TÉMA

Správa a údržba silnic

Reportéři ČT: Za zakázku na opravu silnic auto nebo dovolená. Policie rozkryla korupční kauzu ze sklípku

Policie v průběhu několika let detailně sledovala skupinu politiků, úředníků a podnikatelů v Olomouckém kraji. Kompletně prý ovládli tamní silniční zakázky, a tak mohli při opravách cest podvádět a nelegálně získat desítky milionů korun. Na Hané se podle detektivů neopravovaly ty nejvíc rozbité silnice, ale ty, při jejichž opravách se dalo nejlépe krást. O tématu natáčeli pro Reportéry ČT Jana Neumannová a Ondřej Golis.
9. 4. 2024|

Krajští silničáři omezí pomoc pardubickým obcím s opravami. Výběrové řízení bude třeba i na malé záplaty

Obce a města na Pardubicku řeší, kdo bude opravovat rozbité místní komunikace. Krajští silničáři totiž omezují vedlejší činnost, při které s opravami pomáhali. Letos nemají kapacitu. Hejtmanství uvolnilo historicky největší balík peněz na opravy silnic druhé a třetí třídy, které jsou v havarijním stavu.
25. 1. 2024|

Starostové obcí na jihu Moravy tvrdí, že silničáři opravují jiné úseky, než je nejvíc potřeba

Do oprav jihomoravských krajských silnic půjde letos miliarda a čtyři sta milionů korun. Podle některých starostů se ale někdy opravují jiné cesty než ty, které to podle nich potřebují nejvíc. Na jeden takový případ upozorňují například v brněnských Tuřanech.
30. 5. 2023|

Sníh komplikoval dopravu na silnicích, vlaky místy stále nejezdí. Zastavil i dodávky elektřiny

Kvůli závadám souvisejícím s počasím nejezdí vlaky na dvou tratích v jižních Čechách. Je to ale již jen ozvěna toho, co se dělo přes den. Kvůli množství mokrého sněhu, který lámal stromy a elektrické vedení, byly velké potíže na silnicích a železnici. Velmi složité bylo dostat se z Prahy do jižních Čech, nejezdily vlaky po koridoru ani auta po dálnici D3. Kromě jižních Čech byly velké potíže i na Vysočině. V Libereckém kraji byla kvůli sněžení pro nákladní vozy zavřená silnice 10 z Tanvaldu na Harrachov a dál do Polska. Přerušeny byly také dodávky elektřiny. Na jihu Čech a částečně na Vysočině zůstává večer bez elektřiny 4 600 odběrných míst.
6. 12. 2022Aktualizováno6. 12. 2022, 23:26|

Obchvat Brodu zrychlí dopravní dostupnost Sušicka. Stavba silnice se připravovala 15 let

V obci Brod na Klatovsku ve směru na Sušici vzniká téměř čtyři kilometry dlouhý obchvat za bezmála sto čtyřicet milionů korun. Zrychlí cestu řidičům z Plzně přes Klatovy a Plánici do Sušice. Stavba musí být hotová do konce letošního října kvůli dotaci, a také proto, že na ni navazuje oprava průtahu Kolincem s výstavbou kanalizace a chodníků.
24. 3. 2022|

Stížnosti v některých regionech míří na údržbu silnic první třídy, o kterou se starají soukromé firmy

Řidiči v některých krajích nejsou spokojeni se zimní údržbou silnic první třídy. Tu už pět let zajišťují firmy, které vybral stát. V řadě regionů tak nahradily krajské silničáře. Společnosti podle řidičů nezvládají odklízet sníh a udržovat povrch silnic bez problémů.
11. 2. 2022|

Česko zasáhlo husté sněžení, někde může napadnout až čtvrt metru mokrého a těžkého sněhu

Nad územím Jihomoravského kraje začalo ve čtvrtek brzy ráno hustě sněžit. Povrch většiny silnic je mokrý po chemickém ošetření a při jízdě autem je třeba dbát zvýšené opatrnosti, vyplývá z údajů zveřejněných na webu Správy a údržby silnic. Husté sněžení zkomplikovalo dopravu také ve Zlínském, Jihočeském, Olomouckém kraji nebo na Vysočině, postupně se sněhové srážky přesunuly na sever Česka. Spadnout má  během čtvrtka až 15 centimetrů nového sněhu, na východě Moravy možná až 25 centimetrů. Podle meteorologů má na východě republiky sněžit až do pátečního rána, původně mělo přestat v noci na pátek.
9. 12. 2021Aktualizováno9. 12. 2021, 20:09|

V Loukově vede přes Jizeru nový most. Desítky let staré provizorium bylo místem častých nehod

Lidem v Loukově na Mladoboleslavsku od pátku slouží nový most přes řeku Jizeru. Práce na něm začaly loni v dubnu a vyžádaly si 70 milionů korun. Řidiči museli po dobu stavby jezdit po objížďce přes Svijany, což jim prodloužilo pravidelné cesty do zaměstnání nebo za příbuznými. Nová stavba nahradila staré mostní provizorium z roku 1985.
21. 5. 2021|