypadat úplně jinak. Ze současných sedmi náměstků zůstanou v čele resortu Jany Černochové (ODS) jen Daniel Blažkovec a František Šulc. Navíc, jak zjistili Reportéři ČT, sekci průmyslové spolupráce nově povede Radka Konderlová.
29. 12. 2022|

Primátorem Mostu se stal dosavadní náměstek Hrvol. Jeho předchůdce Paparega rezignoval

Primátor Mostu Jan Paparega (ProMOST) ve čtvrtek na schůzi zastupitelů rezignoval na funkci. Jako důvod uvedl vytíženost v souvislosti s prací v Senátu, senátorem se stal po letošních volbách. Na jeho místo zvolili zastupitelé dosavadního náměstka Marka Hrvola (ProMOST). Novým náměstkem primátora se stal Václav Zahradníček. (ProMOST). Hnutí ProMOST vládne od podzimních voleb v koalici s ANO.
15. 12. 2022Aktualizováno15. 12. 2022, 20:24|

168 hodin: Gazdík jako ministr provedl změny, o které stáli obvinění z kauzy Dozimetr

Někdejší ministr školství Petr Gazdík (STAN) podle zjištění reportérů 168 hodin po nástupu do funkce provedl ve svém resortu změny, o nichž se dříve bavili obvinění z kauzy Dozimetr. Podle některých expertů Gazdík své kontakty s údajným šéfem zločinecké skupiny Michalem Redlem dosud uspokojivě nevysvětlil, exministr ale pochybení odmítá. Tématu se věnoval redaktor 168 hodin David Sebíň.
14. 11. 2022|

Středočeští zastupitelé zvolili náměstkem pro finance starostu Kolína Kašpara

Středočeští zastupitelé zvolili novým hejtmančiným náměstkem pro finance a dotace kolínského starostu Michaela Kašpara (STAN). Nahradil Věslava Michalika (STAN), který 12. června zemřel. Michalikovu agendu dočasně zastával radní pro veřejnou dopravu Petr Borecký (STAN). Kašpar, který byl nedávno opět zvolen do čela kolínské radnice, je neuvolněným členem rady kraje, tedy bez nároku na plný plat. Opozice za ANO to kritizovala, podle ní by měl náměstek pro finance pracovat na plný úvazek.
31. 10. 2022|

Novým „superúředníkem“ na ministerstvu vnitra bude Fryč

Novým náměstkem ministra vnitra pro státní službu jmenovala ve čtvrtek vláda Jindřicha Fryče. Do funkce nastoupí 1. listopadu a stane se nástupcem Petra Hůrky, který po rezignaci místo opustil na konci září. Fryč dosud pracoval jako státní tajemník na ministerstvu školství. Kabinet schválil také vyhlášení výběrového řízení na tuto pozici. Jednal také o povinnosti členů vlády a jejich náměstků prokázat se před jmenováním do funkce čistým lustračním osvědčením.
27. 10. 2022Aktualizováno27. 10. 2022, 17:23|

Gazdík zůstává v resortu školství. Je poradcem ministra Balaše

Bývalý ministr školství Petr Gazdík (STAN) se stal od začátku října poradcem svého nástupce Vladimíra Balaše (STAN). Serveru Deník N to řekla mluvčí ministerstva Aneta Lednová. Celý seznam poradců Balaše ale ministerstvo teprve zveřejní, a to do konce října. Server Seznam Zprávy minulý týden uvedl, že mezi poradci zřejmě budou i bývalý prorektor Univerzity Karlovy Jan Konvalinka, ředitel společnosti Scio Ondřej Šteffl či předseda rady Národního akreditačního úřadu a bývalý ministr školství za ANO Robert Plaga. Podle serveru je v poradním týmu patnáct lidí.
14. 10. 2022|

„Superúředník“ Hůrka skončí na ministerstvu vnitra

Náměstek resortu vnitra pro státní službu Petr Hůrka na konci září skončí ve funkci. Uvedl, že své působení na ministerstvu spojil s přípravou materiálu o modernizaci státní správy, který ve středu odevzdal.
17. 8. 2022Aktualizováno17. 8. 2022, 13:47|

Na ministerstvu školství skončí náměstek, který přivedl poradce obviněného v kauze Dozimetr

Ministerstvo školství čeká další personální obměna v souvislosti s kauzou Dozimetr. Šéf resortu Vladimír Balaš (STAN) naznačil, že skončí náměstek pro IT a veřejné zakázky Milan Štábl. Podle Balaše přivedl na úřad jako poradce Luďka Šteffela, který je nyní jedním z obviněných v kauze, jež se týká údajné korupce v pražském dopravním podniku. Ministr ale chce, aby Štábl svůj odchod oznámil sám.
22. 7. 2022|

Národní kybernetický úřad po Řehkovi zřejmě povede dosavadní náměstek Kintr

Novým ředitelem Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) se zřejmě stane dosavadní náměstek Lukáš Kintr. Nominaci vlády projedná ve čtvrtek sněmovní bezpečnostní výbor, což je podle zákona o kybernetické bezpečnosti podmínkou pro jmenování. Informaci potvrdil předseda výboru Pavel Žáček (ODS).
20. 6. 2022Aktualizováno20. 6. 2022, 16:00|

Náměstek ministra zahraničí si předvolal ruského velvyslance. Řešili sporné nemovitosti Rusů v Česku

Náměstek ministra zahraničí Martin Dvořák (STAN) si v úterý dopoledne předvolal ruského velvyslance v České republice Alexandra Zmejevského. Důvodem schůzky měly být pochybnosti ohledně užívání ruských nemovitostí v Česku. Ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) uvedl, že Rusko nerespektuje Vídeňskou úmluvu, místní pravidla a zákony. Některé budovy například využívá ke komerčním účelům a neodvádí z nich daně. Zatímco ruská strana hovoří o potřebě jednat, Lipavský podotkl, že o dodržování zákonů se nevyjednává.
31. 5. 2022Aktualizováno31. 5. 2022, 18:38|

Vláda chce na ministerstvech zachovat jen politické náměstky

Vládní koalice chce na ministerstvech zachovat pouze politické náměstky. Návrh novely služebního zákona, který předložili předsedové pětice vládních poslaneckých klubů, počítá se zrušením odborných náměstků. Novela předpokládá také další změny ve státní službě, které se týkají například zavedení funkčního období pro vedoucí úředníky a zrychlení výběrových řízení na obsazení míst ve státní správě.
16. 5. 2022|

Klučku vyhodila Černochová z ministerstva, stal se náměstkem v Ústřední vojenské nemocnici

Konec náměstka Lukáše Klučky byl jedním z prvních rozhodnutí, které udělala Jana Černochová (ODS) po svém nástupu na ministerstvo obrany. Tvrdila, že prý způsobil škody. Klučka se však podle zjištění Reportérů ČT po necelých třech měsících v resortu znovu objevil – tentokrát jako náměstek v Ústřední vojenské nemocnici v Praze (ÚVN).
7. 4. 2022|

Bývalý náměstek z MPSV přijal podmínku a peněžitý trest za pletichy při tendru, dohodu schválil i soud

Bývalý náměstek ministerstva práce a sociálních věcí (MPSV) Jan Baláč přijal v kauze IT zakázky na výplatu dávek dvouletou podmínku, peněžitý trest 500 tisíc korun a pětiletý zákaz výkonu funkcí ve státní správě. Jeho dohodu se státním zástupcem v pondělí pravomocně schválil soud. Manažera uznal vinným z pletich při zadání veřejné zakázky a z přípravy ke zneužití pravomoci.
7. 3. 2022|

Do nabídkového řízení na místo policejního prezidenta se přihlásil jeden kandidát

Do nabídkového řízení na místo policejního prezidenta se přihlásil jeden kandidát. Na Twitteru to v úterý uvedlo ministerstvo vnitra. Během dne ještě mohou přijít přihlášky, které případní uchazeči poslali poštou. Česká televize a deník Právo v pondělí uvedly, že přihlášku podal náměstek policejního prezidenta Martin Vondrášek. Současný policejní prezident Jan Švejdar ve funkci skončí k 31. březnu.
25. 1. 2022|