TÉMA

Totalitní režim

Obava z návratu minulosti. Putin se vrací ke Stalinově éře v době, kdy si Rusko připomíná oběti čistek

Konec října je obdobím, kdy si Rusko obvykle připomíná oběti stalinských represí. Tradice se zrodila v kruhu tamního disentu jako výsledek úsilí hnutí Memorial. Po pádu komunismu se pieta za ty, kteří přišli o život v dobách stalinského velkého teroru, plně etablovala. Ruské úřady ovšem před dvěma lety organizaci Memorial zakázaly, Putinův režim se navíc v poslední době ke stalinské éře hlásí častěji.
2. 11. 2023|

Obnova věznice v Hradišti by měla stát půl miliardy. Mrazivé místo, které je třeba zachovat, řekl Stanjura

Odhadované náklady na obnovu bývalé věznice v Uherském Hradišti jsou zhruba 520 milionů korun. Je to místo mrazivé, které je potřeba zachovat jako připomenutí toho, co všechno se tady dělo, řekl po prohlídce věznice ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS). Spolu s muzeem totality, které připomene historii věznice, by v areálu měly sídlit okresní soud, okresní státní zastupitelství a probační a mediační služba.
26. 5. 2023|

Poslanci uznali hladomor na Ukrajině ve třicátých letech minulého století za genocidu

Poslanci si během středečního jednání připomněli hladomor na Ukrajině v letech 1932 až 1933, který následně uznali za genocidu ukrajinského národa. Do Rady České televize sněmovna žádného z uchazečů nezvolila. Pět míst v ní zůstalo po druhých kolech tajných voleb neobsazených. Poslanci naopak obměnili dozorčí rady státních fondů. Daňové zvýhodnění související s pomocí válkou zasažené Ukrajině by mohla dolní komora schvalovat tento pátek, poslanci novelu pustili do třetího čtení.
6. 4. 2022Aktualizováno6. 4. 2022, 16:35|

Připomínka narození Kim Čong-ila se v KLDR odehrála bez přehlídky a mimo hlavní město

Severní Korea si v úterý koncertem, ohňostrojem a slavnostním obřadem připomněla osmdesáté výročí narození zesnulého vůdce Kim Čong-ila. Ceremonie na počest svého otce se zúčastnil i nynější nejvyšší představitel země Kim Čong-un. Při podobných výročích KLDR často pořádá vojenské přehlídky nebo testy vyspělých zbraní, to se ale tentokrát nestalo, napsala agentura Reuters.
16. 2. 2022|

30 let zpět: Pátrání po svazcích v archivu KSČ

Necelé dva roky po sametové revoluci se dva poslanci vydali do archivu v budově někdejšího sídla ÚV KSČ. Chtěli se dopátrat, kdo byl za totality zodpovědný za represe nejen během 17. listopadu 1989. Jak jejich hledání dopadlo, ukazuje reportáž.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1991.
21. 9. 2021|

Brněnská Stará radnice bude sídlem Institutu Paměti národa. Expozice připomene totalitu

V prostorách Staré radnice v Brně, kde nyní sídlí turistické informační centrum, vznikne Institut Paměti národa. Projekt je jednou z aktivit neziskové organizace Post Bellum, která uchovává vzpomínky pamětníků totalit 20. století. Brněnští radní schválili adresný záměr pronájmu, což je další krok ke vzniku expozice, uvedla Zdeňka Obalilová z brněnského magistrátu.
23. 7. 2021|

30 let zpět: Ekologická konference na zámku

Na dobříšském zámku se konala mezinárodní ekologická konference o životním prostředí. Vystoupil na ní i prezident Václav Havel. Ve svém projevu popsal, jak se k ochraně životního prostředí stavil totalitní režim.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1991.
21. 6. 2021|